Da Eggen ble rundlurt: – Et av mine beste mål

Husker du denne legendariske scoringen? Det gjør i alle fall Dan Eggen!

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det var knyttet forventninger til Norges VM-deltakelse i 1998. Drillos menn hadde havnet i en overkommelig gruppe og skulle kjempe om videre avansement mot Skottland og Marokko. 

BLE LURT AV HADJI: Dan Eggen ble lurt av Hadji i Norges åpningskamp mot Marokko i 1998. Her er forsvarspilleren avbildet fra sin tid i på landslaget. Foto: Erik Johansen  / Scanpix
BLE LURT AV HADJI: Dan Eggen ble lurt av Hadji i Norges åpningskamp mot Marokko i 1998. Her er forsvarspilleren avbildet fra sin tid i på landslaget. Foto: Erik Johansen / Scanpix

Brasil var den store favoritten i gruppen og ingen forventet at verken Norge eller de andre lagene skulle hamle opp med seiersvante brasilianere. 

Da Norge åpnet mot Marokko, var det med Norge som favoritter. Drillo og hans spillere hadde ikke tapt på 16 kamper før mesterskapet. 

– Et av de beste målene

MUSTAPHA HADJI: Her er Mustapha Hadji og Marokkos trener Henri Michel på trening dagen før kampen mot Norge. Foto: EPA PHOTO/AFP/CHRISTOPHE SIMON
MUSTAPHA HADJI: Her er Mustapha Hadji og Marokkos trener Henri Michel på trening dagen før kampen mot Norge. Foto: EPA PHOTO/AFP/CHRISTOPHE SIMON

Men Mustapha Hadji ville det annerledes. I kampens 38 minutt stormet marokkaneren nedover Norges høyreside. Hadji utfordret Dan Eggen og med et par overstegfinter lurte han forsvarspilleren trill rundt.

Skuddet var velplassert i lengste hjørne og utagbart for Frode Grodås. En utrolig individuell prestasjon av marokkaneren. 

– Jeg husker at jeg løp 60 meter og fikk ballen i bena. Det er et av de beste målene mine, har Hadji forklart til FIFA

Også Dan Eggen husker målet når TV 2 ringer ham. 

– Vi blir tatt på en kontring. Vi hadde ikke bra forsvarsberedskap og Marokkos Hadji ble spilt igjennom. Han fikk føre ballen fremover på banen og jeg kom som førsteforsvarer. Så skar han innover og utfordret meg. Jeg ble dratt ut og lurt, og han satte ballen i det lengste hjørnet. Elegant mål, men litt for lett, forklarer den tidligere landslagsspilleren.

– Det var surt

Målet er senere omtalt som et av det klassiske VM-målene av FIFA. Det har forsvarsspilleren ingen problemer med. 

– Det var en bra prestasjon av El Hadji. Jeg vet ikke så mye om hvilke kriterier de la til grunn i utvelgelsen. Jeg tror de valgte målet siden det er en god prestasjon, forklarer Eggen.

– Er det et mål du ofte blir minnet på?

– Ja, sånn som nå når det er VM, så blir det snakket litt om, men nå er det en liten stund siden da.

– Hva tenkte du rett etter at han dro deg vekk og scoret?

– Det var surt, men det var en bra prestasjon. Han fikk sjansen, tok den og scoret. Han var en god spiller, men samtidig tenker man på hva annet man burde ha gjort i en sånn situasjon, fortsetter den tidligere landslagsspilleren. 

På tross av feilen forut for Marokkos ledermål, kommenterte ikke Drillo situasjonen etter kampen. 

– Han var ikke så detaljfokusert. Du har som prinsipp i en sånn situasjon å dra motspilleren utover, men han kom innover og fikk utfordre. Du kan si i ettertid at det hadde vært bedre å dra han utover, sier Eggen

– Marokko var farlig og god

Norge var på langt nær slått og senere i kampen utlignet Drillos menn. Rett før pause headet Youssef Chippo ballen i eget mål, før Abdeljalil Hadda igjen sendte marokkanerne i føringen.

Eggen skulle likevel få sin revansj. Forsvareren stanget inn 2-2 målet og sikret Norge et viktig poeng.

– Det var supert å få det målet. Jeg og resten av laget fremsto litt annerledes enn hva vi egentlig ønsket. Vi var ikke så påpasselig med organisering av laget og selve kampen bølget frem og tilbake, forklarer forsvarspilleren.

– Marokko var farlige og gode, og skapte mer furore. Kampen svingte mer enn det vi satte pris på. Det å få scoret selv var utrolig deilig. Scoringen sørget for å få resultatet på kjøl igjen, fortsetter Eggen til TV 2.

Årets spiller i Afrika

Drillo og co gikk tilslutt videre fra gruppespillet etter 2-1 seieren over Brasil, på bekostning av Marokko.

Hadji kunne likevel smile da året var omme. Vingen ble nemlig kåret til årets spiller i Afrika i 1998. Året etter VM fortsatte marokkaneren karrièren i Premier League. Først for Coventry, før han i 2001 gikk til Aston Villa. Der ble han frem til 2004. 

– Jeg kjenner ham litt, siden han spilte for Deportivo i Spania da jeg spilte i Celta Vigo. En kjempegod spiller og en flott fyr, erindrer Eggen.

Da Sør-Afrika arrangerte VM for fire år siden var Hadji, sammen med Roger Milla, George Weah og Abedi Pele, ambassadør for mesterskapet.

Kilder: FIFA.com og RSSSF.com