IKKE AKKURAT PERLEVENNER: Carl Lewis (til venstre) synes det er betimelig å sette spørsmålstegn bak Usain Bolts prestasjoner. Det liker ikke superstjernen - og hans lagkamerater - spesielt godt. FOTO: AFP PHOTO/OLIVIER MORIN/IOPP POOL FILES
IKKE AKKURAT PERLEVENNER: Carl Lewis (til venstre) synes det er betimelig å sette spørsmålstegn bak Usain Bolts prestasjoner. Det liker ikke superstjernen - og hans lagkamerater - spesielt godt. FOTO: AFP PHOTO/OLIVIER MORIN/IOPP POOL FILES

Carl Lewis i dopkrangel med Usain Bolt-kompis

– Han snakker mye dritt, sier Yohan Blake. – Whatever! Jeg gidder ikke krangle med en jeg kunne vært faren til, kontrer Lewis.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Oslo Rådhus (TV 2): Den levende friidrettslegenden Carl Lewis er denne uken i Oslo som æresgjest på Bislett Games. Selv om amerikaneren la piggskoene på hylla i 1997 blir han fortsatt jevnlig spurt om tingenes tilstand innen friidrettsverdenen.

Noe han blant annet ble i 2008, da han sådde tvil om om renheten ved Usain Bolts OL-suksess i Beijing.

– Noen løper på 10,03 det ene året og 9,69 året etter. Hvis du ikke setter spørsmålstegn bak det, så er du en idiot, sa Lewis til Sports Illustrated, samtidig som han kritiserte antidopingarbeidet på Jamaica.

– Har ikke respekt for Lewis

Både Bolt og flere andre jamaicanske profiler gikk den gangen rett i strupen på Lewis. Bolt tok også saken frem igjen under OL i 2012, da han understreket at han «ikke har noe respekt for Carl Lewis».

Da profilene Asafa Powell og Sherone Simpson ble tatt og utestengt for doping, kunne likevel ikke Lewis dy seg igjen.

– For noen år siden ble jeg angrepet av jamaicanerne og Usain for mine uttalelser. Men nå - når det viser seg å stemme det jeg sa - så blir alle plutselig helt stille. Nå bør Jamaica vise at de gjør det som faktisk kreves. Jeg kjenner ikke til noe annet land som har så mange positive dopingprøver de siste fire årene som Jamaica, sa Lewis til indiske medier under et besøk i landet tidligere i vår.

Det fyret opp debatten - eller skal vi si kranglingen - nok en gang. Da den jamaicanske sprinteren Yohan Blake ble konfrontert med Lewis' siste uttalelse etter stafett-VM på Bahamas tidligere for to uker siden , tente han til:

– Han (Lewis) har snakket mye dritt. Han sa nylig noen ting, men vi vet at vi er rene og at vi er bra for denne sporten. Vi føler vi alltid må bevise noe, sa han til den karibiske avisen The Gleaner.

– Kan ikke krangle med en unge

Lewis selv rister på hodet da TV 2 konfronterer han med Blakes kommentar.

– Vet du hva? Whatever. Det er alt jeg har å si. Jeg er 52 år, gammel nok til å være faren til Blake. Jeg kan ikke krangle med en 22-årig unge (Blake er egentlig 24 år. journ.anm.), sier han.

Samme Blake var for øvrig med å sikre Jamaica to gull i stafett-VM, på 4 x 100 og 4 x 200 meter. På sistnevnte distanse satte Jamaica og ankermann Blake ny verdensrekord på 1.18,63. Den gamle rekorden på 1.18,68 var over 20 år gammel, og ble satt av et amerikansk lag med nettopp Lewis som ankermann.

Det smakte derfor ekstra godt for Blake & co.

– Vi skal ta alle hans rekorder. Det vil ikke være noe igjen for han, sa Blake med adresse til Lewis.

Det får amerikaneren til å smile oppgitt.

– Det er bare flott. Lykke til! Jeg håper alle løper så fort at de glemmer meg helt, svarer Lewis.

– Jamaica burde bry seg mindre om meg

Før han serverer en aldri så liten tirade selv i retning Jamaica.

– Dette handler ikke om meg. Jeg la opp for 17 år siden. Dette handler om sporten vår nå. Da jeg var en del av den var vi en gjeng med flotte folk. Du hadde folk som Sebastian Coe, Serhij Bubka, Florence Griffith-Joyner og Michael Johnson. Det var en gyllen æra. Vi bygget opp sporten fra å være for amatører til å bli for profesjonelle. Så ga vi stafettpinnen videre. Vi hadde 70 000 tilskuere på hvert VM i vår tid. I VM i fjor var det 20 000. Det er flaut, sier han.

– De (Jamaica) burde ikke bry seg så mye om meg. De burde heller tenke på seg selv og spørre: 'Hva kan vi gjøre for å gjøre sporten bedre?'. De vil ta alle rekordene mine og gjøre meg irrelevant. Hva med å gjøre sporten sin relevant først? Spør Lewis.

PS! Lewis avla selv tre positive dopingprøver for stoffet efedrin under det amerikanske OL-uttaket i 1988. Han har i etterkant innrømmet dette, men hevder det kun dreide seg om forkjølelsesmedisin og at det ikke var med viten og vilje.