Ndure satte ny norsk rekord med superløp i Florø

Jaysuma Saidy Ndure løp inn til 9,95.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Jaysuma Saidy Ndure løp inn til 9,92 på innledningsheatet på 100 meteren under Florø Grand Prix lørdag.

Det var raskere enn den norske rekorden. Problemet var at 30-åringen hadde 2,3 i medvind, noe som gjorde at løpet ikke ble godkjent som ny norsk rekord. Grensen på ligger på 2,0. 

Slo sin egen rekord i finalen

Men det gjorde ingenting for Ndure, som tydeligvis er i superform. I finalen spurtet han inn på 9,95 under godkjente vindforhold, og kunne dermed juble for ny norsk rekord.

Ndure hadde 1,9 sekundmeter i medvind, og hadde dermed perfekt forhold i rekordløpet.

– Det er jo kjempebra. Det er dette vi lever og trener for, så jeg er veldig fornøyd.

– Fortell litt om løpet i dag – det er jo fantastiske tider.

– I finalen jaktet jeg litt på den tiden, så jeg ødela løpet littegrann, men to ganger under ti blank, jeg er godt fornøyd med det.

– Hva føler du nå?

– Jeg føler meg veldig bra. Dette her var så moro, nå er jeg veldig fornøyd, sier Ndure.

– Det er jo helt utrolig

Den tidligere sprinteren John Ertzgaard lar seg begeistra av Ndures supertid.

– Det er jo helt utrolig. Er det noen som fortjener å løpe fort, så er det han. Jays har jo vært veldig utsatt for skader, noe som gjør dette desto mer gledelig, sier Ertzgaard til TV 2.

I friidrett regnes medvind som en fordel i sprintløpene 100 meter og 200 meter og hekkeløpene 100 meter og 110 meter, samt andre distanser kortere enn 200 meter.

Det var Ndure selv som hadde den tidligere rekorden på 9,99. Den ble satt 30. juni 2011 i Lausanne i Sveits. 

Tredje raskest i verden i år

Det er EM år, og tiden er årsbeste i Europa sammen med franske Jimmy Vicaut, som også har løpt på 9,95. Franskmannen hadde 1,7 sekundmeter medvind. De to er de eneste europeerne som har løpt under 10,0 denne sesongen.

Bare to mann har løpt raskere enn Ndure. Amerikanske Justin Gatlin (9,87 - 9,91 - 9,92) og jamaicanske Kemarley Brown (9,93) har notert seg for bedre tider. Verdensrekord-tiden til Usain Bolt er for øvrig på elleville 9,58.

– En maktdemonstrasjon

– Med denne formen kan han vinne EM-gull i Zürich. Det er en maktdemonstrasjon, sier Ertzgaard.

– Lemaitre, som er hans kvasseste konkurrent i Europa, er nok litt lettere bekymret når han får disse meldingene. Det er bare én ting som betyr noe for disse gutta i 2014, det er EM i Zürich. Og Jays er best i Europa med de tidene han løper på nå – i hvert fall på 200 meter, fortsetter Ertzgaard.

Han mener dette lover meget bra for distansen hvor Ndure er aller best, nemlig 200 meter.

– Det er veldig spennende å se hvilke resultater dette gir på 200 meter. Det er han A-øvelse og det er tidene der som imponerer meg mest (bestenotering på 19,89). Det er færre som har løpt under 20 blank på 200 meter enn 9,95 på 100 meter, påpeker Ertzgaard.

– Jeg håper at han tar med seg selvtilliten etter disse løpene videre til Bislett Games, der han møter mange av de største. Da kan det bli spennende, avslutter den tidligere sprinteren.