SJAKKRIVALENE: Her gjør Veselin Topalov (venstre) og Vladimir Kramnik seg klare til å starte partiet etter «toiletgate». Og, nei, de hilste ikke på hverandre da heller. Foto: AP Photo/Mergen Bembinov.
SJAKKRIVALENE: Her gjør Veselin Topalov (venstre) og Vladimir Kramnik seg klare til å starte partiet etter «toiletgate». Og, nei, de hilste ikke på hverandre da heller. Foto: AP Photo/Mergen Bembinov.

Toalettbesøkene som fikk sjakkverdenen til å holde pusten

– Jeg respekterer ham ikke som person, sier Vladimir Kramnik om Veselin Topalov åtte år etter «toiletgate». Mandag møtes de i Norway Chess.

Det var partiet som skulle kåre den ubestridte eneren og gi sjakken én verdensmester, og ikke to, etter år med krangling mellom de største to sjakkorganisasjonene.

I stedet ble det en av de mest dramatiske og kontroversielle partiene i sjakkens lange historie, og et parti som fortsatt preger turneringer de begge deltar i - som pågående Norway Chess i Stavanger. 

– Respekterer ham ikke som person
I lynsjakken som åpnet turneringen på Flor og Fjære nektet de to å hilse på hverandre.

Det samme kommer til å skje mandag. 

– Nei, jeg kommer ikke til å ta ham i hånden. Jeg respekterer ham ikke som person. Jeg har stor respekt for ham som sjakkspiller, men jeg synes hans oppførsel var forferdelig og helt usportslig. Han beklaget det aldri, sier Kramnik til TV 2 før partiet.

Duellene mellom Kramnik og Topalov er gentleman-sportens mest betente og får det påståtte dårlige forholdet mellom Magnus Carlsen og Kramnik til å visne og dø i forhold.

– Det er en prinsippsak - jeg kommer ikke til å ta ham i hånden. Det er «business», ikke noe personlig. Det er en gammel historie, og jeg blir ikke lei meg av det, men jeg vil bare ikke ha noe med ham å gjøre, forteller Kramnik videre.

På akkurat det punktet ser de ut til å være enige.

– Nei, vi har egentlig ikke noe forhold. Jeg vurderer egentlig ikke å ta ham i hånden for øyeblikket. Jeg føler inntrykket folk har er feil - det var han som oppførte seg mistenkelig, sier Topalov til TV 2.

Se 6. runde av Norway Chess på TV 2 Sportskanalen og tv2.no fra 15:00 mandag

Prestisjeoppgjøret
Året er 2006, og på hver sin side av sjakkbrettet i Elista, Russland, sitter Veselin Topalov og Vladimir Kramnik. 

Over 12 partier skal én verdensmester kåres.

Helt siden Garri Kasparov brøt med Det internasjonale sjakkforbundet (FIDE) i 1993 og opprettet sin egen organisasjon (PCA), hadde sjakken hatt to verdensmestere.

Topalov var den regjerende FIDE-verdensmesteren, mens Kramnik var verdensmesteren i klassisk sjakk. Etter lengre forhandlinger de to organisasjonene imellom, ble det enighet om at vinneren av de 12 partiene i Elista kunne kalle seg sjakkens eneste verdensmester.

Titlene skulle «gjenforenes», og verdens beste sjakkspiller skulle kåres. 

50 toalettbesøk på ett parti
Kramnik får en overlegen start og leder 2-0 etter to partier. Topalov balanserer stillingen noe med å holde russeren til remis i de to neste, men etter fire av 12 partier leder Kramnik 3-1.

Så blir det kaos. 

På hviledagen før runde fem kommer den sjokkerende nyheten at Topalov og hans kontroversielle manager, Silvio Danailov, anklager Kramnik for juks - både i pressen og til arrangøren.

Grunnen? At Kramnik gikk litt vel ofte på toalettet - opp til 50 ganger per parti, ifølge Topalov og hans støttespillere. 

Toalettene til spillerne er av naturlige årsaker ikke overvåket, og dette mente bulgareren at Kramnik utnyttet til det fulle. Enten ved å få hjelp utenfra, eller ved å ha gjemt unna elektronisk utstyr. 

Kramnik er i harnisk, men arrangøren tar klagen seriøst og undersøker russerens toalett - uten å finne noe som helst. 

For å blidgjøre Topalov blir det likevel forsøkt å inngå et kompromiss: I stedet for å ha hvert sitt toalett under turneringen, skulle de fra femte parti og utover dele bad. 

Kramnik, som lider av en revmatisk sykdom, liker dette dårlig og nekter å stille opp til det femte partiet. Topalov blir tilkjent seieren og ligger derfor bare under 2-3 med syv partier igjen. 

Fikk støtte av Carlsen
Kramnik nekter deretter å spille videre med mindre de opprinnelige toalettordningene blir respektert. 

Det hersker lenge usikkerhet rundt hvorvidt de resterende partiene i det hele tatt kommer til å bli gjennomført, men arrangøren bukker til slutt under for presset fra Kramnik - og de fleste andre spillerne med ham. 

Opinionen i sjakkmiljøet var hele tiden på Kramnik sin side, og Carlsen var bare en av mange i sjakkeliten som signerte en støtteerklæring for russeren.

Kramnik får sitt eget toalett tilbake, og reserverer seg også retten å protestere på utfallet av det femte partiet om det skulle bli avgjørende ved de 12 partienes slutt. 

Heldigvis for arrangøren blir en protest ikke nødvendig da Kramnik til slutt vinner på tiebreak etter 6-6 etter 12 partier.

Forholdet duellantene imellom har vært kjølig i årene siden, og møtene har i beste fall vært sjeldne.

Da de møttes til batalje i kandidatturneringen i mars, var det første gang de satt ved hver sin side av brettet siden 2008. 

I Norway Chess møtes de mandag for andre gang på en uke.

– Forholdet er jo ikke bra, det må jeg innrømme. Og jeg ser ikke helt hvordan det skal bli bedre. Men det er OK - vi kan fortsatt spille sjakk, sier Kramnik åtte år etter episoden.

– Har du lyst til å gjøre fred med ham?

– Nei.

Og det har heller ikke Topalov.

– Nei, jeg har ikke noe ønske om å gjøre fred. Ikke egentlig, ler bulgareren.