Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

India vakler i varmen.

I millionbyen New Delhi i nord har temperaturen steget til langt over 40 grader for elleve dager på rad. Selv om natten har det vært rundt 30 grader.

Ny varmerekord

Lørdag ble det målt 47,8 grader i Palam sørvest i millionbyen, noe som er ny varmerekord i følge firstpost.com. Den gamle rekorden har stått i 70 år.

Slik varierer temperaturen gjennom døgnet frem til og med søndag. Kart: storm.no

<img src="http://pub.cdn.tv2.no/multimedia/TV2/archive/01103/india_1103693a.gif">

Varmen får folk til å holde seg innendørs, det er knapt folk og biler på veiene midt på dagen. De som er nødt til å være ute holder seg i skyggen eller går rundt med paraply til vern mot solen.

På flyplassen i New Delhi har temperaturen variert mellom 29 og 43 grader gjennom døgnet de siste ukene, skriver slate.com.

Sør i landet er det enda varmere. I Mumbai ble det målt utrolige 43,3 grader like etter midnatt onsdag. 

Opptøyer

Kjøleanleggene går for fullt, og elektrisitetsverkene klarer ikke å produsere nok strøm. I Uttar Pradesh der New Delhi ligger, er strømmen borte store deler av dagen.

PROTEST: Folk protesterer mot strømkuttene i New Delhi torsdag. Foto: Ap
PROTEST: Folk protesterer mot strømkuttene i New Delhi torsdag. Foto: Ap

Over halvparten av de 200 millioner innbyggerne i delstaten har ikke elektrisitet i det hele tatt. Det er ikke bare luftkjølingen som står stille, heller ikke vannpumpene fungerer uten strøm.

Fredag stormet tusenvis av fortvilede mennesker et elektrisitetsverk i Lucknow, skriver aljazeera.com.

I Gonda og Gorakhpur satte folk fyr på kraftanleggene i raseri, og i New Delhi ble det brent dukker som skulle forestille energiminister Piyush Goyal torsdag.

Monsunen er forsinket

Alle venter nå på monsunregnet, og kjøligere vær.

MONSUN: Pilene viser hvordan vinden blåser inn fra havet og danner monsunen i Sørøst-Asia.
MONSUN: Pilene viser hvordan vinden blåser inn fra havet og danner monsunen i Sørøst-Asia.

– Monsunen starter normalt i begynnelsen av juni og varer til september, men i år er den forsinket, forteller Storm-meteorolog Solbjørg Apeland.

Monsunregnet oppstår fordi varmen får luften til å stige opp sentralt og nord i India. Det danner seg et lavtrykksområde, som trekker varm og fuktig luft fra havet inn som erstatning. 

Pålandsvinden fører til kraftig regn i form av heftige tordenbyger. Enkelte steder kan det pøse ned 10.000 millimeter nedbør, fem ganger mer enn årsnedbøren i Bergen.

Indias meteorologiske institutt sendte mandag ut en pressemelding der de anslår at det kommer opp mot 15 prosent mindre monsunregn enn normalt i 2014. Minst i nordøst, normale mengder i sør.