Imponer barna med selveste Kaptein Sabeltanns skip i is

Slik lager du «Den sorte dame» med is!

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Da Kaptein Sabeltann var på besøk i «Sommer i dyreparken», fikk is-kokken Trond Wøien en utfordring å lage Sabeltanns egen skute «Den sorte dame» av is.

Nå kan du også lage din egen variant. Her er oppskriften.

Slik gjør du det!

1. Sett sammen en rød sorbet - Ca 40 l is, dette kan du skalere ned til den størrelsen du måtte ønske. Vil anta at ca 10-20 l is Sorbet vil være en passende form, sier is-kokken Trond.

Is-kokken Trond viser deg hvordan man lager «Den sorte dame» i is. Foto: Monica Kutrovac
Is-kokken Trond viser deg hvordan man lager «Den sorte dame» i is. Foto: Monica Kutrovac

2. «Lim» sammen sorbeten til et stort emne og form det grovt slik sluttproduktet er ønsket.

3. Sett emnet i fryseren i minst 12 timer slik at dette får satt seg og limt seg sammen. Husk å bruke et stivt brett, helst en trefjøl/hobbyplate som ikke bøyer seg. Da slipper du en masse reparering når du skal løfte skuta ut av fryseren ved et senere tidspunkt.

4. Mens du venter på at emnet skal sette seg kan du lage alle sjokolade-tilbehørene; gelender, trapper, ror, baugspyd, sabeltanntiger, master, kanonkjeks og ikke minst bremmen til sabeltann skallen. Og til slutt seilene.

a. Gelender; sprøyt dråper mot hverandre og avslutt med en perle i midten. Dette er gelender-stolpene, lag mange av disse. Sprøyt så lengdene av gelender-toppene.

b. Trapper; Sprøyt disse i forskjellig lengde på et bakepapir

c. Ror; bruk et glass i passende størrelse, tegn en sirkel på et bakepapir, eiker og til slutt et nav. Sprøyt lag på lag for å få roret så stødig som mulig.

d. Sabeltanntiger; tegn først en tiger på et bakepapir, kopier den på et nytt bakepapir. Sprøyt sjokolade på begge tigerne speilvendt for hverandre. Sprøyt lag på lag, og til slutt forsøk å få frem konturene i tigeren gjennom å sprøyte mer sjokolade på lår, skjegg og bog. (sprayes til slutt med gull matspray.

e. Master og baug spyd; lages av blomsterpinner som dyppes i sjokolade. Mål proposjonal lengde i forhold til din skute før du dypper dem i sjokolade. La de renne av seg liggende mellom to kopper.

f. Kanoner; runde kjeks dyppes i sjokolade

g. Bremmen til skallen; denne lages på et stivt over head papir, som er klippet til. Tøm sjokolade over, form i riktig bue og legg lag på lag til du føler den kan stå av seg selv.

h. Seilene; disse kan lages av sukkerpasta. Det får du kjøpt hos bakriforhandler. Denne rulles ut med kjevle og brettes sammen og henges til tørk i 2 døgn på blomsterpinner hengt opp med piperensere. Husk å lage flagg også av dette materialet, mal med konditorfarge på flagget.

«Den sorte dame» laget av sorbet-is og sjokolade. Foto: Monica Kutrovac/TV 2
«Den sorte dame» laget av sorbet-is og sjokolade. Foto: Monica Kutrovac/TV 2

5. Ta ut is-emnet og form ferdig slik du vil ha skuten med temperert is på den frosne skuta. Ikke vær redd for å «kline» litt med isen og hendene dine, da blir formen bare finere. Bruk vaniljeis og fest dette på bakre del. Form dette som hodeskalle. Husk at dette bør bygges opp med en tre-stilas slik at den ikke glir av igjen!

6. Sett inn tenner, mal øyne, sprøyt vindussprosser, sprøyt på sabler på bremmen av skuta, bruk en pappkopp som bøtte i toppen av masta.

7. Stikk hull til mastene, og sett alle delene sammen som vist på filmen øverst i artikkelen.

Lykke til!