Legger du maten på riktig kjøleskaphylle?

Med noen enkle grep kan du få maten til å vare mye lenger. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hvert år kaster nordmenn 50 kilo mat hver. En av grunnene til det er at mange oppbevarer maten feil. At maten skal i kjøleskapet vet de fleste, men akkurat hvor den skal ligge for å forlenge kvaliteten er det ikke alle som vet.

Brød kommer øverst på listen over hva folk kaster mest av. Men også frukt og grønt, og ferskvarer som kjøtt, fisk og meieriprodukter forsvinner ut med søpla i stor grad.

Kommunikasjonsdirektør, Anne Marie Schrøder fra Matvett mener at dårlig oversikt over maten i kjøleskapet er en av grunnene til at mye går tapt.

– Vi er veldig engstelige for denne holdbarhetsdatoen. Vi kaster mat uten å lukte og smake på den. Vi planlegger for dårlig, har for lite orden, og stapper det for fullt, sier hun. 

 

Kjøtt, fisk og pålegg nederst

Kjøleskapet skal holde mellom to til fire grader, så har du et termometer og setter det i et vannglass kan du lett finne ut hvor mange grader du har i kjøleskapet.

I HØYDEN: Vannmelon behøver bare å ha det svalt, og kan med fordel ligge langt oppe i kjøleskapet.
I HØYDEN: Vannmelon behøver bare å ha det svalt, og kan med fordel ligge langt oppe i kjøleskapet.

Nye kjøleskap er bygget opp i forskjellige soner, i utgangspunktet skal det være lett å legge matvarene på riktig hylle.   

– Nederst er det en boks til kjøtt og fisk, for det skal ha det kaldt. 

Pålegg er også noe som bør ha det kaldt. Så dette kan med fordel også ligge langt nede, sammen med ferskvarene.

– Det kan være greit å samle det på et sted, så man vet hva man har. De som ikke har en egen påleggskuff legger de det bare så langt ned som de klarer. Litt av greia er at man har fast plasser til de ulike matvarene, akkurat som klærne, så man vet hva man har, sier Schrøder.

AVKJØLT: Rester innpakket i lufttett boks.
AVKJØLT: Rester innpakket i lufttett boks.

 

Frukt modnes på disk

Grønnsaker og frukt trenger ikke ha det så kaldt, så det kan ligge lenger oppe i en fuktbevarende skuff.

Nordiske grønnsaker mister ikke smak av å ligge i kjøleskapet. Men importert frukt kan få det litt tøft i kjøleskapet.

KALDEST: Anne Marie Schrøder legger kjøttet nederst.
KALDEST: Anne Marie Schrøder legger kjøttet nederst.
PASSE KALDT: Melk og juice i kjøleskapdøra.
PASSE KALDT: Melk og juice i kjøleskapdøra.

– De sier at de som ikke er vokst opp her, skal man ikke ha i kjøleskapet, men jeg har en datter som vil ha kalde druer. Så det er også litt smak og behag, tilføyer Schrøder.

Dersom ikke frukten er helt moden er det lurt å la den ligge å modne på kjøkkendisken. 

– Vannmelon modnes best ute på kjøkkenbenken, men så legger jeg den inn for at den skal bevare seg. Men den behøver ikke å ha det veldig kaldt, den kan godt ligge i litt svalende soner, sier kommunikasjonsdirektøren.

Å la frukt modne inntil annen frukt er ikke så lurt, for da utvikler den seg ikke bra.

– Derfor er det bra at den kommer emballert. Selv om vi ofte er sint på embalasjen, har den en funksjon.

Bananer skal ligge på kjøkkenbenken, fordi de blir brune med en gang de kommer i kjøleskapet.

– Men har de først blitt brune legger du dem i frysen og bruker dem i smoothie, råder hun.

Egg øverst

Egg har god holdbarhet, og i mange europeiske land ligger ikke eggene i kjøleskapet på butikken.

– Egg kan du sette øverst i skapet, de trenger ikke ha det så kaldt, sier hun. 

Melk trenger å ha det kaldt, men å sette det i kjøleskapsdøren pleier å holde. Særlig nye kjøleskap lover at de bevarer kulden like bra der. 

– Det er mye som er selvforklarende. Det å ha god kvalitet på kjøleskapet gjør at du bevarer mye lenger - og det sparer man mye penger på. 

Rester skal kjøles godt ned og pakkes i tette bokser slik at ikke lukt og smak smitter over på andre matvarer.

– Dette tørker jo ut hvis det ikke er pakket godt. Det skal også ha det kaldt. så legge det langt nede, sier Schrøder.

 

Frys brødet

Legg brødet i frysen og ta opp hver kveld så du har ferskt brød om morgenen.

– Brød er et stort problemområde. Vi kaster for mye brød, tilføyer eksperten.

Hvis man ikke har et nytt kjøleskap med inndelte soner, bør man tenke at varmen stiger, og at det er kaldt nederst. 

Utfører man disse grepene kan man spare både penger og miljøet.

– Det skal lite til å få de femti kiloene ned hvis folk blir litt mer bevisst på dette, avslutter hun.