VERDENS BESTE: Portugal kan utrette nesten hva som helst med verdens beste fotballspiller, Cristiano Ronaldo, på laget, skriver Tor-Kristian Karlsen. Foto: AFP PHOTO/ JONATHAN NACKSTRAND
VERDENS BESTE: Portugal kan utrette nesten hva som helst med verdens beste fotballspiller, Cristiano Ronaldo, på laget, skriver Tor-Kristian Karlsen. Foto: AFP PHOTO/ JONATHAN NACKSTRAND

VM-analyse: Portugal kan utrette nesten hva som helst med Ronaldo

– Portugal er et lag som ofte glemmes, men ikke bør avskrives, skriver Tor-Kristian Karlsen i sin VM-analyse av Portugal.

9. Portugal: Portugal glemmes ofte når de store favorittene ramses opp i forkant av mesterskap. Denne utgaven har kanskje ikke bredden og den generelt høye kvaliteten til troppene som Portugal sendte til EM- og VM-sluttspill tidlig på 2000-tallet (2002 og 2004-troppene huskes som spesielt sterke).

Likevel er dette et veldig interessant lag som ikke skal avskrives for å komme seg veldig langt i Brasil.

Og nettopp det at mesterskapet avholdes i en gammel portugisisk koloni, kan spille til deres fordel. Ikke bare vil den store portugisiske diasporaen i Brasil ivrig støtte Cristiano Ronaldo og hans lagkamerater, men brasilianere ser heller ikke usympatisk på sine tidligere koloniherrer og vil trolig støtte Portugal foran alle andre bortsett fra eget landslag.

Selv om Cristiano Ronaldo spiller en ekstremt stor rolle for Portugal, er beskrivelsen som «one man team» urettferdig. Sammenlignet med Argentina i 1996 har Portugal et sterkere kollektivt. Skjønt, det er helt normalt at Cristiano Ronaldo – verdens beste fotballspiller – tar plass og får stor oppmerksomhet. Men nå som CR7 står i fare for a miste åpningskampen mot Tyskland på grunn av en, ikke veldig seriøs, kneskade, er scenen satt for toppspillere som João Moutinho, Pepe og Fábio Coentrão til å stå frem og bære laget.

Under trener Paulo Bento spiller dette landslaget en forholdsvis åpen og offensiv type fotball. Vingene i 4-3-3-systemet er offensive vinger etter gammel tolkning, og som ofte kombinerer fint med de offensive backene. Og defensivt, foran den eminente keeperen, Rui Patrício, danner Pepe og Bruno Alves et fryktinngytende stopperpar. Real Madrid-stopperen skremmer fordi han mikser fysikk og ufinhet med stopperspill i verdensklasse, mens Bruno Alves i disse dager bare er overdrevet fysisk og ufin.

Den sentrale midtbanen kan vise seg å bli en hit. Her finnes strategi og playmakeri av høy klasse med João Moutinho, ballerobring ved William Carvalho (eller Miguel Veloso) og løpsskraften og energien til Raul Meireles. Trekker man Ronaldo ut fra ligningen, er den sentrale midtbanen den mest attraktive lagdelen til Portugal.

Trioen fremme vekker litt mer bekymring. Selvsagt maler Ronaldo over sprekkene ved sin tilstedeværelse ut mot venstre kant, men Portugal mangler sårt en høytscorende midtspiss. Hverken Hélder Postiga, Hugo Almeida eller Braga-angriperen, Éder, som mistet store deler av sesongen, presterer jevnt nok foran mål. Heller ikke Nani, igjen en spiller som har fått til lite på klubblaget i 2014, eller arbeidsvingen Silvestre Varela på høyre kan sies å være spillere som kan tenkes å løfte et lag til de siste fire i et verdensmesterskap.

Veien til VM

Portugal rotet bort gruppeseieren til Russland med å spille uavgjort hjemme mot Israel i den nest siste runden. Konsekvensen ble at Portugal måtte ut i playoff mot Sverige. Som de fleste husker, tok Cristiano Ronaldo ansvaret og sendte portugiserne videre med et fantastisk show i Stockholm (4-2 sammenlagt).

Sannsynlig lagoppstilling

(4-3-3): Rui Patrício (26, Sporting/POR); João Pereira (30, Valencia/SPA), Pepe (31, Real Madrid/SPA), Bruno Alves (32, Fenerbahce/TYR), Fábio Coentrão (26, Real Madrid/SPA); Raul Meireles (31, Fenerbahce/TUR), William Carvalho (22, Sporting/POR), João Moutinho (27, Monaco/FRA); Nani (27, Manchester United/ENG), Hugo Almeida (30, Besiktas/TYR), Cristiano Ronaldo (29, Real Madrid/Spa)

Nøkkelspillere

HARDHAUS: Portugals stopper, Pepe, er en spiller det er lett å hate, men som alle elsker å ha på laget sitt. Foto: AFP PHOTO/ JONATHAN NACKSTRAND
HARDHAUS: Portugals stopper, Pepe, er en spiller det er lett å hate, men som alle elsker å ha på laget sitt. Foto: AFP PHOTO/ JONATHAN NACKSTRAND

Verdens beste fotballspiller, Cristiano Ronaldo, kan ta plass ved siden av Diego Maradona og Pelé som en av historiens tre beste fotballspillere om han (mot formodning) skulle heve trofeet i Rio de Janeiro 13. juli. Selv om Portugal-kapteinen er plaget av en kneskade, er det forventet at CR7 er spilleklar (selv om det ikke er idealform) når ballet åpnes mot Tyskland 16. juni. Den nybakte Mesterliga-vinneren er kanskje den mest ekstreme angrepsspilleren fotballsporten har sett; ekstrem fysikk blandet med ubeskrivelige tekniske ferdigheter. Når man observerer Real Madrid-spilleren, kan man bli unnskyldt for å tro at han er et computerskapt overmenneske. En spiller med en så sterk mentalitet og vinnervilje at han kan trekke med seg Portugal til veldig sene stadier av dette mesterskapet.

Cristiano Ronaldos lagkamerat fra Real Madrid, Pepe, er knapt verdens mest populære spiller, men diskusjonen om hans effektivitet som midtstopper er særdeles kort. Ja, han kan være dirty, unfair, feig og stygg men få andre VM-midtstoppere kan måle seg mot Pepes defensive én-mot-én-egenskaper, oppfordrende stopperspill og karisma på banen. Han ble født i det nordøstlige Brasil og ble portugisisk statsborger i 2007. Han er en spiller det er lett å hate, men som man vil elske å ha på laget sitt.

João Moutinho er lagets «black box» og hjerne. Sammen med Kroatias Luka Modric og italieneren, Andrea Pirlo, er Monaco-spilleren trolig den mest elegante og intelligente playmakeren i mesterskapet. Han er en tenkende sentral midtbanespiller som hele tiden beveger hodet, søker informasjon og ser etter løsninger. Han styrer rytmen og tempoet til Portugal. Mourinho er dynamisk, hardtarbeidende, disiplinert, og med et avansert pasningsregister i tillegg, er Moutinho veldig nær den perfekte moderne midtbanespiller.

Trener

Paulo Bento er en relativt uerfaren trener som ble tilbudt landslagstrenerjobben da José Mourinho takket nei til et deltidsengasjement i 2010. Før denne stillingen trente Bento, som selv har 35 landskamper som spiller, storklubben Sporting i nesten fem sesonger. Der gjorde han en anstendig jobb – ligamesterskapet klarte han ikke å hente hjem til denne «spesielle» Lisboa-klubben, men Bento vil likevel bli husket for to cupmesterskap og noen respektable Mesterliga-kvelder.

OFFENSIV: Paulo Bento er mer offensiv i spillestilen enn Carlos Quieroz. Foto: AFP PHOTO/DOMINICK REUTER
OFFENSIV: Paulo Bento er mer offensiv i spillestilen enn Carlos Quieroz. Foto: AFP PHOTO/DOMINICK REUTER

Som landslagstrener, har 44-åringen også gjort en tilfredsstillende jobb. I EM 2012 var Portugal kun en straffesparkkonkurranse unna finalen (tapte mot Spania i semifinalen), og med unntak av den uheldige glippen mot Israel på slutten av VM-kvaliken, gjorde landet en god figur under Bentos ledelse. Sammenlignet med hans forgjenger, Carlos Queiroz, er Bento mer offensiv og direkte i sitt syn på fotball. Om ikke Portugal vender hjem fra Brasil i skam, skal Bento fortsette å lede landet til etter Europamesterskapet i 2016.

X-faktor

Cristiano Ronaldo. Et lag med en slik spiller kan være kapable til å utrette nesten hva som helst. Han er i stand til å skape og avslutte sjanser helt på egenhånd. Fotball blir plutselig langt mindre komplisert når man har et slikt våpen i artilleriet.

Sjansene

På tross av en ekstremt vanskelig åpningskamp mot Tyskland, finnes det ingen unnskyldninger for Portugal: fra denne gruppen skal man ta seg videre. Både USA, som sender et urutinert lag som har gjennomgått store forandringer, og et skadeskutt Ghana-mannskap med store forsvarsmangler, skal være enkelt bytte for dette mannskapet.