– Trodde jeg kom til å vinne - men jeg fomler ofte når jeg står godt 

Simen Agdestein svært nære å detonere sjakkbombe.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Simen Agdesteins opptur i Norway Chess vil tilsynelatende ingen ende ta.

Torsdag klarte han å holde selveste Sergej Karjakin, den regjerende Norway Chess-mesteren, til remis - og det attpåtil med svare brikker.

Nordmannen startet turneringen svært oppløftende med remiser på de to første partiene, og mot russeren viste han igjen at alder og en lav rating ikke er noen hindring for å hamle om med de beste i bransjen.

– Og så roter jeg...
Men det kunne veldig fort ha blitt en sjokkerende seier for den norske veteranen. 

47-åringen gikk på offensiven mot slutten og så lenge ut til å kunne dra i land en sensasjonell seier, men Karjakin viste hva han kunne på slutten og berget remis.

– Det var et spennende parti å spille. Han spiller et dårlig trekk etter å ha tilbudt remis etter det 41. trekket, og da trodde jeg at jeg stod til «kliss gevinst» som det heter - og det gjorde jeg nok også. Og så roter jeg... Men det er sånn det er. Det sies at om skal man slå en stormester, så må man banke ham i hodet minst 15 ganger. Og når du tror du har han, så spretter han opp om du slapper av litt, fortalte han til TV 2 etter den obligatoriske pressekonferansen.

– Er du undervurdert?

– Det har jeg ikke peiling på. Jeg kan jo finne på å spille utrolig dårlig noen ganger, mens jeg noen ganger spiller bra. Det er det som er så greit med sjakk: ratingtallet sier eksakt hva vi har prestert.

– Men hva gikk egentlig galt mot slutten?

– Jeg blir jo sliten, da. Og så får jeg dårlig tid. Jeg takler ikke sånne sluttspill så godt. Det er veldig typisk meg å rote når jeg står veldig godt, fortalte den tidligere fotballspilleren.

Med tre remiser på tre de første tre rundene, står Agdestein med 1,5 poeng idet spillerne tar seg en velfortjent hviledag på fredag.

Se runde fire i Norway Chess i livesenteret til tv2.no og på TV 2 Sportskanalen fra kl. 15.00 lørdag.

– Kan tape veldig fort
Det begynte dog ikke ideelt for Agdestein.

Karjakin, verdensmesteren i hurtigsjakk fra 2012, begynte med det han kan best: spille fort.

–  Karjakin har spilt kjempefort. Han har spilt 16 trekk på to minutter og er tydelig godt forberedt. Men åpningen han har valgt har han aldri fått til noe bedre enn remis med, sa sjakkekspert Erle Marki Hansen.

Med sitt 15. trekk brukte nordmannen dog svært lang betenkningstid, noe ekspertene mente kunne bety at han var på vikende front allerede.

– Simen kom inn i forberedelsen sin, men nå har Karjakin spilt en nyhet. Han har blitt litt overrumplet. At Karjakin flyttet dronningen til f2 var han nok ikke forberedt på, sa Lie.

– Det er en viss fare for at Simen nå kan tape veldig fort. Enhver feil vil straffe seg 1000 ganger mer enn om motstanderen ikke er så godt forberedt, påpekte Hammer.

– Sjokkerende utvikling
«Veldig fort» tapte han på ingen måte.

Etterhvert som spillet skred frem begynte også Karjakin å ta seg god tid, og hans 22. trekk vekte oppsikt i studio.

– Dette er en sjokkerende utvikling. Karjakin har satt springeren sin slik at Simen kan slå den. Han har altså ofret en hest. Tar Simen den, står han et helt tårn i overvekt. Men kongen hans blir enda mer åpen - og det er jo planen til Karjakin. Karjakin har planen klar her, analyserte Hammer og Lie. 

Den planen klarte Karjakin aldri å utnytte maksimalt, og når Agdestein i tillegg hadde en god stilling hele veien, bestemte nordmannen seg for å gå for gull.

Ved å flytte bonden sin til g5 i trekk nummer 41 la han press på Karjakin.

Gikk for seieren
– Dette er interessant. Dette er et veldig aggressivt trekk fra Simen. Dette er ikke noe remis-trekk. Nå handler det om å vinne, sa Hammer.

Karjakin brukte i overkant av et kvarter på å bestemme seg for en respons på det trekket.

Og når han først bestemte seg, var det tilsynelatende ikke det mest ideelle trekket. Dronning til d3 var ikke det computeren anbefalte.

– Karjakin har ifølge computeren gjort et dårlig trekk. Vi skjønner ikke helt trekket hans, kommenterte Hammer.

Et dårlig trekk var det, men til tross for at computeren på et tidspunkt beregnet at det var 90 prosent sjanse for norsk seier, klarte ikke Agdestein å utnytte situasjonen. 

Etter nesten seks timer la de begge ned våpnene og delte poenget.

Slik spilles 4. runde lørdag:

Levon Aronian vs. Peter Svidler

Sergej Karjakin vs. Alexander Grisjtsjuk

Fabiano Caruana vs. Anish Giri

Veselin Topalov vs. Magnus Carlsen

Simen Agdestein vs. Vladimir Kramnik