MR. COMEBACK: Man skulle kanskje ikke tro det, men Simen Agdestein har ikke vært i nærheten av verdenstoppen på en årrekke. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix.
MR. COMEBACK: Man skulle kanskje ikke tro det, men Simen Agdestein har ikke vært i nærheten av verdenstoppen på en årrekke. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix.

– Dette kan sammenlignes med at Odd skulle hevde seg i Mesterligaen

Bragdene til Simen Agdestein lover godt for sjakk-OL senere i sommer.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Han er over dobbelt så gammel som mange av de andre deltakerne og minst 140 plasser bak Carlsen, Aronian, Kramnik et al. på verdensrankingen. 

Det har likevel ikke hindret Simen Agdestein i å hevde seg blant den ypperste eliten i Norway Chess.

Se dagens sending gratis i livesenteret og på TV 2 Sportskanalen.

– Vekker oppsikt over hele verden
Syv remiser på syv partier har sendt de metaforiske sjokkbølgene gjennom sjakkverdenen og gjort Norge sin posisjon i sjakksporten enda sterkere.

Ikke rart at Norges sjakkforbund er fornøyde.

– Det Simen gjør her er oppsiktsvekkende. Dette kommer til å vekke oppsikt over hele verden. Det er helt fantastisk at en 47 år gammel mann kan gjøre et slikt comeback som han gjør her, sier Gisle Bjugn, markeds - og kommunikasjonssjef i Norges sjakkforbund, til TV 2, og fortsetter:

– Her måler han krefter med verdens aller, aller beste spillere, og han har ikke tapt et eneste parti enda. Hver eneste remis er som å regne for en seier. Det er helt utrolig.

Espen Lie, en av TV 2s sjakkeksperter, drar noen paralleller som setter Agdesteins bragder i perspektiv.

– Det han gjør kan sammenlignes med at Odd skulle hevde seg i Mesterligaen eller da Hellas vant fotball-EM. Det er som om Thomas Alsgaard skulle gjort proffcomeback og hevdet seg i toppen av verdenscupen, sier han.

– Fryktet ikke skandale
– Hva tenker du om Simens prestasjoner sammenlignet med Magnus Carlsen, som egentlig får mest oppmerksomhet?

– Magnus er jo en fantastisk spiller, men Simen fortjener virkelig oppmerksomhet for dette. Det han gjør er nesten ufattelig. Det er en helt vanvittig prestasjon det han gjør nå, og jeg tror verden legger merke til det, sier en glisende Bjugn.

Agdestein slo i april Jon Ludvig Hammer i kampen om å kvalifisere seg til turneringen, men de fleste hadde tro på at den tidligere fotballspilleren skulle klare å utrette mye mot kremen av det sjakkverdenen har å tilby.

Til TV 2 sier Agdestein at han aldri var inne på tanken om at Norway Chess kunne bli en pinlig affære for ham.

– Jeg har ikke hatt noe valg: jeg måtte heve meg til denne turneringen. Det er jeg godt fornøyd med at jeg har klart. Jeg spiller helt jevnt med dem. Jeg så at det stod i VG før turneringen at de fryktet skandale eller noe slikt, men jeg fryktet ikke skandale. Det er en tanke som fort kommer inn i hodet, så jeg jobbet aktivt med å motarbeide den. Derfor fryktet jeg aldri skandale, for jeg tenkte ikke tanken. Jeg har gjennomgående spilt utrolig bra tror jeg. Rett og slett, sa han etter tirsdagens remis mot Peter Svidler.

– Ser ikke på han at han er eldre
I de fleste idretter er fremskreden alder synonymt med sviktende prestasjoner.

Slik bør det også være i sjakk - i teorien, i alle fall.

– Generelt bør en bli dårligere i sjakk dess eldre en blir. Man vil bli fortere sliten, orke mindre, og ikke henge helt med i forberedelser og sånt, sier Lie.

– Ser du det på Agdestein?

– Nei, jeg ser ikke på Agdestein at han blir eldre. Jeg har alltid vært veldig fascinert av hvordan han sitter. Han er alltid veldig fokusert og tenker ikke på noe annet enn partiet han spiller. Han er veldig «inne» i partiet, forklarer den tidligere norgesmesteren. 

Neste mål: OL
Bjugn var en av de mer optimistiske før turneringen, men heller ikke han hadde sett for seg at Agdestein nå er med i kampen om turneringsseieren idet to partier gjenstår.

– Jeg har jo alltid hatt tro på Simen - han var jo den store sjakkspilleren i Norge da jeg begynte å spille sjakk på 80-tallet. Men forventningene til den dårligst rangerte, han er jo rundt nummer 160 i verden kontra alle disse andre superstjernene, var nok litt blandede. Han overgår jo alle forventninger til vi som var optimister, forteller han.

Etter Norway Chess setter Carlsen kursen mot Dubai og VM i hurtig - og lynsjakk.

Den neste store turneringen for Agdestein blir OL i Tromsø i begynnelsen av august.

Det gleder Bjugn seg til nå.

– Nå tenker jeg mest frem mot OL og det vi skal gjøre der. En Simen i form, en Magnus på førstebord og med de mange andre gode spillerne vi har, så kan Norge få et fantastisk resultat.

– Kommer alltid til å spille sjakk
15.mai 2017 runder Agdestein 50.

Om han fortsatt spiller på det høye nivået han viser nå blir bare spekulasjoner, men Lie tror Agdestein aldri vil pakke sammen sjakkbrettet og legge det på hylla for godt.

– Han kommer jo alltid til å spille sjakk på et eller annet nivå. Det gjenstår å se om han vil fortsette etter OL, men jeg vil bli veldig overrasket om vi ser han i turneringer som Norway Chess om fem år, avslutter han.