HØYESTERETT: Norges Høyesterett ligger i Oslo sentrum.
Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
HØYESTERETT: Norges Høyesterett ligger i Oslo sentrum. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix

Får grave frem lik etter to år for å avgjøre millionærstrid i farskapssak

Høyesterett har besluttet at en mann (73) kan få åpne en grav og hente ut DNA for å få avklart farsskap. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Høyesterett er derfor uenig i avgjørelsene til både tingretten og lagmannsretten, og mener at avklaringen av farskap er viktigere enn å bevare gravfreden.

Det innebærer også at i framtidige saker der farskap er uavklart, vil gravåpning være et lovlig alternativ om alle andre muligheter er uttømt.

Både BT og VG har meldt saken tidligere i dag. 

73-åringen har ligget i konflikt med tre nevøer og nieser. De hevder at det ikke dreier seg om å få avklart farskap, men en millionarv.

Om ikke 73-åringen ikke hadde fått medhold ville de fått dele det syvsifrede beløpet mellom seg. Arven har nemlig vært fryst siden 73-åringen meldte seg som mulig arvtaker.

Istedet må de nå betale oppunder 150.000 kroner i saksomkostninger til 73-åringen.

Farskap avgjort for 70 år siden

Liket som nå kan graves opp er en 94 år gammel mann som hadde levd i et barnløst ekteskap og døde i 2011. 70 år i forveien, i 1941, hadde han likevel blitt dømt til å betale barnebidrag til en mor som hevdet at han var far til hennes sønn.

Dommen fra 1941 dømte han imidlertid ikke til å være guttens biologiske far, noe som var en mulighet etter datidens lovverk.

Mannen som hevder å være sønn av 94-åringen kjente ikke til dommens innhold før etter den angivelige farens død i 2011, ifølge hans advokat Pål Sverre Hernæs i Help Forsikring.

Det skal ha vært et sjokk for ham da han skjønte at den samme dommen som dømte 94-åringen til å betale barnebidrag, ikke fastslo at han også var hans biologiske far.

Forsøkte å ta DNA-prøver fra eiendeler

– Min klient mener det er viktigere å få avklart sitt opphav, enn å bevare gravfreden. Hadde han fått kjennskap til innholdet i dommen fra 1941 før, så ville han ha forsøkt å tatt DNA-prøver tidligere, sa Hernæs til TV 2 i februar.

Ifølge Hernæs ble det forsøkt å skaffe DNA fra 94-åringens eiendeler etter hans død, men uten suksess. Det gjorde gravåpning til eneste alternativ for å få avklart farskapet.

– Etterlot seg millionbeløp

Motparten, to nevøer og en niese av 94-åringen, mener imidlertid at dette handler om en millionarv mannen etterlot seg.

– Mannen levde i et barnløst ekteskap, men etterlot seg et millionbeløp i arv. Mine klienter mener det er et overgrep overfor avdøde å åpne graven. Vedkommende som hevder å være sønn av avdøde har levd i nabobygden uten å ta kontakt og de finner det påfallende at dette kom opp to uker etter deres onkels død, sa advokat Arne Gjeraker til TV 2 i februar.