LØP FRA UNIFORMENE: Dette mobilbildet viser de forlatte uniformene til irakiske soldater som tirsdag flyktet fra terrorgruppen ISIS i Mosul. Foto: AFP/NTB scanpix
LØP FRA UNIFORMENE: Dette mobilbildet viser de forlatte uniformene til irakiske soldater som tirsdag flyktet fra terrorgruppen ISIS i Mosul. Foto: AFP/NTB scanpix

Etterretningstjenesten om ISIS: «Ekstremt voldelig fremferd»

Her ligger soldatenes uniformer på gata etter flukten fra terroristene

Sikkerhetsstyrkene rev av seg uniformene og skiftet til sivilt da den fryktede terrorgruppen ISIS inntok Iraks nest største by.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Terrorgruppen «Den islamske staten i Irak og Stor-Syria (ISIS)» tok tirsdag kontroll på store deler av Iraks nest største by Mosul, og fortsatte offensiven onsdag inn mot oljebyen Baiji, der de ifølge en statlig TV-kanal ble stoppet av irakiske styrker.

Sjef for  Etterretningstjenesten, generalløytnant Kjell Grandhagen sier at terrorgruppen ISIS har et sterkt fotfeste i nord-Irak. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Sjef for Etterretningstjenesten, generalløytnant Kjell Grandhagen sier at terrorgruppen ISIS har et sterkt fotfeste i nord-Irak. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Tok Saddams hjemby

Onsdag opplyser sikkerhetskilder til Reuters at ytterliggående islamister har tatt kontroll over hele Tikrit og løslatt hundrevis av fanger fra byens fengsler.

Tikrit var hjembyen til Iraks tidligere diktator Saddam Hussein. Byen ligger 15 mil nordvest for Bagdad og er provinshovedstad i Salahuddin. Allerede tirsdag kom det melding om at flere landsbyer i Salahuddin var inntatt av opprørere fra jihadistgruppen ISIS.

250 vakter ved Iraks største oljeraffineri overga seg da styrkene fra ISIS tok seg inn i Baiji. Opprørerne satte fyr på en rettssal og et politihus, og satte en rekke fanger fri.

Baiji ligger 180 kilometer fra Mosul, som opprørerne tok kontroll over tirsdag. Byen har 200.000 innbyggere.

Både sikkerhetsstyrker og politi flyktet nærmest hals over hode da ISIS inntok Mosul og heiste det svarte flagget fra offentlige bygninger.

I gatene lå uniformene strødd etter at de flyktende soldatene i all hast byttet til sivile klær for å slippe unna terroristene. Flere lemlestede kropper vitnet om hva som skjedde med de som ble tatt av ISIS. 

Vurderer unntakstilstand

Torsdag møtes nasjonalforsamlingen i Irak for å vurdere statsminister Nuri al-Malikis forslag om å erklære unntakstilstand i landet. Det vil i så fall gi ham større makt til å bekjempe opprørerne.

Nuri har lovet å gi våpen til frivillige sivile som vil delta i kampen mot ISIS.

En halv million mennesker har flyktet fra Mosul, og flere oljefelt har fått økt beskyttelse mot terrorgruppen som er så ytterliggående at den ble ekskludert fra al-Qaida.

Ifølge Etterretningstjenesten har ISIS en «ekstremt voldelig fremferd», og tolker islamsk lov på en måte som legitimerer angrep, terror, henrettelser og tortur.

E-tjenesten: – Sterkt fotfeste i nord-Irak

– ISIS har et sterkt fotfeste i nord- og nordvest-Irak, spesielt i provinsene Anbar og Ninewa. Gruppen utfører daglig terrorangrep mot det irakiske regimet, sier Kjell Grandhagen, sjef for Etterretningstjenesten om terrorgruppen som har vært i harde kamper i Syria om kontroll over oljeressursene der.

Syria-konflikten har ifølge Etterretningstjenesten ført til at ISIS har fått tilgang på tyngre våpen, kjøretøy og rekrutter. At det er ISIS som har rekruttert flest fremmedkrigere fra Europa til Syria, vekker bekymring hos de hemmelige tjenestene:

– Siden begynnelsen av 2014 har ISIS benyttet flere fremmedkrigere fra Europa til å utføre selvmordsangrep i Irak. Gruppen hevder blant annet at til sammen tre danske og en fransk statsborger har utført selvmordsangrep mot regimemål i Irak, sier E-sjef Grandhagen.

Nordmenn som har sluttet seg til ISIS, skal ifølge ubekreftede meldinger ha mistet livet i krigshandlinger i Syria, og tirsdag avslørte TV 2 at en 22-åring fra Østfold som befinner seg i Syria oppfordrer til å planlegge aksjoner i Norge.

– Når det er trusler om å gjøre voldelige handlinger her hjemme så ser vi alltid alvorlig på det, sa PST-sjef Benedicte Bjørnland til TV 2 om Facebook-meldingen fra den 22 år gamle ISIS-fremmedkrigeren.

– Kan motta oppdrag om vestlige mål

Også Etterretningstjenesten ser alvorlig på trusselen fra fremmedkrigerne. Ifølge de norske hemmelige tjenestene har mellom 40 til 50 nordmenn reist for å krige i Syria. Den største bekymringen er at en eller flere av dem skal komme tilbake med et dødelig oppdrag.

– Grupper med direkte forbindelse til al-Qaidas eller ISIS' ledelse kan motta oppdrag om å ramme mål i Vesten, sier Kjell Grandhagen.

(TV 2/NTB)