Når Messi, Higuain og Agüero forenes i en og samme angrepsrekke er det noe som grenser til science fiction, skriver Tor-Kristian Karlsen.  AFP PHOTO / ROBERTO SCHMIDT
Når Messi, Higuain og Agüero forenes i en og samme angrepsrekke er det noe som grenser til science fiction, skriver Tor-Kristian Karlsen.  AFP PHOTO / ROBERTO SCHMIDT

VM-analyse: Argentinas angrepsspill kan være som å se på science fiction

Om Messi, Agüero og Higuiain får det til å svinge, da kan det bli VM-tittel på Argentina, skriver Tor-Kristian Karlsen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

4. Argentina: Vinnerne de siste to gangene fotball-VM ble arrangert på latinamerikansk jord, Argentina, er selvskreven som en av de heteste favorittene når det handler om vinne i fotball.

Tiden vil vise om Argentina virkelig trekker noen stor fordel av at dette mesterskapet avholdes i løvens hule. Mange av forhåndstipsene virker å basere Argentinas favorittstempel på nettopp på geografisk grunnlag, og selv om dette er en skjerpet utgave av versjonene som skuffet i 2010 og var bedrøvelige som Copa America-vertsnasjon året etter, er dette et lag med mangler så vel som ekstreme plussider.

Gjennomgangsmelodien for Argentina er, som med mange andre VM-nasjoner, at de har et fantastisk angrep. Trioen Lionel Messi, Sergio Agüero og Gonzalo Higuian er mesterskapets beste angrepsrekke. Laget blir svakere desto lenger bakover på banen man kommer. Trener Alejandro Sabellas 4-3-3-formasjon handler derfor i størst grad om å angripe. Dels fordi når man har tre «undroppable» spillere på topp, må man tilpasse taktikken, men også av den enkle grunn at man ikke har nok kvalitetsspillere bakover på banen til å bygge et solid fundament basert på noe annet enn å angripe. Etter Sabellas inntreden har Argentina funnet tilbake til en slags struktur - noe var så totalt fraværende under forgjengerne Diego Maradona og Sergio Batista. Treneren har heller ikke lagt skjul på at den offensive delen av spillet er svært avhengig av Lionel Messi. «Om man har verdens beste fotballspiller i troppen, må man jo benytte ham til det fulle» (eller noe til samme mening), har Sabella ytret ved flere anledninger.

Ser man imidlertid på midtbanen, melder spørsmålene seg. Med Javier Mascherano som anker og Angel Di Maria som «indreløper» har man to kvalitetsspillere som vil sette sitt preg på dette laget, men man skulle helst sett disse to flankert av andre enn de alternativene som melder seg naturlig fra troppen. Verken Fernando Gago, Ever Banega eller Lucas Biglia er typene som er skikket til å dekke rom eller har energien som er nødvendig for å mestre den krevende rollen.

Forsvarsfireren byr på et ekstremt solid navn i Pablo Zabaleta, men de antatt startende midtstopperne Federico Fernandez og Ezequiel Garay er begge lite bevegelige og tilbøyelige til å gjøre individuelle feil. Like mye usikkerhet hersker rundt keeper, Sergio Romero, som knapt har startet en ligakamp denne sesongen.

Et slikt ekstremt offensivt potensial gjør at Argentina er umulig å ignorere i kampen om det aller gjeveste trofeet i verdensfotballen. Selv om landet trolig kommer til å imponere i gruppespillet, skal man heller ikke utelukke at Argentina kommer seg ned på bakken (som i 2010) så fort man møter en sterk motstander.

Veien til VM

Uten Brasil ble CONMEBOL-kvalikgruppen lett match for Argentina. Bortsett fra en vaklende start, med tap for Venezuela borte og uavgjort hjemme mot svake Bolivia, satte Sabellas menn agendaen i gruppen og vant til slutt to poeng foran Colombia og med hele sju poeng ned til playoff-plass.

Sannsynlig lagoppstilling

4-3-3: Romero (27, AS Monaco/FRA); Zabaleta (29, Manchester City/ENG), F. Fernandez (25, Napoli/ITA), Garay (27, Benfica/ARG), Rojo (24, Sporting/POR); Gago (28, Boca Juniors/ARG), Mascherano (30, Barcelona/ESP), Di Maria (26, Real Madrid/ESP); Messi (26, Barcelona/ESP), Higuain (26, Napoli/ITA), Agüero (26, Manchester City/ENG).

Nøkkelspillere

I sitt tredje VM-sluttspill representerer Lionel Messi en hel nasjons håp. 26-åringen – samme alder som Diego Maradona i 1986 – er sannsynligvis på toppen av fotballkarrieren akkurat nå. Om den vesle Barcelona-magikeren en gang skal lede Argentina til VM-trofeet, så er dette trolig den største muligheten. Er av mange regnet som den beste fotballspilleren verden har sett, og om han skulle spille den avgjørende rollen i argentinsk VM-suksess vil det fjerne enhver tvil. Messi har fortsatt ikke i nærheten den samme statusen i hjemlandet som Diego Maradona. Det skyldes delvis at han har levd halvparten av livet i Spania, og fordi han aldri har hatt noen forbindelse til «folkets klubb» Boca Juniors i Buenos Aires. Men dette er hans mulighet til å spille seg inn i alles hjerter.

Pablo Zabaleta.
Pablo Zabaleta.

Kanskje ikke like ekstrem som Lionel Messi, men Sergio Agüero er definitivt i gruppen umiddelbart bak Cristiano Ronaldo, Lionel Messi og Luis Suarez i konkurransen om å være på listen blant verdens fem beste fotballspillere. Agüero er fra den samme U20-generasjonen som Messi. «Kun» har også til gode å ta ut de virkelig store prestasjonene for A-landslaget, men det faktum at han hadde mulighet til å samle energi (ute på grunn av skade) like før den travle Premier League-innspurten kan bety at Manchester City-spissen kommer til å by på sine typiske energiutblåsninger i VM. Som Messi, med sitt lave tyngdepunkt, uforutsigbarhet og eksplosive hurtighet, er han nesten umulig å stoppe når han er i toppform.

Verdens beste høyreback, Pablo Zabaleta, er det absolutt det sterkeste punktet i en ellers annenrangs argentinsk forsvarsrekke. Zabaleta var opprinnelig en defensiv midtbanespiller. 29-åringen er energisk, mestrer en perfekt balanse mellom forsvar og angrep og enormt pålitelig. Han og Javier Mascherano er de to store personlighetene utenfor banen i denne troppen, og Zabaleta er uvurderlig for både land og klubb.

Trener

Etter nesten 20 år som Daniel Passarellas assistent, blant annet for Argentina i 1998-VM, det uruguayanske landslaget og River Plate, steg Alejandro Sabella endelig ut av skyggen da han tok over som hovedtrener for Estudiantes i 2009. Og nesten umiddelbart ledet han La Plata-klubben til seriemesterskap og Copa Libertadores-suksess. I 2011 fikk han muligheten til å ta over landslaget etter Argentinas flaue Copa America-exit. Som spiller var Sabella en kreativ midtbanespiller som fikk med seg åtte landskamper og blant annet, snodig nok, opphold i Sheffield United og Leeds United. Han er en fåmælt mann som utstråler en slags stille autoritet. Sabella tok sin første kontroversielle beslutning da han utelot folkets mann, Carlos Tevez, fra den endelige VM-troppen, men han nyter fortsatt respekt for å ha drastisk forbedret Lionel Messis produktivitet på landslaget.

X-faktor

Angrepet. Ingen andre land matcher Argentinas angrepstrio. Eksplosiviteten, bevegelsene, teknikken, fintene og målteften som kombineres når Messi, Higuain og Agüero forenes i en og samme angrepsrekke er noe som grenser til science fiction. Mens Higuain blir spillende sentralt vil Messi og Agüero trekke innover fra vingroller. Spesielt den offensive høyrebacken Pablo Zabaleta vil konstant komme på løp langs sin side, og Angel Di Maria blir den kreative kraften på midtbanen som skal assistere denne utrolige trioen. Argentinas plan handler om å score flere mål enn motstanderen. De nevnte angriperne trenger ikke mange sjanser for å treffe nettet. I tillegg har Sabella den perfekte innbytter, Ezequiel Lavezzi, til disposisjon.

Sjansene

Ironisk nok er forventningene kanskje ikke like høye i Argentina foran Brasil-VM enn hva som var tilfellet for fire år siden (da Argentina var på nippet til å ryke ut i kvaliken). Forklaringen er trolig at Diego Maradona skapte en langt mer pirrende entusiasme i folket enn hva Alejandro Sabella har vært i stand til å gjøre, samtidig som at argentinerne aksepterer at Brasil, selv uten den enorme hjemmefordelen, er den sterkeste søramerikanske fotballnasjonen per dags dato. Allikevel vil nok den sannsynlige positive starten gjøre underverker for optimismen i Buenos Aires. Argentina kan fort stå med full pott etter kampene mot Bosnia-Herzegovina, Iran og Nigeria. Om Messi og Agüero finner sine toppnivå, og forsvaret leverer bedre enn forventet, kan Argentina gjerne ende opp som verdensmestere.