Slik skal Ernas regjering forhindre at norske ungdommer blir ekstreme

Regjeringen tar opp kampen mot radikalisering og ekstremisme i Norge med 30 tiltak.

Tirsdag la regjeringen fram 30 tiltak for å forebygge radikalisering og ekstremisme i Norge.

De 30 tiltakene er kategorisert i kunnskap og kompetanse, samarbeid og koordinering, forebygge tilvekst til ekstreme miljøer, forebygge rekruttering gjennom internett og internasjonalt samarbeid.

Se hele tiltaksplanen her. (PDF-dokument)

Politiets sikkerhetstjeneste, politi og etater i lokalsamfunnene skal komme tidligere på banen enn i dag.

– Dette er en verktøykasse. Det viktigste er summen av tiltakene. Lokalsamfunnene mobiliseres, og alle har ansvar for at ungdom ikke mangler tilhørighet og velger en radikal løpebane, sier statsminister Erna Solberg til TV 2.

Regjeringen satser blant annet på arbeid rettet mot internett. Politiet skal ha mer tilstedeværelse på internett, og man skal forebygge diskriminiering, trakassering og hatefulle ytringer.

– Vi må sørge for å øke den tidlige innsatsen, slik at vi sammen kan bidra til å forebygge at personer bruker vold for å oppnå sine mål, sier statsministeren.

– Å bruke ressurser tidlig for å hindre at en ung person gjør et feilgrep som kan få konsekvenser for resten av livet, er en billig investering – en investering som kan føre til at Politiets sikkerhetstjeneste får færre fremtidige «klienter», skrev statsminister Erna Solberg og justisminister Anders Anundsen i en kronikk i Aftenposten forut for presentasjonen.

Se alle de 30 tiltakene i faktaboksen til høyre.

Dagens presentasjon har vært et prestisjeprosjekt for regjeringen. Ansvar for å følge opp de 30 tiltakene er fordelt mellom de ulike departementene. 

Dagens blå regjering påpeker at PST er den nasjonale ekspertisen på radikalisering og voldelig ekstremisme, men når de kommer inn i bildet er den det gjelder gjerne kommet langt inn i radikaliseringsprosessen.

– At vanlige ungdommer på veldig kort tid endrer adferd og blir radikalisert er svært bekymringsfullt, sier justis- og beredskapsminister Anders Anundsen.

– Vi må inn med målrettet innsats for å hindre en slik utvikling. Da er det ikke tilstrekkelig med PST og politiets innsats, vi må også engasjere skolen, barnevernet, kommunale fritidsklubber, familie, naboer og venner. Regjeringens nye handlingsplan legger til rette for mer kunnskap og kompetanse i alle ledd, 

Det overordnede målet med dagens tiltaksplan er at alle må ta sin del av ansvaret for å skape et inkluderende samfunn der ekstremisme ikke får vokse frem. 

– Vi skal trekke inn kompetansen til PST på et tidligere tidspunkt i det lokale arbeidet, sier Solberg.

Hun mener at mer forebygging i dag vil føre til færre personer som kan utgjøre en fare for sikkerheten i Norge i framtiden.

(©NTB/TV 2)

Mer innhold fra TV 2