Alt på nittitallet, gjennom URO-patruljen fikk politimannen Eirik Jensen kontakt med Gjermund Cappelen første gang.

Cappelen er mannen som i politiavhør har innrømmet smugling av over 20 tonn hasj ved hjelp av Eirik Jensen.

– Han var jo en del rundt i Uranienborgparken og en del andre miljøer som stort sett var knyttet til hasjisj på det tidspunktet.

– Er det mulig å forklare hvorfor du ble engasjert i Gjermund Cappelen. Jeg antar at du har truffet tusenvis av personer i hans situasjon, rus, kriminalitet, psykiske problemer. Men han bryr du deg spesielt om?

– Jeg kan nesten ikke forklare det. For det har vært en del av ballasten for alle som jobbet på uropatruljen, at vi også brydde oss om de individene vi jobbet opp i mot.

Hevder Cappelen fikk trusler

Helt siden det første møte har Jensen og Cappelen holdt kontakten. I fjor høst ba Gjermund Cappelen om råd for han hadde mottatt alvorlige trusler, i følge Jensen.

– Disse truslene har pågått over tid, fra deler av et tungt kriminelt miljø. Og det skyldes økonomi, det har han i hvert fall forklart. Denne situasjonen preget han, og gjorde sitt til at han var jækla utrygg. Og i denne perioden så ble også kommunikasjonen mellom oss veldig tett, sier Jensen.

– Disse sms-ene dere sendte til hverandre i forbindelse med at han oppsøkte deg i høst fordi han hadde mottatt trusler fra kriminelle, kan de tolkes som om det er noe kriminelt dere har felles?

– Han hadde behov for støtte, og den hadde han behov for hele døgnet. Så veldig mange av disse sms-ene de er bare en bekreftelse på at jeg har vært tilgjengelig for han, og at han får svar når han har behov for det.

Funn av kontanter

Spesialenheten har funnet et kontantbeløp hjemme hos Eirik Jensen som de mener er betaling for hjelp til narkotikasmugling.

– Har du noen gang mottatt penger fra Gjermund Cappelen?

– Ja, mottatt penger… En gang ved en anledning så har jeg lånt han penger. Og jeg skjønner jo i ettertid at det kunne være en taktikk han hadde. Men jeg oppfattet ikke det da. Jeg skjønte at han hadde gått på en økonomisk tung smell og hadde dårlig råd. Da vurderte jeg det frem og tilbake før jeg lånte han 30.000 kroner.

– Når skjedde det?

– Det var en god stund før pågripelsen, og det harmonerer med at bilen hans i dette tilfellet skulle på verksted, og han var redd for at han ikke fikk den ut igjen. Og den skulle videreselges kort tid etter at den var reparert, Så jeg regnet med at det var ganske kortsiktig den lånesekvensen, men den ble ganske lang, sier Jensen til TV 2.

Eirik Jensen informerte ikke politiledelsen om dette privatlånet. 

– Nei, ingen er orientert om det. Det er noe jeg må ta ansvar for. Men for meg så var det rett og slett at behovet var prekært for han for å komme ut av en tung økonomisk situasjon. Så kan man gjøre refleksjoner om det i ettertid, om det var smart eller ikke.

– Disse kontantbeløpene som du hadde liggende hjemme. Hva skulle de brukes til?

– Det har med livssituasjonen min å gjøre. Jeg har alltid hatt en kontant sum, i dette tilfellet var det rundt 50 000 kroner. Og det lå på et spesielt sted, i en en spesiell eske. Til bruk hvis jeg måtte hive meg i bilen å dra av gårde og  ikke ønske å etterlate meg spor ved bruk av kredittkort. Sånn har jeg alltid hatt det. 

Fnyser av korrupsjonspåstandene

Narkobaronen Gjermund Cappelen har forklart at han har betalt millionbeløp til polititoppen for hjelp til å smugle inn store mengder hasj til landet.

– Gjermund Cappelen har forklart at han har smuglet over 20 tonn hasj til Norge, og at du har fått 500 kroner i betaling for hver kilo.

– Det vil si at jeg er mangemillionær det.

– Du smiler, men hva er din tanke?

– Jeg har jo fra dag en sagt at dette er en historie som media har hevet seg veldig på. Den er ikke sann.

– Jeg er faktisk ikke dømt for dette. Jeg kommer ikke til å bli det. Jeg er optimist, og jeg vil krige videre, sier Jensen til TV 2.