Ndures rekordløp underkjent

Jaysuma Ndures 9,95 fra Florø blir ikke stående som norsk rekord på 100 meter.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det skriver Friidrettsforbundet på sine hjemmesider.

Grunnen er at vindmåleren stod vendt i feil retning.

– Norges Friidrettsforbund har fått rapporter fra arrangøren i Florø og vår utsendte tekniske delegat etter elitestevnet lørdag 7. juni, og har besluttet at 100m A-finales resultater fra Florø Friidrettsfestival lørdag ikke kan godkjennes da vindmåleren var ute av stilling og vinden dermed ikke ble målt korrekt. Dette medfører dessverre at Jaysuma Saidy Ndures resultat på 100m med 9.95 som ville vært norsk rekord, ikke kan godkjennes, skriver Friidrettsforbundet i en pressemelding.

Forventet utfall

Utfallet er ikke uventet.

Søndag uttalte Ndures trener, Olav Magne Tveitå, at han forventet at rekorden ble strøket.

– Jeg kan ikke se at den blir godkjent. Det er nesten utenkelig. Det er jo veldig synd at sånt skal skje. Det er leit for alle, sa han til TV 2.

– Jeg snakket med Jays i dag tidlig, og han tok det lettere enn meg. Han ser bare fremover og skal gjøre disse tidene bedre etterhvert. Han tenker sånn.

Direkte etter løpet var imidlertid Ndure svært glad for tidene han oppnådde.

– Det er jo kjempebra. Det er dette vi lever og trener for, så jeg er veldig fornøyd, sa han til TV 2 umiddelbart etterpå.

– Fortell litt om løpet i dag – det er jo fantastiske tider.

– I finalen jaktet jeg litt på den tiden, så jeg ødela løpet littegrann, men to ganger under ti blank, jeg er godt fornøyd med det.

Vindmåling viktig

For at en norsk rekord i løping skal bli gjeldende kan det ikke være over to sekundmeters medvind. Ndures løp ble målt til 1,9 meter i sekundet, men altså i en annen vindretning enn den 29-åringen beveget seg i.

I forsøksheatet løp sprinteren inn til 9,92, men da ble medvinden målt til 2,3 sekunder i sekundet og dermed uaktuell som norsk rekord.

Arrangøren er i villrede til hvorfor vindmåleren stod 45 grader feil.

– Vi vet ikke hva som kan ha skjedd, sa Rune Osa i arrangementskomitèen.