Dødssyk niåring får ikke hjelp på grunn av asylsøkerstatus

En ni år gammel gutt med uavklart asylsøkerstatus risikerer å havne i respirator og dø innen få år fordi norske leger ikke får lov til å operere ham.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Niåringen har bodd i Norge nesten like lenge som i hjemlandet, men norske myndigheter har bestemt at han og familien må tilbake til Russland. Familien har fått flere avslag, og saken skal føres på nytt i lagmannsretten i desember, skriver Vårt Land.

Ventetiden går kraftig ut over guttens helse. Niåringen lider av en kraftig ryggskjevhet, og ryggsøylens press på lungene gjør det vanskelig å puste.

– Familiens utfordring er at statusen deres er uavklart. Så lenge han ikke har opphold, får han ikke inngrepet han egentlig trenger, sier familiens advokat Olga Halvorsen.

Overlege Arild Hegge ved nevrokirurgisk avdeling ved Oslo universitetssykehus er blitt løst fra taushetsplikten i denne saken, og sier at de ønsker å behandle gutten, men får ikke lov.

– Ubegripelig at vi ikke får lov til å gjøre noe. Under andre omstendigheter ville en slik forsinket behandling både vært straffbart og påpekt av Helsetilsynet, sier Egge. Han mener at delrepublikken Ingusjetia i Russland ikke har tilstrekkelig kompetanse på operasjoner av den type gutten behøver. (©NTB)