Listhaug vil åpne for gårdssalg av alkohol

Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug fikk trampeklapp da hun besøkte årsmøtet i Bryggeri- og Drikkevareforeningen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Regjeringen myke opp alkohollovgiviningen og vil blant annet utrede mulighetene for direktesalg av alkohol fra norske småskalaprodusenter.

Torsdag bekreftet landbruks- og matminister Sylvi Listhaug (Frp) at et forslag om endring av loven skal ut på høring i sommer.

Fikk trampeklapp

Regjeringen ønsker at små produsenter skal kunne selge alkoholholdig drikk som inneholder over 4,7 volumprosent. Utredningen skal være klar 1. oktober i høst.

– De som produserer varer skal få selge dem fra egen gård. Det vi være bra for forbrukerne og for produsentene, sier Listhaug til TV 2. Hun understreker at Regjeringen ønsker å opprettholde Vinmonopolet.

Listhaug ble godt tatt i mot da hun deltok på Bryggeri- og Drikkevareforeningens årsmøte i Bergen. Statsråden fikk trampeklapp.

– Mange lokale produsenter får nå mulighet til å nå et større marked, sier en fornøyd direktør i Bryggeri- og Drikkevareforeningen, Petter Nome.

– Mer informasjon

I tillegg vil regjeringen endre reklameforbudet.

– De som produserer alkoholholdige varer skal få muligheten til å informere forbrukere, for eksempel via nettsider. Det skal bli lettere for forbrukere å finne informasjon om produktene, slik at det blir lettere for oss å gjøre valg når vi kommer i butikken eller på polet, sier Listhaug til TV 2.

Dette er en god nyhet for forbrukerne, mener Petter Nome. 

– Men dette er også god alkoholpolitikk. At folk er opptatt av ølkultur og er opptatt av produktene er veien til en mer ansvarlig drikkekultur, tror jeg, sier Nome til TV 2.

Listhaug slapp også nyheten om at regjeringen nå utreder mulighetene for å selge drikkevarer med alkoholprosent over 4,7 andre steder enn vinmonopolene.

(TV 2/ NTB)