GLEDESTÅRER: Justyna Kowalczyk var helt utmattet etter OL-gullet på 10 kilometer klassisk. Det har vært et tungt år for den polske langrennsløperen. AFP PHOTO / KIRILL KUDRYAVTSEV
GLEDESTÅRER: Justyna Kowalczyk var helt utmattet etter OL-gullet på 10 kilometer klassisk. Det har vært et tungt år for den polske langrennsløperen. AFP PHOTO / KIRILL KUDRYAVTSEV

Kowalczyk besvimte og ristet i kroppen etter medisinbruk

Medisinene skulle hjelpe langrennsløperen mot depresjonen, men gjorde i stedet vondt verre.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Justyna Kowalczyk sto nylig frem med sine psykiske problemer. Den polske langrennsprofilen fortalte om en dyp depresjon og nervesammenbrudd etter at hun spontanaborterte i fjor.

Interessen for en av landets fremste idrettsstjerner har vært stor i Polen etter intervjuet hun gjorde med Gazeta tidligere i uken. TV 2 har fått oversatt hele intervjuet der 31-åringen avdekker flere oppsiktsvekkende detaljer rundt den tunge tiden.

Besvimte av medisinbruk

Blant annet forteller hun om hvordan legene prøvde å lette på noe av byrden ved bruk av medisiner.

– Det har vært forsøk på det, det første for ett år siden. Man var nødt til å prøve det ut siden den depressive tilstanden ble mer alvorlig, og jeg klarte ikke å håndtere hverken tilstanden eller den ustabile situasjonen som jeg plutselig befant meg i.

Men Kowalczyk responderte dårlig på medisinen.

– Det var under det tredje forsøket, nå i vår, det virkelig stod dårlig til. Alle forsøkene tok slutt etter maksimalt en måned. Jeg responderte med å besvime, være enda mer kvalm, og hadde en kropp som ristet, forteller langrennsløperen.

– Det siste forsøket på medisinering ble avsluttet med en total fiasko da inntak av medisiner genererte enda flere rare historier. Så alt havnet i søpla. I løpet av de siste ukene har jeg jobbet med en psykoterapeut.

Finner hjelp i skisporten

Kowalczyk viser en sårbarhet som få forbinder med «jernkvinnen». Hun har tidligere vist at hun går gjennom det meste i kampen om å vinne – som da hun gikk inn til OL-gull på 10 kilometer klassisk i Sotsji med brudd i foten.

Nå håper langrennssportens største navn at det er nettopp idretten som skal bli hennes redning. Men fremtiden er fortsatt usikker.

– Jeg vet ikke hva jeg har foran meg, og kanskje det er best å ikke vite det. Det har vært tungt, og det er tungt fremdeles. Jeg vil endelig snakke åpent om det fordi det ble vanskeligere og vanskeligere å skjule det. Det blir stadig vanskeligere å lyve om hvorfor jeg ikke tar imot invitasjoner, hvorfor jeg er redd for å være i en folkemasse, hvorfor jeg besvimte under maraton, om hvorfor jeg ikke hadde vært der jeg skulle være. Hvor lenge kan man finne på nye løgner. Nå håper jeg at når det gjelder akkurat dette, så blir det lettere for meg. Jeg har bestemt meg for å drive med sport igjen litt tidligere enn antatt, altså fra juni, ikke august. La skiløp, som jeg tidligere anså som barnehagen på mitt livs sti, hjelpe meg, forteller Kowalczyk.