Her kjøper du VM-øl fra bin Laden

Øltørst etter VM-kamp i São Paulo? Da er det bare å stikke innom Osama bin Laden. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter angrepet på World Trade Center i 2001 endret livet seg drastisk for brasilianske Francisco Fernandes. Han oppdaget at han var prikk lik den ettersøkte terroristen Osama Bin Laden. 

- Jeg ble redd da folk viste meg aviser fra 11. september. Jeg så på avisene, og folk spurte «er ikke det deg»? Da ble jeg usikker selv på om det var meg eller han. Er det meg, er det han? Etter den gang har alle kalt meg Bin Laden, forteller han til TV 2 som selvfølgelig måtte ta turen for å sjekke om ryktet faktisk stemte. 

Politiet begynte å le

Men det var smått dramatisk for 13 år siden, for folk i nabolaget tipset politiet om at Bin Laden gjemte seg i en rockebar i Sao Paulo. 

- Det kom 17 politibiler. 17 politbiler kom til baren, men da de kom sa de at du er jo ikke Bin Laden. Så begynte de å le og ta masse bilder, og det var bare gøy. Nå stopper det ofte politifolk innom som vil ta bilder med meg, forteller bartenderen som naturlig nok har endret navnet på baren til "Bin Ladens bar".  

Fernandes forstod at dette var en mulighet til å skape oppmerksomhet rundt både seg selv og baren, og når TV 2 treffer han er kan kledd i hvit turban, kamuflasjeklær og passer godt på det ikoniske lange grå skjegget. 

- Å så godt det lukter, ler han etter å ha gredd og sprayet en grei overdose parfyme i skjegget. 

- Bilene krasjet

54-åringen har hundrevis av bilder med seg selv og gjester klistret opp på veggene i den lille baren. Siden folk vil ta bilde med han tenkte han at han like godt kunne svare med samme mynt, og snuser samtidig på tittelen "Brasils selfiekonge". 

Han har blitt en attraksjon i hjemlandet, har deltatt på mange TV-show og nå før VM får han ukentlig henvendelser fra internasjonal media som vil ta turen innom. Bare timer etter TV 2s besøk er det BBC som skal komme for å oppleve den langt mer sprudlende utgaven av den fryktede terroristen. 

- Jeg veit jeg ser ut som en terrorist, men jeg liker fred. Bin Ladens øyne var alltid seriøse, men jeg elsker livet og smiler alltid, forteller Fernandes mens han ler sin karakteristsike latter som må oppleves for å kunne beskrives.  

Samtidig har oppmerksomheten gått så langt at det har ført til ulykker. 

- Folk fra tre til hundre år vil ta bilde med meg, og ofte når jeg kjører bil går folk foran bilen for å ta bilder. En gang jeg kjørte bil begynte noen å kikke, og det endte med at de krasjet inn i en annen bil, forteller "Bin Laden" mens han rister på hodet. 

Håper VM trekker folk

Fotball er ikke det som rager høyest blant bartenderens interesser, men han innrømmer at han ser på landskamper og håper VM kan få mer penger i kassa til den lille gatebaren. 

- Jeg har ventet lenge på VM. Jeg håper folk fra hele verden kommer til Brasil, og hit til Osamas bar under VM for å se hva Brasil har å by på. 

- Hvem tror du stikker av med VM-trofeet?

Det er jo selvsagt. Det blir jo Brasil, Brasil, jubler han før han finner frem det lille hvite kompaktkameraet sitt. Nå er det visst på tide å få noen nordmenn opp på veggen.