Overlege ut mot eggdonasjonsforbud

Det er bedre for et barn å vokse opp som resultat av eggdonasjon, framfor sæddonasjon, mener avdelingsoverlege Johan T. Hazekamp.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Doktor og avdelingsoverlege Johan T. Hazekamp ved IVF-klinikken Oslo har i over 25 år hjulpet ufrivillig barnløse. Han viser stolt fram bildet av landets første barn født ved hjelp av mikroinseminasjon.

– Når denne teknologien kom var det en helt ny generasjon menn som kunne få barn. Slik er det også med eggdonasjon. Det gir en ny stor gruppe kvinner en mulighet til å bli mødre, sier Hazekamp til TV 2. 

Men denne gruppen kvinner har han som lege i Norge ikke lov til å hjelpe.

– I Sverige kan man få donert egg, i Island, ja, nesten i alle land i Europa. Men her i Norge har vi en gammeldags tankegang. Her tenker man at spermdonasjon er innenfor prinsippet om barnets beste, men ikke barn født ved hjelp av eggdonasjon, sier Hazekamp.

Høyre: Flere biologiske mødre

Det er nettopp dette argumentet flere av motstandere på Stortinget lener seg til. Deriblant Høyre.

– Med eggdonasjon får barnet forhold til flere biologiske mødre. Det syns vi er krevende i forhold til å tenke på barnets beste og det å vite hvem som er sitt opphav, sier Tone Wilhelmsen Trøen, Høyres helsepolitiske talsperson. 

– Henger ikke sammen

Politikerne som argumenterer slik, tar feil, mener Hazekamp.

Han viser til at ved eggdonasjon er mor gravid med barnet, hun føder og ammer det. Men i tillegg har far både sosialt og genetisk foreldreskap til barnet. Ved sæddonasjon har han kun sosialt foreldreskap.

– Likevel er spermdonasjon lovlig men ikke eggdonasjon. Dette henger ikke sammen, sier den opprinnelig nederlandske legen.

– Synd

Han har hjulpet over 2000 barn til verden men skulle gjerne hjulpet flere.

– Vi lever i en moderne tid og teknologien er der. Jeg synes det er synd at disse parene ikke er tillatt å få barn. Derfor reiser mange av dem til utlandet på egenhånd. Det må da være bedre at vi gir dem muligheten til å bli foreldre her hjemme under trygge forhold, sier Hazekamp.