FIGHT FOR YOUR RIGHT: Beastie Boys-medlemmene Adam Horovitz «Adrock», Adam Yauch «MCA» og Mike Diamond «Mike D» fotografert i Toronto, Canada i 2006. Yauch (i midten) døde i 2012. Foto: AP Photo/The Canadian Press, Aaron Harris
FIGHT FOR YOUR RIGHT: Beastie Boys-medlemmene Adam Horovitz «Adrock», Adam Yauch «MCA» og Mike Diamond «Mike D» fotografert i Toronto, Canada i 2006. Yauch (i midten) døde i 2012. Foto: AP Photo/The Canadian Press, Aaron Harris

Beastie Boys får «Monster»- utbetaling etter låtstjeling

Hip hop-gruppa saksøkte energidrikkeselskapet og vant.

Hip hop-veteranene Beastie Boys er ti millioner kroner rikere, etter at de på torsdag vant en rettssak mot energidrikken Monster. Det melder Mashable. 

Drikkeleverandøren ble saksøkt av gruppa etter at de uten tillatelse brukte tre av bandets låter, «Sabotage», «Make Some Noise» og «So What'cha Want», på lydsporet til en musikkvideo som promoterte en årlig snowboard-konkurranse. 

MONSTER-DRIKKE: Monster Energy Drinks ble saksøkt av Beastie Boys.   AFP PHOTO/Karen BLEIER
MONSTER-DRIKKE: Monster Energy Drinks ble saksøkt av Beastie Boys. AFP PHOTO/Karen BLEIER

Skrev anti-reklame-testament

I hovedsak har Beastie Boys bestått av medlemmene Adam «Adrock» Horovitz, Adam «MCA» Yauch og Mike «Mike D» Diamond. 

I 2012 døde Yauch etter å ha kjempet mot kreft i tre år, og i testamentet hans står det spesifikt at det ikke tillates at noe musikk han har skapt brukes til markedsføring eller reklame.

De to gjenværende medlemmene saksøkte i utgangspunktet Monster for to millioner dollar, rundt 12 millioner kroner, hvorav halvparten for bruk av sangene og halvparten for at energidrikken impliserte at gruppa støttet deres merkevare.

Hevder ansatt misforstod

Monster erkjenner at sangene ble brukt uten tillatelse, men hevder at en av deres ansatte trodde at de hadde fått lov til å bruke dem. 

Selskapet tilbød i utgangspunktet hip hopperne 125.000 dollar, nesten 750.000 kroner, i et forsøk på å inngå forlik, men det ville altså ikke gruppas to gjenværende medlemmer godta.

Har solgt 40 millioner album

Beastie Boys ble grunnlagt i New York i 1981, og er en av de lengstlevende hip hop-gruppene noensinne.

Bandet har solgt mer enn 40 millioner album på verdensbasis, og er blant annet kjent for hitlåtene «(You Gotta) Fight For Your Right (To Party)» og «Intergalactic».