TATT: De to tsjetsjenske søstrene Rajana (6), til venstre, og Somaja (8) ble tatt fra dette busstoppet. Politiet mener deres far stod bak bortføringen, sammen med to maskerte menn. Foto: Kristian Ervik / Politiet
TATT: De to tsjetsjenske søstrene Rajana (6), til venstre, og Somaja (8) ble tatt fra dette busstoppet. Politiet mener deres far stod bak bortføringen, sammen med to maskerte menn. Foto: Kristian Ervik / Politiet

UTVIDER ETTERFORSKNINGEN AV SØSTERBORTFØRINGEN:

Politiet: Volvoen til siktet mann observert på åstedet

KONGSVINGER (TV 2): I går ble eieren av en etterlyst Volvo XC90 pågrepet. På tirsdag ble bilen hans sett der søstrene Rajana (6) og Somaja (8) ble tatt av maskerte menn.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Bilen hans er observert på åstedet, sier politiadvokat Iren Johnsen Dahl i Hedmark politidistrikt til TV 2.

Politiet vurderer nå hvorvidt de skal fremstille mannen for varetektsfengsling i morgen eller ikke. Han har i dag vært i avhør og politiet arbeider med å ettergå opplysninger han har gitt.

Samtidig får politiet i Kongsvinger i morgen forsterkninger fra blant annet Hamar og Elverum politistasjon på grunn av den store mengden av informasjon de må gjennomgå i saken.

Politiet har ikke gått ut med konkrete spor i saken. Det er nærmere 30 grenseoverganger til Sverige i Hedmark fylke og kun drøye 50 minutters kjøring til grensen fra bortføringsstedet.

Har etterlyst to biler

Politiet etterlyste tirsdag to biler etter bortføringen samme dag av de to søstrene Somaja (8) og Rajana (6) ved Kongsvinger. Onsdag ved 1730-tiden ble den ene av de to bilene funnet i et boligområde på Fjellhamar utenfor Oslo.

Bilen var en etterlyst mørk Volvo XC90. Politiet har også etterlyst en sølv/beigefarget Toyota Carolla Verso med registreringsnummer KH41262.

Eieren av Volvoen, en mann i 30-årene, ble samtidig pågrepet og siktet for medvirkning til bortføring av de to jentene. Mannen er en tidligere kollega av den biologiske barnefaren Mansur Mahashev (43).

– Han har status som siktet. Det skjedde i forbindelse med at vi brakte han inn for avhør. I tillegg til at bilen hans er observert ved åstedet og at han har en tilknytning til barnefaren, sier Johnsen Dahl.

Nekter straffskyld

Mannen er avhørt av politiet, men nekter kjennskap til bortføringen av de to søstrene.

– Han nekter straffskyld etter siktelsen, sier Tore Famestad, mannens forsvarer, til TV 2.

Famestad har ennå ikke fått møtt sin klient.

– Har han blitt spurt om han vet hvor jentene er?

– Jeg vil ikke gå inn på enkeltheter, svarer Famestad.

Biologisk far hovedmistenkt

Politiet mener den hovedmistenkte i saken er jentenes biologiske far, og at han hadde med seg to andre menn under bortføringen.

Ifølge politiet ble jentenes fosterforeldre, som hadde hatt omsorgen i et halvt år, forhindret av Mahashev i å ringe politiet. Hendelsen skjedde da jentene gikk av skolebussen i Masterudveien i Austmarka utenfor Kongsvinger.

Jentene var plassert hos fosterforeldrene av barnevernet i Kongsvinger og Fylkesnemnda skulle om kort tid vurdere om de to søstrene skulle langtidsplasseres utenfor sin biologiske familie.

Barnemoren siktet

Natt til i går ble også moren til jentene siktet i forbindelse med at han ble tatt inn til avhør og deretter sluppet. Politiet understreker at siktelsen mot henne er langt svakere enn den som er rettet mot barnefaren.

– Hun fikk vite om hendelsen via media i går kveld og fikk sjokk. Hun nekter for å ha noe med dette å gjøre, sa Herman Hoff, barnemorens forsvarer, til TV 2 i går.