GODHET: Mens rogalandsfamilien selv drar til USA har de planer for hva som skal skje med hjemmet deres. Foto: Privat.
GODHET: Mens rogalandsfamilien selv drar til USA har de planer for hva som skal skje med hjemmet deres. Foto: Privat.

Se hva Kristine og familien gjør for å glede andre

Familien Åsbø på Nærbø utenfor Stavanger vil sørge for at en fremmed barnefamilie som virkelig trenger det skal få en sommerferie de sent vil glemme. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kristine Åsbø (35) fikk ideen i pinsehelgen. Sommerferien nærmer seg, og de aller fleste gleder seg. Men Åsbø er også klar over at mange barn ikke har noe spesielt å se fram til i ferien. 

– Jeg er lærer, og i skolen bruker man tid etter sommerferien på å la elevene fortelle om sine opplevelser. Det triste er at mange ikke har hatt noen opplevelser, sier Kristine til TV 2. 

Hun fikk da ideen om å gratis låne ut huset den måneden familien på seks ferierer i USA. Historiene hun har lest i media om barnefamilier som lever under fattigdomsgrensen har gjort inntrykk.

– Jeg skjønte jo at vi måtte være to om det, og fortalte ideen til min mann. Han svarte: «Vet du hva, Kristine, dette går vi for. De kan få låne bilen også.» 

Paret kontaktet lekeland og museum, slik at ferietilbudet kunne bli mer omfattende enn bare huset. 

– Vi har etterhvert blitt kontaktet av den lokale nærbutikken, som vil gi familien mat. De skal få gå ut og spise pizza, og nå i morges var det en mann som tilbød seg å ta den utvalgte familien med på båttur i Ryfylkefjorden, forteller Kristine. 

Annonsen på Facebook er delt 20.000 ganger på 18 timer.
Annonsen på Facebook er delt 20.000 ganger på 18 timer.

Annonsen til familien Åsbø på Facebook har fått stor oppmerksomhet. Mandag ettermiddag publiserte de annonsen, og i løpet av de 18 første timene ble den delt 20.000 ganger. Slik lyder deler av annonsen:

«Vi vil låne ut huset vårt og bilen vår gratis i sommer fra ca 25. juni - 24. juli til en barnefamilie som ikke har mulighet for å reise på ferie pga vanskelig livssituasjon, økonomi, sykdom mm.»

Først klokken 01.30 natt til tirsdag kom Kristine seg i seng, og var oppe igjen etter bare få timers søvn. 

– Det er så mange henvendelser. Jeg vil svare alle sammen personlig, for jeg har så respekt for dem som våger å svare på denne annonsen, sier hun til TV 2.  

– Det er veldig mange sterke livshistorier å lese, det er mange tøffe liv der ute. Jeg skulle så gjerne tatt i mot hver eneste familie som tar kontakt, sier hun. 

Kristine og mannen, Åge Åsbø, er klar over at flere er skeptiske til ideen, og tenker på alt som kan gå galt. 

– Den som våger, vinner. Vi går for gull, for vi vet at det bor så mye godt i folk, sier hun. 

Hun legger også til at broren hennes, som bor nede i gata, får en vaktmesterrolle den tiden de selv er borte fra hjemmet. Og håpet til Kristine og familien er at deres handling kan inspirere andre. 

– I samfunnet i dag er vi så selvsentrerte. Nå kan barna våre, som er i alderen 4-13 år, få se i praksis at dette vil utgjøre en forskjell. Den lærdommen kan ikke kjøpes for penger, sier Kristine. 

Mot slutten av uken bestemmer familien seg for hvem som får låne huset deres.