Maria jobber som fødselsfotograf

Det er stadig mer vanlig å ta med profesjonell fotograf under fødselen. Se bildene!

Å fotografere den nyfødte babyen har vært en trend lenge, men nå velger stadig flere å ta med seg fotografen på selve fødselen. 

Maria Vatne Payne er fødselsfotograf og fotograferer under fødselen, inne på fødestuen.

I videoen nederst i saken får du se alle de vakre fødselsbildene!

Far mer tilstede

Det er mange grunnen til at vordende foreldre ønsker å ta med seg en profesjonell fotograf inn i en så privat setting. En av grunnene er at både far og mor får blir med på bildene sammen når babyen blir født.

– En viktig grunn er at faren får helt fri til å være tilstede for den fødende. Særlig under fødselsøyeblikket, så skal man drive å dra fram mobiltelefonen eller kamera, eller skal man være tilstede i det som skjer? spør hun. 

En av fødslene hun deltok i, endte i keisersnitt. Da fulgte fotografen far og baby ut, mens mor var inne på operasjonsalen. 

– Det ble ekstra fint for mor å se bilder fra den første tiden av far og baby under måling og veiing. Selv om hun ikke kunne være tilstede gjorde det fødselen komplett.

Gjennom bildene opplever også mange mødre å bli minnet på ting de kanskje hadde glemt. 

– Dere får bilder helt fra starten, av dere sammen, bilder av nærhet, arbeid, pauser, detaljer, andre mennesker som er involvert, miljøet rundt. Dette er ofte ting som den fødende ikke får med seg i øyeblikket, men som er verdifullt å ha for ettertiden, skriver hun på nettsiden sin.

På vakt døgnet rundt

Det å være fødselsfotograf innebærer å sette av tid til å komme raskt dersom fødselen plutselig inntreffer. 

– Når jeg venter på fødselen er jeg i beredskap 24 timer i døgnet. Da må jeg være helt på vakt og har kamera med meg over alt. Jeg har jo tre barn selv, så utfordringen er å få det til å fungere med familielivet, sier Maria som heldigvis har en hjemmeværende mann som er bonde. 

– Rå skjønnhet

Mange lurer på om det ikke blir veldig groteske bilder fra en fødsel. 

– Jeg prøver å formidle det vakre i fødselen, noen ganger er det jo litt rått å se på. Men for meg er det en rå skjønnhet, sier fotografen, som gjerne skulle hatt slike bilder fra sin egen fødsel. 

Men ønsker du deg slike bilder må du regne med at det koster litt. 

– Selve fødselen koster 10.000 kroner, og så får man en pakke på gravid, fødsel og nyfødt foto for 16.000, avslutter Maria. 

På Marias nettside birth.no og på hennes facebookside, kan du se flere vakre fødselsbilder.