Obama vurderer alle muligheter i Irak

– Jeg utelukker ingenting når det gjelder å hjelpe Irak i kampen mot opprørerne, sier USAs president Barack Obama.

VURDERER HJELP: USAs president Barack Obama utelukker ingenting når det kommer til spørsmålet om å hjelpe myndighetene i Irak i kampen mot opprørerne. (AP Photo/Steven Senne)
VURDERER HJELP: USAs president Barack Obama utelukker ingenting når det kommer til spørsmålet om å hjelpe myndighetene i Irak i kampen mot opprørerne. (AP Photo/Steven Senne)

– Det er i USAs interesse at jihadister ikke får fotfeste i Irak, framholdt Obama torsdag.

Han sa også at han er bekymret for det som foregår i Irak, og at USA er forberedt på å iverksette militære aksjoner når amerikanske interesser er truet.

Ifølge Obama er det nødvendig å gjennomføre umiddelbare, kortsiktige militære aksjoner i Irak, og han opplyser at amerikanske tjenestemenn vurderer alle muligheter.

Iraks militære styrker var ute av stand til å stanse offensiven mot landets nest største by Mosul tirsdag og siden har de radikale sunnimuslimske opprørerne rykket stadig nærmere Bagdad.

Bomber egne baser

Irakiske styrker har gjennomført minst fire luftangrep mot den ISIS-kontrollerte byen Tikrit, ifølge øyenvitner i tillegg til en militærbase sør for Mosul.

Det er ikke klart om torsdagens angrep ble gjort med fly eller helikoptre, men video lagt ut på Youtube av Iraks militære viser helikoptere i aksjon. 

Tikrit ble inntatt av ytterliggående islamister fra gruppa Den islamske staten i Irak og Stor-Syria (ISIS) onsdag.

ISIS hevder å ha tatt til fange 4500 irakiske soldater like ved byen, som ligger i provinsen Salahuddin nord for Bagdad.

Meldingene er ikke bekreftet, men det er lagt ut videoer på Youtube som viser lange rekker med menn som går langs en hovedvei. Mennene er i sivile klær og har ikke våpen.

En stemme sier at soldatene overga seg ved militærbasen Speicher, som ligger om lag 15 kilometer utenfor Tikrit.

Bagdad trygg foreløpig

FNs øverste utsending til Irak sier til Sikkerhetsrådet torsdag at det ikke er noen umiddelbar fare for at volden i landet skal spre seg til hovedstaden Bagdad.

Torsdag møttes Sikkerhetsrådet for å diskutere situasjonen i landet etter at islamistgruppen ISIS – Den islamske staten i Irak og Stor-Syria – denne uken har inntatt en rekke større byer i landet.
På videotelefon informerte Nickolay Mladenov, lederen for FNs delegasjon til landet, om ISISs plutselig offensiv i nord.

– Han følte seg trygg på at Bagdad er godt beskyttet og at myndigheten har kontroll. Så det er ingen umiddelbare fare for at volden sprer seg til Bagdad, sa Russlands FN-ambassadør Vitalij Tsjurkin etter orienteringen. Men Mladenov påpekte at det var fare for at volden kunne fortsette å spre seg nord i landet.

Tsjurkin sier alle medlemmene i rådet på det sterkeste fordømmer «alle terrorist- og ekstremisthandlinger, uansett motiv».

I den kaotiske situasjonen som har oppstått, benyttet irakiske kurdere torsdag anledningen til å ta kontroll over oljebyen Kirkuk.

(TV 2 / NTB)

Mer innhold fra TV 2