Mette-Marit talte ungdommens sak på FNs talerstol

Ungdommens helseproblemer blir ikke tatt på alvor, hevder kronprinsesse Mette-Marit.

Kronprinsessen holdt et innlegg om global helse og rettigheter, særlig knyttet til bekjempelsen av hiv og aids under konferansen «Human rights and the rule of law in the post-2015 development agenda» i FNs hovedforsamling i New York, mandagl

Mette-Marit er spesialutsending for FN-programmet UNAIDS. Hun etterfulgte generalsekretær Ban Ki-moon på talerstolen.

Kronprinsessen benyttet anledningen til å be om at den yngre del av verdens befolkning skal bli mer inkludert i utformingen av politikk som rettes mot bekjemping av hiv og aids, da kunnskapen om sykdommene er for lite utbredt.

– I dag er det 1,8 milliarder unge i verden. Til tross for dette er de unges helseproblemer i stor grad ignorert. Hver dag er det 2.100 nye tilfeller av hiv blant unge mellom 15 og 24, sa Mette-Marit i sitt innlegg.

Møtet holdes i forbindelse med FNs arbeid med bærekraftige utviklingsmål etter 2015. 

Brenner for saken

TV 2s kongehusekspert Kjell Arne Totland mener Mette-Marit har all grunn til å være stolt.

– Som det første medlem av den norske kongefamilien var hun invitert til å holde hovedinnlegget under dagens møte i FNs hovedforsamling i New York. Jeg har selv i mange år fulgt kronprinsessen i hennes arbeid som spesialutsending for UNAIDS, FNs eget aidsprogram – på flere kontinenter, sier Totland.

Totland understreker at dette noe Mette-Marit virkelig brenner for.

– Hun vil ikke bare være en gallionsfigur; hun vil delta i det praktiske arbeidet og gjøre en forskjell. Mens hun tidligere var svært opptatt å bekjempe stigma og sosiale fordommer i forbindelse med hiv og aids, har hun de siste årene arbeidet svært aktivt for å engasjere ungdommen selv i kampen mot hiv og aids, sier Totland.

Blir lagt merke til

Tirsdag kveld er kronprinsessen gjest på en stjernespekket galla i New York. Der skal hun hylles for sitt arbeid mot hiv og aids.

Selv synes Totland det er flott at Mette-Marit aktivt bruker sin rolle og posisjon til å rette oppmerksomheten mot dette temaet.

– Og engasjement blir lagt merke til og satt stor pris på. Det er jo også mandagens tale i FN og ikke minst tirsdagens prisutdeling i New York tydelige bevis på, sier Totland.

Også utenriksminister Børge Brende (H)  skal holde et innlegg i New York 2. pinsedag, som omhandler menneskerettigheter og godt styresett som del av de nye utviklingsmålene, på vegne av alle de nordiske landene. (TV 2/ NTB)

Mer innhold fra TV 2