
Lærerne skjønner ikke om de skal stemme ja eller nei
Full forvirring rundt spørsmålsstillingen gjorde at Utdanningsforbundet måtte legge til en presisisering.
I dag startet uravstemningen der lærerne skal avgjøre om de godtar KS og Utdanningsforbundets avtale for lærerne.
De 93 000 stemmeberettigede skal blant annet avgjøre om 7,5-timers bundet arbeidstid blir en realitet fra høsten eller ikke. Uravstemningen foregår på nett og varer fra 11. juni til 18. juni, men mange uttrykker frustrasjon etter at de i dag skulle avgi sin stemme.
Skjønner ingenting
"Jeg skjønner ikke hva jeg sier "ja"/"nei" til! Ordlyden er fullstendig misvisende!", skriver Cathinka Kopperud på facebook. Jannicke Tærud svarer "Jeg er helt enig i at teksten er forrvirrende. Jeg hold på å trykke "ja" i vanvare, men tok meg heldigvis i det."
Når lærerne har logget seg inn og skal avgi stemme kommer følgende tekst fram:
"Din stemme er ikke en stemme om avtalen er god eller dårlig, men om vi skal akseptere avtalen, eller om du mener vi skal streike for om mulig å få til en bedre avtale."
Under står ja og nei som alternativer.
"Stemmer jeg ja til å akseptere avtalen, eller ja til å streike?", skriver Kopperud.
Vurderte å stoppe avstemningen
Ledelsen i Utdanningsforbundet var onsdag samlet til møte i representantskapet. De har fått tilbakemeldinger om teksten, og skulle se på saken. Dersom de ble nødt til å endre teksten, kan det bli aktuelt å stoppe hele avstemningen.
– Vi har hatt den samme formuleringen i alle tidligere uravstemninger, men dette er første gang vi har opplevd forvirring, sier kommunikasjonssjef Rikke Bjurstrøm til TV 2.
På grunn av tilbakemeldingene har de likevel valgt å legge til en liten presisering slik at det nå er tydelig hva medlemmene stemmer ja eller nei til.
Tydelige nei-stemmer
Etter at det ble klart at Utdanningsforbundet anbefalte meklingsløsningen i tariffoppgjøret med KS, har mange medlemmer uttrykt sterkt misnøye med forbundet. Særlig punktet om at lærerne skal ha 7,5-timers bundet arbeidstid på skolen, har fått mange til å heve stemmen og mobilisere til nei-kamp på sosiale medier. At godtgjørelsen for å ta vikar-timer reduseres, bidrar også til frustrasjon.
Kreves flertall
Men ingen har per i dag en god oversikt over hvor stor nei-siden er. Utdanningsforbundets fylkesledere anbefaler medlemmene sine å si ja til avtalen, og mener de risikerer enda dårligere resultat dersom medlemmene nå tvinger dem til å si nei, og dermed streike.
For at uravstemningen skal være bindende må 2/3 av medlemmene avgi stemme. For å endre dagens avtale må dermed minst 31 000 medlemmer stemme nei i løpet av en uke.