FORVIRRINGER: Denne teksten forvirrer Utdanningsforbundets medlemmer. Skjønner du om du skal stemme ja eller nei?
FORVIRRINGER: Denne teksten forvirrer Utdanningsforbundets medlemmer. Skjønner du om du skal stemme ja eller nei?

Lærerne skjønner ikke om de skal stemme ja eller nei

Full forvirring rundt spørsmålsstillingen gjorde at Utdanningsforbundet måtte legge til en presisisering. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I dag startet uravstemningen der lærerne skal avgjøre om de godtar KS og Utdanningsforbundets avtale for lærerne. 

De 93 000 stemmeberettigede skal blant annet avgjøre om 7,5-timers bundet arbeidstid blir en realitet fra høsten eller ikke. Uravstemningen foregår på nett og varer fra 11. juni til 18. juni, men mange uttrykker frustrasjon etter at de i dag skulle avgi sin stemme.

Skjønner ingenting

"Jeg skjønner ikke hva jeg sier "ja"/"nei" til! Ordlyden er fullstendig misvisende!", skriver Cathinka Kopperud på facebook. Jannicke Tærud svarer "Jeg er helt enig i at teksten er forrvirrende. Jeg hold på å trykke "ja" i vanvare, men tok meg heldigvis i det." 

Når lærerne har logget seg inn og skal avgi stemme kommer følgende tekst fram:

"Din stemme er ikke en stemme om avtalen er god eller dårlig, men om vi skal akseptere avtalen, eller om du mener vi skal streike for om mulig å få til en bedre avtale."

Under står ja og nei som alternativer. 

"Stemmer jeg ja til å akseptere avtalen, eller ja til å streike?", skriver Kopperud. 

Vurderte å stoppe avstemningen

Ledelsen i Utdanningsforbundet var onsdag samlet til møte i representantskapet. De har fått tilbakemeldinger om teksten, og skulle se på saken. Dersom de ble nødt til å endre teksten, kan det bli aktuelt å stoppe hele avstemningen. 

– Vi har hatt den samme formuleringen i alle tidligere uravstemninger, men dette er første gang vi har opplevd forvirring, sier kommunikasjonssjef Rikke Bjurstrøm til TV 2.

På grunn av tilbakemeldingene har de likevel valgt å legge til en liten presisering slik at det nå er tydelig hva medlemmene stemmer ja eller nei til.

Tydelige nei-stemmer

Etter at det ble klart at Utdanningsforbundet anbefalte meklingsløsningen i tariffoppgjøret med KS, har mange medlemmer uttrykt sterkt misnøye med forbundet. Særlig punktet om at lærerne skal ha 7,5-timers bundet arbeidstid på skolen, har fått mange til å heve stemmen og mobilisere til nei-kamp på sosiale medier. At godtgjørelsen for å ta vikar-timer reduseres, bidrar også til frustrasjon. 

Kreves flertall

Men ingen har per i dag en god oversikt over hvor stor nei-siden er. Utdanningsforbundets fylkesledere anbefaler medlemmene sine å si ja til avtalen, og mener de risikerer enda dårligere resultat dersom medlemmene nå tvinger dem til å si nei, og dermed streike.

For at uravstemningen skal være bindende må 2/3 av medlemmene avgi stemme. For å endre dagens avtale må dermed minst 31 000 medlemmer stemme nei i løpet av en uke.