BORTFØRT: Søstrene Somaja (8) og Rajana (6) ble bortført på vei hjem fra skolen tirsdag ettermiddag. (Foto: Privat)
BORTFØRT: Søstrene Somaja (8) og Rajana (6) ble bortført på vei hjem fra skolen tirsdag ettermiddag. (Foto: Privat)

Slik ble Rajana (6) og Somaja (8) bortført 

KONGSVINGER/AUSTMARKA (TV 2): Politiet etterlyser to biler de mener var i området da Somaja (8) og Rajana (6) ble bortført.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

 

De to søstrene Somaja (8) og Rajana (6) ble tirsdag ettermiddag bortført fra en bussholdeplass utenfor KongsvingerJentenes far er ettersøkt og mistenkt for å stå bak bortføringen.

På en pressekonferanse torsdag formiddag forklarte politiet hvordan faren og to maskerte menn fikk tak i søstrene.

Fikk forsprang til politiet

To maskerte menn tok med seg de to jentene med makt. Samtidig satte jentenes biologiske far seg inn i bilen til fosterfaren som skulle hente jentene. Her satt han i en halv times tid for å oppholde mannen, slik at de maskerte mennene med jentene skulle få et forsprang før politiet ble varslet.

Fosterfaren har forklart at han følte situasjonen som svært truende, men at den biologiske faren ikke skal ha vært bevæpnet, opplyser politiadvokat Iren Johnsen Dahl.

Politiet etterlyser nå to biler de mener var i området da bortføringen skjedde.

Bilene som er etterlyst er en mørkt Volvo XC90 med registreringsnummer BR50003 og en sølv/beigefarget Toyota Carolla Verso med registreringsnummer KH41262.

Den ene av de to bilene er registrert på firmaet faren arbeider i. Den andre bilen er registrert på en kollega av barnas far. 

Sett i Norge

Politiet i Hedmark har fått også tips om at de to bortførte tsjetsjenske søstrene er sett i Norge etter bortføringen. Politiet frykter imidlertid at jentene er fraktet ut av landet.

– Vi har fått tips om at noen mener å ha sett jentene i Norge, opplyser politiadvokat Iren Johnsen Dahl i et møte med pressen utenfor Kongsvinger politistasjon onsdag formiddag.

Det er imidlertid stor mulighet for at jentene er blitt fraktet over grensen til Sverige. Hun forteller at det er et 20-talls skogsbilveier som fører til Sverige fra den sørlige delen av Hedmark og at politiet ikke klarte å sperre alle grenseovergangene etter at jentene ble bortført i 14.30-tiden tirsdag ettermiddag.

Kriseteam

I morgentimene i dag ble det holdt allmøte for elevene ved Austmarka barne- og ungdomsskole.

– Vi informerte om det som har skjedd, og vi gjorde det så saklig og rett som vi vet om det som har skjedd. Hvis vi tar med de detaljene vi kjenner til, og som elevene også har sett i aviser og på TV, så beroliger det, sier rektor Britt-Marie Paulsson til TV 2.

– Hvordan reagerte elevene?

– Det var veldig stille og rolig. De har nå gått inn til sine klasser, og der kommer det sikkert en antall spørsmål til lærer og kriseteamet som finnes her, forteller rektoren.

Kommunens kriseteam vil være tilgjengelige ved skolen i hele dag for elever og lærere som har behov for hjelp. I tillegg vil det være et ekstra stort fokus på klassene til de to søstrene.

– Vi har helsesøster som har gått med inn i klassen, og vi er spesielt observant på klassen, sier Paulsson.

I kontakt med politiet

Kommunen har vært i kontakt med politiet i dag tidlig, og blir informert fortløpende om en eventuell utvikling i saken.

Bortføringen skjedde mens de to jentene var på vei hjem fra skolen. Ifølge rektoren skal ingen medelever ha uttrykt frykt for at dette skal skje igjen.

– Da jeg informerte så sa jeg at det var en kjent gjerningsmann, det er jentenes far. Det finnes ingen mulighet til å ikke være trygg på skolebussen, sier rektoren. 

Naboer TV 2 har snakket med beskriver stemningen som dempet i den lille grenda rundt skolen. Et steinkast fra skoleplassen ligger det flere boliger.

En av naboene sier at hun gjenkjente de to jentene to politiet etterlyste de med bilde.

– Vi bor rett ved skolen. Jentene kom ofte bort for å hilse på hunden til naboen vår, sier naboen til TV 2.

Faren etterlyst

Politiet føler seg sikre på at det er den biologiske faren, Mansur Mahashev, som står bak kidnappingen.

De mener Mahashev er identisk med mannen som sto igjen på bussholdeplassen, for å forhindre at fosterforeldrene klarte å gripe inn da jentene forsvant fra stedet med maskerte menn i en liten sølvgrå SUV. Rundt en halv time forhindret han fosterforeldrene å ta kontakt med politiet.

(NTB/TV 2)

NABOLAG: Dette nabolaget ligger like i nærheten av skolen de to jentene gikk på. (Foto: Sverre Holm Nilsen, TV 2)
NABOLAG: Dette nabolaget ligger like i nærheten av skolen de to jentene gikk på. (Foto: Sverre Holm Nilsen, TV 2)