Kronerulling for nordmann på sykehus i Thailand:

– Det er tydelig at dette har engasjert folk langt inn i sjelen

Historien om nordmannen i 50-årene som har ligget elleve måneder hardt hjerneskadd på et sykehus i Thailand har skapt voldsomt engasjement.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Noen mener norske Erik kan skylde på seg selv siden han ikke hadde forsikring, mens mange andre ønsker å bidra til å hjelpe mannen hjem til Norge.

– Det har vært en enorm mengde henvendelser som har kommet. Det er tydelig at dette har engasjert folk langt inn i sjelen, sier legen Terje Erlid til TV 2.

Staten vil ikke betale

Utenriksdepartementet har sagt nei til å betale hjemtransporten for mannen.

– Det er ikke sånn at staten kan ta regningen hvis man ikke har forsikring og får veldig store utgifter på et sykehus, sier kommunikasjonsrådgiver i UD, Astrid Sehl til TV 2.
Det er vanligvis HELFO som refunderer utgifter i forbindelse med sykdom i utlandet.

Men bare for de som er medlem i folketrygden. Det er ikke nordmannen i Thailand.

GLEDELIG RESPONS: Lege Terje Erlid synes det er tragisk at en slik pasient blir liggende så lenge på et utenlandsk sykehus.
GLEDELIG RESPONS: Lege Terje Erlid synes det er tragisk at en slik pasient blir liggende så lenge på et utenlandsk sykehus.

– Da har du ingen rettigheter hos oss, sier avdelingsdirektør i HELFO utland, Bernhard Geicke til TV 2.

– Gjør dere unntak?

– Nei, sier Geicke.

Vil koste rundt 300.000 kroner

Erlid anslår at det vil koste rundt 300.000 kroner å få nordmannen hjem til Norge. Mange har nå engasjert seg i saken og sagt at de ønsker å bidra.

– Nå er det opprettet en konto som folk kan sette inn penger på, hvis de har lyst til å bidra med økonomi på dette. Det blir et forholdsvis dyrt prosjekt, sier Erlid

– Er du optimistisk for at dette skal gå i boks?

– Ja, faktisk så er jeg det. Med den responsen som har vært så er det veldig gledelig å se at det er så mange som bryr seg, sier Erlid til TV 2.

– Det er jo en spesiell sak, og det er jo tragisk å la en sånn pasient med så store skader ligge der ett år omtrent. Hvis man da ikke skal klare å få vedkommende hjem så risikerer han at han blir liggende der til han dør. Det ønsker vi ikke, sier Erlid til TV 2.