– Ratingrekorden bryr jeg meg ikke noe om

Remis-kongen Simen Agdestein har nådd sin høyeste rating noensinne.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Syv partier, syv remiser.

Simen Agdestein holder den smått utrolige rekken gående i Norway Chess.

Tirsdag var det Peter Svidler, som blant annet har syv russiske mesterskap på CVen, som måtte nøye seg med et halvt poeng mot nordmannen - selv om han startet med hvite brikker. 

Det betyr at nordmannen har nådd sin uoffisielt høyeste rating noensinne.

– Det bryr jeg meg veldig lite om. Jeg hadde 2630 i rating da jeg var noen og 20 år, og da var jeg nummer 16 i verden. Nummer 16 i verden i dag er 2750, kanskje, så det har gått inflasjon i systemet. Så det bryr jeg meg ikke noe om, sa han til TV 2 etter pressekonferansen.

Se hele intervjuet i videovinduet over

– De fryktet skandale
Med remis står 47-åringen med 3,5 poeng idet spillerne har to partier igjen å spille.

– I dag var jeg bunnsolid. Han følte at han hang i en syltynn tråd, men det var nok ikke så gale som han trodde. Alt i alt var det greit med en enkel dag på jobben - jeg har jo jobbet hardt i alle de andre partiene, sa han.

– Hva tenker du om din egen innsats i denne turneringen? Det er jo veldig mange som er utrolig imponerte over det du har fått til.

– Ja, ikke sant? Det er jo hyggelig. Det er veldig lærerikt å spille slike turneringer - man må heve seg til et helt annet nivå. Jeg har ikke hatt noe valg: jeg måtte heve meg. Det er jeg godt fornøyd med at jeg har klart. Jeg spiller helt jevnt med dem. Jeg så at det stod i VG før turneringen at de fryktet skandale eller noe slikt, men jeg fryktet ikke skandale. Det er en tanke som fort kommer inn i hodet, så jeg jobbet aktivt med å motarbeide den. Derfor fryktet jeg aldri skandale, for jeg tenkte ikke tanken. Jeg har gjennomgående spilt utrolig bra tror jeg. Rett og slett.

Agdestein har nesten siden første dag klaget over hvor slitsomt det er å spille slike turneringer, men når hviledagen omsider kommer på onsdag, har han plutselig ikke like lyst på fri.

– Nå føler jeg meg så utrolig pigg at jeg ikke trenger fridagen. Jeg sov som en stein i natt, så jeg er like fin igjen. Jeg brukte ikke så mye energi i dag, så det er greit. 

Følg nest siste runde i Norway Chess på TV 2 Sportskanalen og tv2.no fra 15:00 på torsdag.

Slik gikk det til
Agdestein startet med svarte brikker, men hadde få problemer med å forsvare seg i begynnelsen.

– Simen har gått aggressivt til verks. Han bruker liten tid, og han har fått i gang brikkene sine. Dette liker jeg, kommenterte Jon Ludvig Hammer i TV 2s studio.

Computeren vurderte tidlig av at sjansene for seier var like god for begge, men stillingen var ikke nødvendigvis balansert av den grunn.

– Her er alt litt ute av balanse. Kongen til Svidler er ikke veldig trygg, men på vei til å bli noe tryggere, mens Simen har enkelte åpninger. Jeg tror Svidler er ganske godt fornøyd med stillingen sin, men han har fortsatt noen problemer med å få brikkene sine i gang, analyserte Hammer idet Agdestein satt i tenkeboksen før sitt 18. trekk.

Overraskende remis
Og mer problemer skulle russeren få.

Hans 22. trekk skapte diskusjon i studio.

– Dette er sjokkerende. Svidler går tilbake med dronningen sin. Simen fulgte opp med å ta sin dronning ett skritt opp og derfor true nedover på begge sidene av brettet. Det Svidler gjorde var, rett og slett, å gå tilbake. Det viser litt av hvilken respekt Simen har satt seg i i denne turneringen, sa Hammer.

Like etter skjønte Svidler at det ikke var noen vei utenom remis.

Etter bare 23 trekk og mindre enn tre timer tok de derfor hverandre i hendene.

Slik spilles partiene på torsdag:

Levon Aronian vs. Fabiano Caruana

Sergej Karjakin vs. Vladimir Kramnik

Alexander Grisjtsjuk vs. Anish Giri

Peter Svidler vs. Magnus Carlsen

Simen Agdestein vs. Veselin Topalov