KAMPER: Et utbrent irakisk militærkjøretøy 10 kilometer fra byen Mosul, etter angrepet mot byen tirsdag. FOTO: AFP Photo/SAFIN HAMED.
KAMPER: Et utbrent irakisk militærkjøretøy 10 kilometer fra byen Mosul, etter angrepet mot byen tirsdag. FOTO: AFP Photo/SAFIN HAMED.

ISIS ber opprørere marsjere mot Bagdad

En talsmann for den ekstreme islamistiske geriljagruppa ISIS sier opprørerne vil angripe Iraks hovedstad Bagdad.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Talsmannen Abu Mohammed al-Adnani lover at kampene vil rase både i Bagdad og Karbala, ifølge den private etterretningsorganisasjonen SITE, som overvåker terrorgrupper på internett.

– Ikke gi etter i møte med fienden, sier al-Adnani i en appell til ISIS-krigerne. Lydopptaket er lagt ut på ekstremistenes Twitter-konto.

Onsdag kveld ble opprørsstyrkene stanset 11 mil nord for Bagdad ved byen Samarra, ifølge lokale innbyggere. Den sjiamuslimske byen Karbala ligger ti mil sørvest for hovedstaden.

Store bakkestyrker, lokale stammekrigere og kampfly fra det irakiske luftforsvaret måtte til for å hindre opprørerne i å innta byen.

Regjeringen i Irak har gitt grønt lys for at også USA kan angripe de ytterliggående islamistene fra lufta, ifølge en ikke navngitt tjenestemann fra et vestlig land som er intervjuet av nyhetsbyrået AFP.

USAs regjering vurderer angivelig droneangrep som en av flere muligheter for å hjelpe de irakiske regjeringsstyrkene. Natt til torsdag norsk tid gjentok den amerikanske regjeringen at den vil støtte Irak i kampen mot ISIS.

ISIS omtales også som ISIL. Det er en al Qaida-inspirert ekstremistgruppe som tirsdag tok kontroll på store deler av Iraks nest største by, Mosul.

Fra før kontrollerte de Falluja og Ramadi, og ekspansjonen har fått statsminister Nouri al-Maliki til å erklære unntakstilstand i landet.

Onsdag tok gruppen seg også inn i oljebyen Baiji og Saddam Husseins hjemby Tikrit. 

(NTB/TV 2)