Skremmende talentfull spiller som oppsummer alt det brasilianere vil se i en «malandro» angrepsspiller, skriver Tor-Kristian Karlsen.  REUTERS/Kai Pfaffenbach
Skremmende talentfull spiller som oppsummer alt det brasilianere vil se i en «malandro» angrepsspiller, skriver Tor-Kristian Karlsen. REUTERS/Kai Pfaffenbach

VM-analyse: Neymar har «VM-stjerne» tatovert på seg

Brasil kan ikke feile, skriver Tor-Kristian Karlsen i sin siste VM-analyse.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

1. Brasil: Scenen er satt for at Brasil skal erobre sitt sjette verdensmesterskap i fotball.

Dette laget er kanskje ikke kvalitetsmessig i nærheten av noen av de tidligere legendariske årgangene, men under Luiz Felipe Scolari har vertsnasjonen funnet en gyllen middelvei mellom det klassiske «flashy» brasilianske og det praktisk orienterte og «arbeidsmannsaktige».

Uten kvalik er det selvsagt vanskelig nøyaktig å bedømme hvor sterke Brasil virkelig er, men om fjorårets Confederation Cup er noen som helst slags målestokk kan man trekke slutningen at det meste står bra til med Brasil. Siden den gang har dessuten Brasil vunnet samtlige vennskapskamper.

Mens flere av konkurrentene til VM-tittelen fortsatt trikser og mikser med formasjon og laguttak, har Luiz Felipe Scolari lenge holdt seg ganske nær en stabil førsteoppstilling. På enkelte plasser er det selvsagt plass for rotasjon og varierte prioriteringer, men konturene av et «satt» lag og en etablert ellever har allerede eksistert i en god stund. I 4-2-3-1-systemet er keeper Julio Cesar kanskje det mest usikre kortet. Groggy etter lite spilletid og utlån til svake MLS, er det lov å undre om QPR-keeperen ankommer mesterskapet i ideell forfatning. Allikevel er det nok kvalitet foran Julio Cesar til at det kan snakkes om noen form for krise.

Stopperparet Thiago Silva og David Luiz er bevegelige og hurtige, samtidig som de komplementerer hverandre stilmessig, mens backene Dani Alves og Marcelo blir å se fossende fremover på banen i kjent stil. Sentral på midtbanen har Scolari mange fine alternativer; trolig starter han med Luiz Gustavo som «sittende» og Paulinho som den mer løpsvillige og offensive. Med Premier League-stjernene Ramires og Fernandinho som back-up utgjør den sentrale midtbanen Brasils mest solide lagdel.

Lengst fremme er Neymar-avhengigheten naturligvis et ømt punkt. Hva om «vidunderbarnet» ikke leverer? Samtidig har Barcelona-angriperen «VM-stjerne» tatovert med store bokstaver på seg. Uforutsigbarheten, lekenheten og utstrålingen til Neymar er av en slik karakter at han pisker opp entusiasme og samler nasjonen bak dette laget. I tillegg må Oscar, i den hengende spissrollen, finne tilbake til høstformen (han sluknet mot slutten av Premier League-sesongen). Midtspissen Fred blir ofte «latterliggjort», men til tross for alle hans begrensninger har 30-åringen en tendens til å prestere godt for landslaget. Spisskompetansen til Hulk, den fryktelige venstreslegga, og spillere som Bernard og Willian kan også vise seg å bli nyttige om Scolari roterer oppstillingen.

Brasil virker veldig samspilte og fremstår som et helhetlig lag på samme måte som Spania og Tyskland. Selv om de to sterkeste europeiske landene er kvalitativt bedre på papiret, tror jeg motivasjonen, entusiasmen og tenningen til Brasil blir utslagsgivende.

Veien til VM

Som arrangør har Brasil naturlig nok ikke deltatt i kvalikrunden. I stedet har man vært særdeles aktive på vennskapskampfronten og vunnet Confererations Cup på hjemmebane. Der ble det fem strake seire inkludert 3-0 over Spania i finalen. Siden inngangen av 2013 har Brasil kun tapt to av 22 oppgjør og registrerer nå ni strake seire på rad.

Sannsynlig lagoppstilling

4-2-3-1: Julio Cesar (34, Queens Park Rangers/ENG); Dani Alves (31, Barcelona/ESP), Thiago Silva (29, Paris Saint-Germain/FRA), David Luiz (27, Chelsea/ENG), Marcelo (26, Real Madrid/ESP); Paulinho (25, Tottenham Hotspur/ENG), Luiz Gustavo (26, Wolfsburg/GER); Hulk (27, Zenit St Petersburg/RUS), Oscar (22, Chelsea/ENG), Neymar (22, Barcelona/ESP); Fred (30, Fluminense/BRA).

Luiz Gustavo. AFP PHOTO / Miguel SCHINCARIOL
Luiz Gustavo. AFP PHOTO / Miguel SCHINCARIOL

Nøkkelspillere

Neymar. Over de neste ukene blir det helt umulig å ignorere denne mannen. Vertsnasjonens håp hviler i stor grad på skuldrene til den unge mannen, som slo gjennom for Santos allerede som 17-åring. Neymar er en skremmende talentfull spiller som oppsummer alt det brasilianere vil se i en «malandro» angrepsspiller; leken, hurtig, ganske cocky og med et finteutvalg man sjelden ser på den østlige siden av Atlanterhavet. Han scorer mål og produserer sjanser. Neymar er opphavet til det meste av det kreative Brasil kommer til å skape.

Brasil fikk endelig orden på balansen i laget etter introduksjonen av Luiz Gustavo som midtbaneanker. Wolfsburg-spilleren holder igjen når Paulinho går på offensive løp, og han holder et våkent øye med rommene som venstrebacken Marcelo har en tendens til å legge igjen bak seg. Gustavo er venstrebeint, forflytningssterk og bevegelig. Wolfsburg-spilleren er en utypisk profil for en defensiv midtbanemann, men løser oppgavene enkelt og effektivt.

Verdens desidert beste midtstopper før skadeavbrekket, Thiago Silva, er klippen i det brasilianske midtforsvaret. En perfekt makker til eventyrlystne David Luiz. PSG-stopperen er disiplinert og leser spillet som en åpen bok. Han er en rask, fysisk robust, pasningssterk og spiller med en sjelden aura. Silva er en kaptein som leder med eksempel fremfor roping og masing. Han fikk utrolig nok ikke spilletid for fire år siden. Denne gangen kan han bli den som løfter pokalen ved mesterskapets slutt.

Luiz Felipe Scolar.  REUTERS/Murad Sezer
Luiz Felipe Scolar. REUTERS/Murad Sezer

Trener

Luis Felipe Scolari, som i 2012 tok over stumpene fra Mano Menezes sin skuffende periode, tar Brasil til VM-sluttspill for andre gang. Allerede mester i 2002 og semifinalist med Portugal i 2006, Scolari ble ansett som den eneste mannen kapabel til å lede Brasil i det prestisjetunge mesterskapet på hjemmebane. Som klubbtrener har Scolari reist verden rundt og sjelden beholdt jobber i over to sesonger. Men han nyter fortsatt stor respekt i fotballmiljøer. Perioden i Chelsea var en stor nedtur. Det klareste minnet er en rådløs trener som står tilbakelent med hendene i lommen på sidelinjen. Scolari er en pragmatisk leder som, utypisk for en brasilianer, har eksperimentert med flere forskjellige systemer gjennom de siste 10-15 årene (ledet Brasil til VM-triumf i 2002 med tre midtstoppere). Han «nyter» et elsk-hat-forhold til media (mest elsk) og er populær blant landets grasrot. Scolari er sjarmerende og genial i mellommenneskelige situasjoner. Han er elsket av spillerne for sin «papparolle». Sammen med assistenten, Carlos Alberto Parreira, utgjør han et «dream team» i brasilianske øyne.

X-faktor

Hjemmefordel. Det mest opplagte i denne kategorien av alle de 32 forhåndssakene; Brasil beviste allerede i Confederations Cup hvordan laget responderer til folkefesten som spredde seg over landet. Fra Belem i nord til Porto Alegre i sør kommer en hel nasjon til å samle all energi inn mot 23 menn i legendarisk gul drakt. Mens de andre forhåndsfavorittene trolig vil lide av brakkesyke og metthet, kommer brasilianerne til å nyte hvert minutt og tilnærme seg hver kamp som om det er en finale. Tenningsnivået til Brasil kan ikke måles. Hjemmefordelen blir avgjørende.

Sjansene

Brasil kan ikke feile. Avansement til neste runde er naturligvis et absolutt must. Åpningsmotstanderen Kroatia krever respekt, men Kamerun, som grenser til å være i oppløsning før mesterskapet har startet, og et uforutsigbart, men humørsykt, meksikansk lag, skal være lett match for vertene. Brasil bør være med hele veien til finalen. Noe annet ville være et enormt antiklimaks.