STJERNESPILLERE OVER HELE LINJEN: Spania går inn i VM som en av de store favorittene.
STJERNESPILLERE OVER HELE LINJEN: Spania går inn i VM som en av de store favorittene.

VM-analyse: – Spania har den beste troppen og det beste systemet

Tor-Kristian Karlsen tror andrelaget til Spania kunne kommet til semifinale i VM.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

2. Spania
Hva kan sies om Spania som ikke allerede er sagt? Laget som møter Nederland i åpningskampen er basert på stammen som har torturert europeiske og søramerikanske nasjoner de siste seks årene. Med det ufattelige tilsiget av spillere som strømmer ut fra La Liga-klubbene er det ingen grunn til å tro at Spanias dominans skal ebbe ut.

For å illustrere luksusproblemene til landslagstrener Vicente Del Bosque er det jo bare å studere listen av spillere som ikke fikk reise til Brasil. Det er faktisk ikke usannsynlig at Spanias andrelag kunne kommet seg til semifinalen i verdensmesterskapet.

Styrkene til Spania er velkjente. Dette er et kollektiv av stjernespillere med en spillestil som får supportere, media og fotballfolk til å nyte ubegrenset.

Under Del Bosque har de røde tatt pasningsfotball basert på samhandling og bevegelser til et nytt nivå. Vi kommer sannsynligvis til å få gjensyn med Flo-pasningen før noen tar Spanias possession-baserte konsept til nye høyder.

Om man halvhjertet skulle forsøke å finne spørsmål ved dette spanske mannskapet kan man kanskje undre seg over tilstanden til Diego Costa. Er han i matchform etter skaden? Og hvordan vil Atletico Madrid-midtspissen tilpasse seg en type fotball som er vidt forskjellig fra den han har hatt suksess med på klubblaget? Når det er sagt har Spania uansett vunnet mesterskap uten en rendyrket midtspiss…

Og er det kanskje slik at det bakre leddet nå viser tegn til sårbarhet? Casillas er ikke lenger ubestridt førstevalg i Real Madrid (og har ikke virket bunnsolid når han har fått sjansen). Og hva med Barcelona-duoen Piqué og Jordi Alba? Er førstnevnte, selv i perfekt midtstopperalder, på retur, og kan Alba bli et svakt punkt defensivt? Men tatt i betraktning at alle VM-nasjonene har svakheter bakover på banen, blir det søkt å trekke frem Spania i denne konteksten.

Spania har den beste troppen og det beste systemet. De ankommer Brasil uten noen ting å bevise. Om dette mannskapet er like sultent som tidligere og har det samme fokus etter en krevende klubbsesong, der Barcelona-spillerne underpresterte og Real Madrid-gjengen trolig feiret til tidlig juni, er imidlertid et interessant spørsmål.

Bortsett fra den geografiske faktoren har Spania alle forutsetninger for å forsvare VM-tittelen. Om VM ble spilt etter et ligasystem er jeg overbevist at spanjolene ville vunnet relativt enkelt. Over 90 (eller 120) minutter mot vertsnasjonen kan de imidlertid komme til kort. I slike settinger er ofte innstilling, «flyt», hjemmebane og backing fra publikum utslagsgivende.

Veien til VM
Til forandring vant ikke Spania absolutt alle gruppespillkampene på veien til 2014-VM. Ukarakteristisk lot spanjolene Finland, et land de normalt sett skal plukke i småbiter, røve med seg ett poeng fra den iberiske halvøy. Men måten Spania sikret 1-0-seieren mot rivalen Frankrike på Stade de France, kampen som utgjorde forskjellen mellom gruppevinner og playoff, var imponerende. Igjen endte Spania opp ubeseiret.

Sannsynlig lagoppstilling
(4-2-3-1) Casillas (33, Real Madrid/ESP); Azpilicueta (24, Chelsea/ENG), Ramos (28, Real Madrid/ESP), Piqué (27, Barcelona/ESP), Alba (25, Barcelona/ESP); Alonso (32, Real Madrid/ESP), Busquets (25, Barcelona/ESP); Iniesta (30, Barcelona/ESP), Xavi (34, Barcelona/ESP), Silva (28, Manchester City/ENG); Costa (25, Atletico Madrid/ESP)

Nøkkelspillere
Brasil-fødte Diego Costa tilfører Spania et helt nytt element på topp. Han er en av europeisk fotballs store formspisser. Atletico Madrid-angriperen tilfører Spania en «råskap», aggressivitet og fandenivoldskhet de periodevis har savnet. Costa er en utypisk skikkelse i dette «tiki-taka»-kollektivet, men Spania vil bli enda mer slagkraftige med denne maskinen på topp.

Fortsatt hersker det tvil rundt hans fitness etter skaden han pådro seg på tampen av klubbsesongen, men hovedpersonen selv bedyrer at han er klar for nye eventyr. Den Chelsea-klare spissen kan bli en av VMs store attraksjoner.

Mannen som avgjorde 2010-finalen, Andres Iniesta, er fortsatt blant verdens beste fotballspillere (og kanskje den mest intelligente). Han er sympatisk, profesjonell til fingerspissene og likt av alle. 30-åringen var blant Barcelonas beste spillere til tross for en ukarakteristisk svak sesong. Iniesta er en usedvanlig begavet fotballspiller som sannsynligvis ikke vil bli «ordentlig» prissatt før etter karriereslutt.

Med sin våkne fotballhjerne og fantastiske evne til å lese spille er Sergio Busquets viktigere for Spania og Barcelona enn hva omverden synes gi ham æren for. Som Iniesta er han en ekstremt intelligent spiller som allerede er flere trekk foran før han berører ballen. Får vanskelige detaljer til å se ut som det enkleste i verden. Sammen med Xabi Alonso balanserer den høyreiste eleganten den spanske midtbanen. Han gir sidebackene og de fire foran frihet til å utfolde seg. (Så føles det ganske meningsløst ikke å ha nevnt Sergio Ramos, David Silva eller Xavi i denne kategorien.)

Trener
Vicente Del Bosque har ledet Spania gjennom en formidabel gullalder. Siden han tiltro i 2008 har landet vunnet det som kan vinnes. Del Bosque er en særdeles sympatisk, lun og tilbaketrukken mann som spilte over 300 kamper for Real Madrid. Senere førte han den samme klubben til to seriemesterskap og Champions League-seire i 2000 og 2002. Kuriøst nok gikk Del Bosque nesten tre år uten fotballtrenerengasjement etter at han forlot tyrkiske Besiktas i 2005, og diverse onde tunger stemplet mannen fra Salamanca en «gårsdagens mann» da han ble tildelt landslagsjobben i 2008.

Hvor feil kan man ta? Ikke bare har Del Bosque bragt suksess, men han har gjort det gjennom å introdusere pionéraktige taktiske innovasjoner. Han har flyttet grensene for hvordan et landslag kan oppnå resultater gjennom dominans av ballbesittelse, samhandling og skarpe bevegelser. Grunnet hans «frihet under ansvar»-policy er Del Bosque svært populær blant stjernespillere. Han har nettopp forlenget kontrakten sin med Det spanske fotballforbundet.

X-faktor
Fluiditeten. Spania er et eksempel på hva som skjer når man komponerer en oppstilling av elleve fotballintelligente spillere vokst opp på de samme prinsippene om myk behandling. Da får man et kollektiv som opererer som en mekanisme. Mekanismen graviterer mot ballen når motstanderen for et sekund har den i sin besittelse, og den «oppløser» seg rundt og vekk fra ballen når man angriper. Bevegelsene og samhandlingen som Spania behersker på motstanderens banehalvdel er så intrikate at det nærmest er umulig å forsvare seg mot.

Sjansene
Til tross for at Gruppe B trekkes frem som en av de mest finurlige, skal ikke Del Bosques menn ha noen nevneverdige problemer med å trekke det lengste strået. Hevnlystne nederlendere blir ingen enkel affære i åpningskampen i Salvador, men Spanias bevegelser og evne til å finne plass og luker skal etter alle solemerker være for vanskelig å håndtere for det unge forsvaret. Chile kan også bli en interessant motstander, men for søramerikanernes ærlige og aggressive tilnærming har Spania for mye klasse til å tape en slik kamp. Mot svake Australia kan vi sågar bevitne et av mesterskapets store målkalas.