– Dette gjør meg langirritert

Simen Agdestein var bare noen få trekk unna kjempeskrell.

– Jeg så det ikke - det kunne ha vært slutt direkte. Jeg var litt sliten og ikke oppmerksom nok i et kritisk øyeblikk. Det er ikke bra nok å ikke se slike ting.

Simen Agdestein nekter å la seg beseire av sjakkeliten i Norway Chess, men var likevel langt fra over seg av begeistring etter å ha latt en gyllen mulighet for seier passere.

Mot Alexander Gristsjuk søndag kveld tok han sin femte remis av fem mulige, men muligheten var lenge til stede for at nordmannen kunne vinne partiet.

Den sjansen skuslet han bort.

Se runde seks i Norway Chess i livesenteret til tv2.no og på TV 2 Sportskanalen fra kl. 15.00 mandag.

– Det er veldig sløvt å ikke se det
– Når forstod du at du gikk glipp av en seiersmulighet?

– Det forstod jeg ikke før etterpå. Det er veldig sløvt å ikke se det. Det var det virkelig, sa han til TV 2 etter partislutt.

– Men hva tenker du da om at det ble remis?

– Jeg er jo litt irritert, da. Jeg stod til klar gevinst mot en spiller på dette nivået, så når jeg ikke får ballen i mål og benytter de sjansene irriterer det meg litt. 

– Er du typen som er «langirritert», eller klarer du å riste det av deg?

– Jeg er definitivt «langirritert».

Se hele intervjuet i videovinduet øverst i saken

– Været er fint
Et halvt poeng betyr likevel at den norske veteranen står med 2,5 poeng etter fem runder - nok til å ha heng på teten i kampen om turneringsseieren.

Det gjør også hans russiske motstander - som innrømmet at han var heldig som slapp unna med remis.

– Jeg holdt på å tape, men jeg var heldig og overlevde. Så langt føler jeg ikke at jeg har spilt bra i denne turneringen. Jeg spilte ekstremt dårlig og er heldig som fikk med meg et halvt poeng, sa han til TV 2.

– Så hva er du fornøyd med?

– Været er jo fint, da - mye bedre enn jeg forventet.

Slik gikk det til
Agdestein startet partiet med en såkalt Fransk åpning, ofte sett på som relativt risikabelt  - det samme som han gjorde da han klarte remis mot Fabiano Caruana i fjor.

– Dette er en fin start for Simen, påpekte Erle Marki Hansen i TV 2s sjakksending.

Ikke uventet tok Gristsjuk seg noe god tid til å begynne med. 

Den tidligere verdensmesteren i lynsjakk, som går under kallenavnet «Lucky Luke», har en lei tendens til å havne i tidsnød, og brukte mer enn en halvtime på sine første 17. trekk.

– Det kan fort bli lite med tid for begge mot slutten her, men enn så lenge har de flyttet brikkene sine relativt fort, sa Espen Lie, tidligere norgesmester i sjakk, i TV 2-studioet. 

– Oi, for et trekk
Fort gikk det ikke med Grisjtsjuk etter det.

Etter 22 trekk hadde han bare 15 minutter igjen til å nå tidskontrollen, og det neste trekket hans bar kanskje preg av nettopp det.

– Oi, for et trekk. Han har spilt bonden sin frem på dronningfløyen til venstre på brettet, der det ikke foregår noe som helst. Jeg skjønner overhodet ikke hva poenget er, kom det fra Hammer i studio.

Etterhvert som russeren fikk dårligere og dårligere tid, økte sjansene for norsk seier.

Og på et tidspunkt hadde Agdestein en gyllen mulighet til å vinne partiet. Computeren viste 87 prosent sjanse for Agdestein-seier, men en Agdestein i tidsnød gjorde ikke trekket som ville ha gitt ham seieren. 

Se hva nordmannen burde ha gjort i vinduet til høyre.

I stedet endte det med at de tok hverandre i hendene etter knappe fem timer og 49 trekk.

Slik spilles partiene på mandag:

Levon Aronian vs. Anish Giri

Sergej Karjakin vs. Magnus Carlsen

Alexander Grisjtsjuk vs. Peter Svidler

Veselin Topalov vs. Vladimir Kramnik

Simen Agdestein vs. Fabiano Caruana