DROPPER TOUREN: Thor Hushovd  dropper årets Tour de France.  Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
DROPPER TOUREN: Thor Hushovd  dropper årets Tour de France.  Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

Ingen Hushovd i Tour de France: – Er ikke deppet

Thor Hushovd deltar ikke i årets Tour de France.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hushovd bekrefter overfor NRK at han trekker seg fra Critérium du Dauphiné og at han ikke deltar i årets Tour de France.

– Ikke deppet
Det betyr at 36-åringen fra Grimstad ikke blir å se i Tour de France for tredje året på rad.

– Jeg er ikke deppet. Fordi jeg vet at jeg ikke ville hatt noen sjanser der. Det er så vondt å presse kroppen sånn som det er nå. Det er noe som er riv ruskende galt, sier han til TV 2.

Hushovd har så langt hatt en tung sesong. Nå ønsker han å finne ut hva som gjør at ting ikke går hans vei.

– Jeg har ikke vært meg selv i hele år. Dette nytter ikke. Jeg må rett og slett finne ut av hva som er galt, sier han.

Overfor TV 2 innrømmer den norske sykkelprofilen at han allerede i går forsto at han ikke kom til å delta i årets utgave av Tour de France.

– Allerede etter gårsdagens etappe gikk jeg til lagledelsen og sa at de bare kunne stryke over mitt navn på Tour de France-lista. Men jeg ville gjøre et nytt forsøk i dag, men jeg merket med en gang at det ikke var mulig, forteller han.

I en pressemelding fra BMC utdyper Hushovd hva som er problemet og at han ikke føler seg frisk nok til å fortsette Critérium du Dauphiné.

– Det er åpenbart noe feil med meg. Jeg føler meg ikke bra og sliter virkelig på sykkelen. Jeg må bare innse at dette ikke er normalt. Fremfor å presse kroppen ytterligere, valgte jeg i samråd med teamledelsen å trekke meg fra Critérium du Dauphiné og den fjerde etappen. Det er vanskelig for meg å forberede meg mentalt når formen er slik som den er nå, og jeg støtter ikke laget når jeg er i denne tilstanden, sier Hushovd i pressemeldingen.

– Ingen grunn til å kjøre 
Sist Hushovd deltok i Tour de France var i 2011. Da vant han to individuelle etapper og én lagtempo-etappe.

TV 2-ekspert Johan Kaggestad er ikke overrasket over at nordmannen nok en gang ikke vil stå på startlisten i sommerens store sykkeleventyr.

– Ut fra det han har levert i det siste er han ikke i sin beste form. Og da er det ingen grunn til å kjøre Tour de France. Da kommer han jo ikke på laget heller, sier han til TV 2 Sporten.

Foreløpig er det uvisst om Hushovd vil fortsette sykkelkarrieren. Lørdag ble det klart at den tidligere sykkelstjernen ikke fikk forlenget kontrakten sin med BMC.

– Opp til Hushovd selv
Kaggestad tror et teamskifte kan gi Hushovd ny motivasjon.

– Det er jo opp til han selv hva han vil med syklingen sin. Men det er tydelig at han trenger ny inspirasjon, mener sykkeleksperten, og fortsetter:

– Han er ikke i en alder hvor toget har gått for han. Det er mange opp mot 40 år som leverer bra i utholdenhetsidrett. Men det er som sagt opp til han selv, om han er villig til å gjøre den jobben, og vil leve det livet som er nødvendig. Han har jo et langt sykkelliv med mange store triumfer bak seg. Han er kommet til et punkt hvor han må finne ut om han fortsatt har sulten, sier Kaggestad.

Etter overgangen til BMC har ikke sørlendingen fått være med i Tour de France.

– Jeg synes laget må ta sin del av skylden. Det er under deres ledelse at Thor ikke har prestert. De har vært uklar på hvordan de vil bruke han. De gjorde feil i fjor da de kjørte han i senk i for eksempel Tour of California. Året før det var han virkelig sjuk og det tok tid før de fant ut av det. Derfor fortsatte de å sende ham på ritt, poengterer Kaggestad.

– Dårlig kommunikasjon
Han peker også på det han tror har vært en dårlig dialog mellom Hushovd og teamledelsen.

– Kommunikasjonen mellom BMC og Thor har vært dårlig i hele år. Det er selvsagt alltid to sider av en sak. Men det er viktig at han kommer på et lag hvor han får en rolle hvor han kan realisere sine gode egenskaper. En kapteinsrolle i et lag som satser på han i de riktige rittene, sier han.

– Ut i fra det grunnlaget han hadde etter i forfjor så har han kommet bra tilbake. Men så har det skåret seg med BMC og han har mistet motivasjonen, og laget har mistet troen på han, konstaterer Kaggestad.

Hushovd endte helt nede på 162. plass på tirsdagens tredje etappe av Critérium du Dauphiné. Han kom i mål 16 minutter og 48 sekunder bak vinneren.

Frakjørt på den tredje etappen
En tydelig sliten Hushovd måtte slippe opp den siste bakken, og ble rett og slett frakjørt av konkurrentene.

Det bekymret TV 2-ekspert Mads Kaggestad. Han er tydelig på at Hushovd enten sliter med formssvikt eller sykdom etter den svært svake etappen.

– At han detter av når det ikke sykles spesielt fort eller hardt, tyder på at han enten er i for dårlig form og ingenting fungerer, eller så er han syk. Jeg tror ikke vi får se Hushovd i Tour de France. Skal han ha sjansen må han heve seg betraktelig med tanke på det vi så av ham i dag, mente kommentatoren etter tredje etappe i Frankrike.

– Kan Hushovd ha syklet sitt siste Tour de France noensinne?

– Det kommer helt an på om han fortsetter å sykle. Velger Thor å fortsette så tror jeg at det er sunt for ham med et lagskifte. Det kan motivere ham og tenne en gnist i ham. Og i så fall så kan han komme tilbake i Tour de France. Men i år så er jeg veldig skeptisk til at han kommer med, dessverre, svarte sykkeleksperten.

Aleksander Kristoff risikerer dermed å bli den eneste norske deltakeren i årets Tour de France. Både Lars Petter Nordhaug og Edvald Boasson Hagen har fremdeles ikke fått grønt lys til klassikeren.

Hushovd vant den grønne poengtrøyen i verdens mest prestisjefylte sykkelritt i 2005 og 2009, og har sikret seg totalt ti individuelle etappeseire. 36-åringen Hushovd debuterte i Tour de France i 2001.