Jo - du kan ha nybil for 500 kroner  måneden

Men regnestykket består av litt mer enn bare månedsleien.

Fiat 500 - her i sporty Abarth-utgave - er en av nybilene det er gode leasingtilbud på for øyeblikket.
Fiat 500 - her i sporty Abarth-utgave - er en av nybilene det er gode leasingtilbud på for øyeblikket.

Benny Christensen er Brooms bilekspert.

I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hei Benny, jeg har et spørsmål om leasing av bil. Vi er ute etter en småbil som bil nummer to, og har egentlig tenkt å kjøpe bruktbil, til opp mot 100.000 kroner. Nå har jeg sett et tilbud på leasing av bil og lurer på om det kan være et godt alternativ.

Det er snakk om en Fiat 500, her er månedsbeløpet på 496 kroner. Forskuddsleie er 56.000 kroner og perioden er på 36 måneder. Tror du det lønner seg mot å kjøpe bilen i stedet? For oss blir alternativet altså å kjøpe en brukt bil. Håper du kan svare litt raskt på dette, da vi må bestemme oss før ferien. Hilsen Trond.

Benny svarer:

Hei Trond. Godt spørsmål dette, som det dessverre ikke finnes noe helt enkelt og konkret svar på. Det er flere variabler her, derfor må man nesten ta vurderingen i hvert enkelt tilfelle.

Økonomisk sett handler det først og fremst om å sette opp et regnestykke for seg selv. I dette tilfellet, må du ta med alle utgifter forbundet med å lease bilen i tre år. Det inkluderer forskuddsleie, de månedlige beløpene og du må heller ikke glemme etableringsbeløp som gjerne er på noen tusenlapper.

Summen her er hva det vil koste å eie bilen i tre år. Så må du sette det opp mot hva det vil koste å eie en annen bil. I ditt tilfelle en bruktbil.
Den store forskjellen her, vil være at du etter tre år leverer inn Fiaten og ikke lenger har noen bil. Kjøper du en bruktbil i stedet, vil den etter all sannsynlighet også ha en verdi etter tre år.

Dyrt å være fattig - også når du kjøper bil

Stadig mer populært

Så er det en annen viktig faktor, og det er påkostninger underveis. På en leaset bil er det forutsigbart, på en bruktbil er det naturligvis mye vanskeligere å spå. Du kan risikere å få store utgifter i løpet av de tre årene, det kan påvirke regnestykket i betydelig grad.
Husk også å ta med rente på et eventuelt billån, det er en kostnad mange ofte glemmer å regne på.

En siste ting: Når du leverer tilbake leasingbilen, risikerer du å bli belastet for det leasingfirmaet definerer som slitasje ut over normal bruk. Her har det vært en del skrekkhistorier om kunder som har fått en solid ekstraregning.

Som du skjønner: Det er en del ting å sette seg inn i her før man bestemmer seg. Leasing har blitt stadig mer populært også blant privatpersoner, og dette er en utvikling jeg vil tro vil fortsette i årene framover.

Topp 3: De billigste med automatgir

Lykke til med valget!

Stort arkiv

Alle spørsmål Benny svarer på, legger seg automatisk inn under de ulike bilmerkene her på broom.no.

Du kan også lese alle svarene i Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!