Tuberkolosen lenket Silva fast til sykesengen i 24 uker og den talentfulle stopperen spilte ikke fotball på et helt år, skriver Kim Robin Haugen .   Jared Wickerham/Getty Images/AFP
Tuberkolosen lenket Silva fast til sykesengen i 24 uker og den talentfulle stopperen spilte ikke fotball på et helt år, skriver Kim Robin Haugen . Jared Wickerham/Getty Images/AFP

Brasils stopperkjempe lå 24 uker i sykesengen med tuberkulose

Kim Robin Haugen blogger om Thiago Silva, som ville legge opp i 2006.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Når VM sparkes i gang med oppgjøret Brasil-Kroatia på TV 2 kl. 22 i kveld, blir vertsnasjonens spillere ledet ut på Arena Corinthians av kaptein og verdens beste midtstopper - den fantastiske Thiago Silva (29).

Det vil alltid være diskusjoner rundt hvem som til enhver tid er best i de respektive posisjoner på banen, og således blir min vurdering selvfølgelig helt subjektiv.

Noen vil kanskje mene at det er den belgiske kolossen Vincent Kompany som er best, en innbitt Spania- og Real Madrid-fan vil kanskje trekke frem Sergio Ramos, og for alt jeg vet kan det godt hende noen vill trukket opp Cristian Zapata opp av hatten!

Men for meg er det ingen tvil, Thiago Silva er noe av det mest komplette jeg har sett i hans posisjon.

Men det var på ingen måter gitt at karrieren til Silva skulle føre ham ut på Arena Corinthians som kaptein for Brasil. Silvas vei til der han er i dag har vært kronglete og vanskelig.

For Silva startet det hele i ungdomsavdelingen til Fluminense, hvor han etter kort tid fikk beskjed om at han ikke ville bli satset på. I en alder av 13 år var dette selvfølgelig en nedtur for Silva, men det skulle vise seg at han senere i karrieren skulle møte på større problemer enn som så.

Selv om Silva tidlig fikk «reisepass» av Fluminense, fikk han etter hvert kontrakt i RS Futebol hvor han kun var kort tid før han ble hentet av Juventude.

Under tiden i Juventude så man kanskje de første virkelige konturene av en mulig toppspiller, og Silva leverte strålende prestasjoner for sin klubb.

En medvirkende årsak til dette var kanskje at hans daværende trener Ivo Wortmann satset på Silva som ren stopper og ikke brukte ham i forskjellige posisjoner på midtbanen.

Det så lyst ut for Silva da han i 2004 ble hentet til europeisk fotball og Porto, men det var nå de virkelige problemene skulle begynne. Med en strålende sesong bak seg i Juventude, lå alt til rette for et skikkelig gjennombrudd for stopperen.

Men Silva ble henvist til reservelaget og til tross for at han stadig klaget på influensalignende symptomer, fant ikke det medisinske støtteapparatet i Porto ut av dette.

I 2005 var Portos tålmodighet med Thiago Silva oppbrukt, og ferden for den brasilianske midtstopperen gikk videre til russisk fotball og Dynamo Moskva. I den russiske klubben fant man raskt ut at Silva var rammet av tuberkolose.

Livet til brasilianeren ville stått i fare hvis det ikke hadde blitt oppdaget og behandlet. I de første månedene lå Silva på isolat. Håpet om å slå virkelig igjennom på den internasjonale arena var bare en fjern drøm.

Tuberkulosen lenket Silva fast til sykesengen i 24 uker og den talentfulle stopperen spilte ikke fotball på et helt år.

På dette tidspunktet bestemte Silva seg for å legge opp, noe som på mange måter var forståelig etter å ha blitt rammet av en alvorlig sykdom i de årene hvor man som spiller bygger seg opp.

Men heldigvis for Silva, Brasil og den internasjonale fotballen, ble han overtalt av sin mor til å fortsette karrieren. Silva gikk på mange måter tilbake til sine røtter og fikk en «restart» på sin karriere i Fluminense, klubben som mange år tidligere hadde veid og funnet ham for lett.

Silva leverte raskt enormt spill for Fluminense, og hans prestasjoner ble lagt merke til over hele fotballverden.

For Silva gikk det nå raskt, både med klubb og landslag. Tidligere landslagstrener Dunga ga Silva tillit i privatlandskamper og inkluderte ham som en av to overårige spillere til OL i 2008.

Nesten samtidig med dette ble Silva hentet til europeisk fotball og selveste AC Milan. I italiensk fotball viste Silva seg raskt som en svært god midtstopper, og han fikk nærmere 100 kamper for Milano-klubben. For Silva var det vanskelig å etablere seg som fast midtstopper for Brasil, all den tid Lucio på den tiden kanskje var den fremste på sin plass.

Silva var med i VM-troppen til 2010, men måtte finne seg en benkeplass under mesterskapet. Det var dog ingen tvil om at Silva var mannen og ledestjernen det skulle satses på i det bakre leddet etter VM i Sør-Afrika, noe tidligere landslagstrener Menezes raskt viste.

Etter flere gode sesonger i AC Milan, ble Silva hentet til fransk fotball og PSG i 2012, for astronomiske 42 millioner euro. For AC Milan sårt tiltrengte penger, men samtidig hadde de sluppet en forsvarsspiller av enormt format.

I løpet av den siste sesongen har Silva levert svært gode prestasjoner for PSG og Brasil og det er ingen overraskelse at både Blanc og Scolari har satt kapteinsbindet på armen til midtstopperen.

Men hva er det som gjør Silva så god og etter min mening til verdens beste midtstopper?

Fra mitt ståsted er svaret rett og slett at Silva nærmest er en komplett forsvarsspiller. Silva er meget rask, selv om det ikke bør være avgjørende for en stopper (f. eks Baresi), han er sterk i lufta, meget god én mot én, har store lederegenskaper, taktisk sterk og viser en punch i spillet sitt som er helt overlegent.

Sammen med Luiz i midtforsvaret til Brasil og med cover-up i Dante / Henrique, bør dette være en svært trygg posisjon for Brasil. Det er nok å nevne at spillere som Miranda, Dede, Alex, Naldo, Luisao og Marquinhos ikke fikk billett til Brasil-VM!

Når dere setter dere til rette i stolen for å kose dere med oppgjøret Brasil - Kroatia kl. 21.55 på TV2 i kveld, ta en ekstra titt på Thiago Silva. Veien frem til kampen i dag har vært en dramatisk reise, men i kveld ser dere verdens beste midtstopper i aksjon.

God fornøyelse!