Glemmer hvor de parkerte bilen - melder den stjålet

Noen har til og med fått erstatning fra forsikringsselskapet sitt.

annonse

Trodde du det bare var vandrehistorier - at noen bileiere glemmer hvor de har parkert bilene sine og går så langt som å anmelde dem stjålet?

Vel, det er det ikke. Ifølge If Skadeforsikring har noen bileiere til og med fått erstatning for biler de tror er blitt stjålet. 

Noen ganger finner både forsikrings- og parkeringsselskapene nedstøvete biler som viser seg å være meldt stjålet. I noen tilfeller har eieren fått utbetalt erstatning.

Roe seg ned

– Eieren får bilen tilbake og må tilbakebetale erstatningen. Det er veldig menneskelig å miste hodet hvis man ikke finner bilen sin der man trodde den skulle stå. Et godt råd er først å roe seg ned og så prøve å spole hukommelsen tilbake før man kontakter politiet, sier sier Ottar Jensen, som er bilskadesjef i If.

I de fleste tilfellene fanger forsikringsselskapenes rutiner opp glemmeparkeringer som feilaktig meldes som tyveri.

Stresset

Så mye som halvparten av oss har én eller flere ganger glemt hvor vi satte bilen, viser en undersøkelse Ipsos MMI har gjort for If.
Det er i de store parkeringshusene vi sliter mest. Hver fjerde innrømmer å ha glemt bilen her.
– Det er fort gjort å miste oversikten hvis parkeringsområdet har flere innganger og du ikke har vært der før. Kanskje du i tillegg er stresset og skal rekke en flyavgang eller en butikk før stengetid, sier informasjonsdirektør Jon Berge i If, i en pressemelding.
17 prosent har lett etter bilen i kjøpesenterparkeringer og store parkeringsplasser, viser undersøkelsen.

Jon Berge og If har sett nærmere på hvor vi oftest sliter med å finne igjen bilen.
Jon Berge og If har sett nærmere på hvor vi oftest sliter med å finne igjen bilen.

Er dette verdens dårligste parkering?

Feil tyveri

De fleste finner bilen sin etter hvert, men en del blir lurt av egen hukommelse.
– En gjenganger er at bileieren er sikker på hvor bilen sto, men husker feil og leter på feil sted. Det er også typisk at for eksempel mannen har parkert bilen, kona skal hente den, og så har de to ikke kommunisert godt nok, sier Ottar Jensen.

Europark har over 1300 parkeringsanlegg i 69 kommuner. Noen anlegg er svært store, som for eksempel Oslo Lufthavn med sine 20.000 plasser.

- Ta med billetten

– Hvis vi må hjelpe bileiere med å lete etter bilen, ser vi først om de har lett på riktig område. Det står som regel en områdebokstav på billetten hvis de har med seg denne, sier administrasjonssjef Pål Gleditsch i Europark.
Selskapet har også sikkerhetsrutiner for ikke uten videre å slippe ut biler fra bomanlegg når eieren sier han eller hun har mistet billetten.
– Det beste er å ta med seg billetten når du har parkert i stedet for å la den ligge igjen bilen. I tillegg råder vi folk til å ta bilde av plassens bokstav og nummer, eller sende dem som tekstmelding til seg selv, sier Gleditsch.

Er hun verdens dårligste i lukeparkering?

Parkere på Donald

Etter mønster fra andre land i Europa går selskapet nå i stadig større grad over til å merke parkeringsplasser i store anlegg med symboler og bilder.
– Område A kalles Amsterdam og har bilde av en kanal. Område B heter Berlin og har bilder av det berømte tv-tårnet, og så videre

Forsikringsselskapene tror enklere merking vil få ned tallet på innbilte biltyverier.

– Det er mye lettere å huske bilder enn tall og bokstaver, så det er en utvikling vi tror flere selskaper vil merke seg. Bare fantasien og merkevareavtaler setter grenser. For eksempel har Disneyland i flere år latt gjestene parkere på Mikke Mus-området, Langbein-området og så videre, sier Jon Berge i If Skadeforsikring.

 

Jo, det er mulig: Mistet førerkortet på parkeringsplass!