UNDER PRESS: Sepp Blatter og FIFA opplever press fra sine sponsorer. Foto: AP Photo/Andre Penner.
UNDER PRESS: Sepp Blatter og FIFA opplever press fra sine sponsorer. Foto: AP Photo/Andre Penner.

Sponsor-trøbbel for FIFA

Sony krever ordentlig etterforskning av tildelingen av Qatar-VM.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sony er den første av VM-sponsorene som krever en skikkelig etterforskning av tildelingen av VM til Qatar. 

Flere kilder hevder at tildelingen av mesterskapet til Qatar skal ha skjedd på ulovlig vis. For et par uker siden gikk Sunday Times ut og sa at de satt på millioner av dokumenter som beviser at ledere for rundt 30 afrikanske land skal ha blitt bestukket til å støtte Qatars VM-søknad.

Regner ikke med nye bevis

FIFA driver for tiden med en intern etterforskning, ledet av Michael Garcia. Det ble raskt klart at Garcia, som skal levere sin endelige rapport i juli, ikke kom til å regne med de nye bevisene.

Mannen som er hevdet å stå bak alle bestikkelsene er Mohamed bin Hammam. Han er utestengt fra fotballen resten av livet etter at han prøvde å bestikke folk for stemmer under valget av ny FIFA-president. 

Søndag publiserte samme avis nye beskyldninger der de beskylder bin Hammam, en qatarer, for å ha fikset møter mellom representanter fra Qatar og regjeringer for å diskutere tosidige handelsavtaler.

Sony tar avstand 

Qatar benekter at bin Hammam hadde noe med søknaden deres å gjøre, og han har heller ikke kommentert saken.

Til nå har FIFAs sponsorer tiet, men i artikkelen sier Sony følgende i en pressemelding:

– Som FIFA-partner forventer vi at disse beskyldningene blir etterforsket på en skikkelig måte. Vi forventer fremdeles at FIFA holder fast ved prinsippene rundt etikk, integritet og fair play i alle sine handlinger.

Sony er én av seks hovedsponsorer til FIFA som betalte rundt 111 millioner kroner i fjor. Sponsoravtalen med Sony går ut i år.

Presses av sponsorene

Til VM i Russland vil FIFA merke et voldsomt press fra sponsorer. Allerede nå er det startet en global kampanje som oppmoder sponsorer om å boikotte VM.

Kampanjen har fått med seg store aktører som Budweiser, Visa, Kia Motors og nevnte Sony. Årsaken er Russlands annektering av Krim.

– Vi har denne muligheten til å ta verdensmesterskapet fra Russland. Jeg tror ikke sponsorene vil stille opp sine merker ved siden av Vladimir Putin.