STÅR FEIL: På dette bildet ser man tydelig at vindmåleren står feil. Den skal stå parallelt med løpsretningen. Foto: TV 2.
STÅR FEIL: På dette bildet ser man tydelig at vindmåleren står feil. Den skal stå parallelt med løpsretningen. Foto: TV 2.

Ndures trener tror rekorden blir underkjent

– Vi vet ikke hva som kan ha skjedd, sier arrangøren.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lørdag skrev Jaysuma Saidy Ndure seg nok en gang inn i norsk friidrettshistorie da han slo sin gamle rekord på 100 meter under Florø Grand Prix.

30-åringen løp inn til 9,95 og satte dermed ny norsk rekord. Ndure hadde den gamle rekorden, som var på 9,99.

Men lørdag kveld slapp Norges Friidrettsforbund følgende pressemelding:

"Norges Friidrettsforbund har fått dokumentasjon fra Jaysuma Saidy Ndures rekordløp på 100m i Florø, som kan tyde på problemer med vindmålingen under løpet. NFIF vil derfor vurdere om rekordløpet kan godkjennes."

TV 2 filmet løpet, og der ser man tydelig at vindmåleren står feil.

– Jeg kjenner ikke vindretningen i Florø, men vindmåleren skal måle parallelt med løpsretningen, understreker teknisk konsulent, Ole Petter Sandvig.

Tror rekoren underkjennes

TV 2 har snakket med treneren til «Jays», Olav Magne Tveitå. Han tror ikke rekorden blir stående.

– Jeg kan ikke se at den blir godkjent. Det er nesten utenkelig. Det er jo veldig synd at sånt skal skje. Det er leit for alle, sier han til TV 2. 

– Jeg snakket med Jays i dag tidlig, og han tok det lettere enn meg. Han ser bare fremover og skal gjøre disse tidene bedre etterhvert. Han tenker sånn.

Vet ikke hva som har gått galt

For at et løp skal godkjennes må vinden måles 2,0 meter i sekundet eller under det. Tidligere på dagen løp Ndure inn til 9,92 i forsøksheatet, men da var medvinden 2,3 og dermed ble det ikke tellende. Da han satte rekord, ble vinden målt til 1,9.

Arrangøren forteller søndag formiddag at de ikke vet hva som kan ha forårsaket at vindmåleren står 45 grader skeivt.

– Vi skal gå gjennom materialet. Vi vet ikke hva som kan ha skjedd. Vi må gå gjennom opptakene og driver og jobber med det, sier Rune Osa.

Uhell

Sportssjef i Friidrettsforbundet, Ronny Nilsen, forteller at saken nå er inne til vurdering. Han var tilstede under løpet i Florø.

STÅR KORREKT: Under forsøksheatet, omtrent en time før rekorden ble satt, sto vindmåleren korrekt. Foto: TV 2.
STÅR KORREKT: Under forsøksheatet, omtrent en time før rekorden ble satt, sto vindmåleren korrekt. Foto: TV 2.

– Den er under vurdering. Vi har sett en del bilder som vi skal følge videre. Vi har bedt arrangøren om å gi tilbakemelding på det. 

– Hvordan kan dette ha skjedd?

– Det er vanskelig å si i og med at jeg sto på motsatt side, men dette er viktig for utøvernes del. Jeg tenker på de som kan få underkjent resultatet, sier han.

– Jeg tror den var satt opp riktig, og så har noen vært bortpå den og uheldigvis sparket borti den slik at den har kommet ut av stilling, legger Sandvig til.

Han opplyser videre at de håper å få på plass et svar i løpet av dagen. Det er generalsekretær, Kjetil Hildeskor, som tar den beslutningen sammen med eventuelt styret og president Svein Arne Hansen.