Mette-Marit talte ungdommens sak på FNs talerstol

Ungdommens helseproblemer blir ikke tatt på alvor, hevder kronprinsesse Mette-Marit.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kronprinsessen holdt et innlegg om global helse og rettigheter, særlig knyttet til bekjempelsen av hiv og aids under konferansen «Human rights and the rule of law in the post-2015 development agenda» i FNs hovedforsamling i New York, mandagl

Mette-Marit er spesialutsending for FN-programmet UNAIDS. Hun etterfulgte generalsekretær Ban Ki-moon på talerstolen.

Kronprinsessen benyttet anledningen til å be om at den yngre del av verdens befolkning skal bli mer inkludert i utformingen av politikk som rettes mot bekjemping av hiv og aids, da kunnskapen om sykdommene er for lite utbredt.

– I dag er det 1,8 milliarder unge i verden. Til tross for dette er de unges helseproblemer i stor grad ignorert. Hver dag er det 2.100 nye tilfeller av hiv blant unge mellom 15 og 24, sa Mette-Marit i sitt innlegg.

SYNES DET ER FLOTT: TV 2s kongehusekspert Kjell Arne Totland skryter av kronprinsessens engasjement. Foto: TV 2.
SYNES DET ER FLOTT: TV 2s kongehusekspert Kjell Arne Totland skryter av kronprinsessens engasjement. Foto: TV 2.

Møtet holdes i forbindelse med FNs arbeid med bærekraftige utviklingsmål etter 2015. 

Brenner for saken

TV 2s kongehusekspert Kjell Arne Totland mener Mette-Marit har all grunn til å være stolt.

– Som det første medlem av den norske kongefamilien var hun invitert til å holde hovedinnlegget under dagens møte i FNs hovedforsamling i New York. Jeg har selv i mange år fulgt kronprinsessen i hennes arbeid som spesialutsending for UNAIDS, FNs eget aidsprogram – på flere kontinenter, sier Totland.

Totland understreker at dette noe Mette-Marit virkelig brenner for.

– Hun vil ikke bare være en gallionsfigur; hun vil delta i det praktiske arbeidet og gjøre en forskjell. Mens hun tidligere var svært opptatt å bekjempe stigma og sosiale fordommer i forbindelse med hiv og aids, har hun de siste årene arbeidet svært aktivt for å engasjere ungdommen selv i kampen mot hiv og aids, sier Totland.

Blir lagt merke til

Tirsdag kveld er kronprinsessen gjest på en stjernespekket galla i New York. Der skal hun hylles for sitt arbeid mot hiv og aids.

Selv synes Totland det er flott at Mette-Marit aktivt bruker sin rolle og posisjon til å rette oppmerksomheten mot dette temaet.

– Og engasjement blir lagt merke til og satt stor pris på. Det er jo også mandagens tale i FN og ikke minst tirsdagens prisutdeling i New York tydelige bevis på, sier Totland.

Også utenriksminister Børge Brende (H)  skal holde et innlegg i New York 2. pinsedag, som omhandler menneskerettigheter og godt styresett som del av de nye utviklingsmålene, på vegne av alle de nordiske landene. (TV 2/ NTB)