– Milla skulle ikke spille VM. Endte opp som VM-helt

Roger Milla ble en VM-ikon etter VM i Italia i 1990.

Roger Milla og Kamerun fascinerte en hel fotballverden i Italia-VM i 1990. 

Laget ble raskt en publikumsfavoritt med sin offensiv og hardtarbeidende spillestil. Sentral for det hele var Milla, som fikk sitt internasjonale gjennombrudd i mesterskapet i en alder av 38.

MILLA FEIRER AVANSEMENT: Roger Milla feirer her et målene mot Colombia, med lagkameratene Emmanule Maboang (til venstre) og Emilie M'Bouh(til høyre). Kamerun ble det første afrikanske laget til å nå en kvartfinale i VM. Foto:  AFP PHOTO
MILLA FEIRER AVANSEMENT: Roger Milla feirer her et målene mot Colombia, med lagkameratene Emmanule Maboang (til venstre) og Emilie M'Bouh(til høyre). Kamerun ble det første afrikanske laget til å nå en kvartfinale i VM. Foto:  AFP PHOTO

Den engelske fotballskribenten og forfatteren av en rekke fotballbøker, Jonathan Wilson, var en av de som ble fascinert av kamerunerne. Det sa pang allerede i åpningskampen.

– Det var et stort sjokk

– Jeg tror publikum husket dem allerede fra VM i 1982 da de var veldig uheldig. I 1990 slo de regjerende mester Argentina i åpningskampen. Det var et stort sjokk. Alle forventet at det skulle bli en enkel kamp for argentinerne, forklarer en entusiastisk Wilson til TV 2.

 - Det var et velorganisert lag, som spilte underholdende fotball. Så var det ingen antydning til juks på banen. De koste seg når de spilte fotball. Det kunne du se. Publikum håper også at underdogen skal gjøre det bra, fortsetter Wilson.

Kamerun så seg aldri tilbake etter åpningskampen. I andre runde i gruppespillet var det tid for Milla-show. Mot Romania banket han inn to mål og sendte «løvene» videre til utslagsrunden.

ROGER MILLA: Roger Milla har akkurat snappet ballen fra Rene Higuita. Målvakten prøver desperat å hindre Milla fra å score, men kan ikke hindre VM-helten i å avgjøre åttendedelsfinalen. Foto: AFP PHOTO
ROGER MILLA: Roger Milla har akkurat snappet ballen fra Rene Higuita. Målvakten prøver desperat å hindre Milla fra å score, men kan ikke hindre VM-helten i å avgjøre åttendedelsfinalen. Foto: AFP PHOTO

Millas første mål kom etter 76. minutter, med et velplassert skudd. Den avgjørende scoringen kom i det 86. minutt. Biyik headet ballen ned til Milla som dro seg forbi Romanias forsvar og banket ballen i krysset.

– Starten på ikoniske feiringer

Målfeiringen var en spesiell dans der Milla danset til cornerflagget. Aldri før hadde verden sett noen feire en scoring slik. Feiringen kan du se på toppen av saken.

– Det var starten på ikoniske fotballfeiringer. Først hadde du dansen hans. I 1994 fulgte Bebeto opp med «vugge-feiringen». Milla visste ikke hva han gjorde, det var bare et uttrykk for ren glede, forteller Wilson til TV 2.

Det var «Makossa-dansen» som har gjort kameruneren til en kulthelt og et ikon i VM-sammenheng.

– Det kom til meg i det øyeblikket, på stadion da jeg scoret det første målet (mot Romania). Det var instinkt, har Milla tidligere sagt til BBC.

– Like viktig som Pelé og Maradona

I realiteten skulle ikke Milla spille VM i 1990. Året før mesterskapet forlot han Frankrike til fordel for den lille øyen, Reunion, vest for Madagascar. Der spilte han for klubben Jeunesse St Pierroise.

Landslagstrener Valery Nepomnyashchy ville derfor ikke ha han med, men da grep Kameruns president, Paul Biya, inn og dermed ble det VM likevel på Milla. Det var avgjørende for Kamerun mener Wilson.

- Han hadde stor betydning for laget, fordi han var en sterk, god og teknisk spiller. Milla hadde de ferdighetene laget manglet. Hans evne til å snu kamper for eksempel. Egentlig var han ikke i form til å starte kamper, men når han ble byttet inn, betydde det alt for Kamerun, erindrer Wilson.

Milla startet faktisk ikke en kamp for Kamerun i 1990, men kom inn som innbytter i samtlige kamper.

– Hadde han samme betydning for Kamerun som Pelé hadde for Brasil og Maradona for Argentina?

SAMUEL ETO'O: Er blant dem som skal forsvare Kameruns ære i Brasil. På tross av sin egen legendestatus, er nok ikke Eto'o like legendarisk som Milla. AFP PHOTO / JOHN MACDOUGALL
SAMUEL ETO'O: Er blant dem som skal forsvare Kameruns ære i Brasil. På tross av sin egen legendestatus, er nok ikke Eto'o like legendarisk som Milla. AFP PHOTO / JOHN MACDOUGALL

– Ja, men på en litt annen måte. I motsetning til Pelé og Maradona så spilte ikke Milla fulle kamper, men han er en av de ikoniske spillerne. Han nøt, og nyter fortsatt, enorm respekt for det han gjorde med Kamerun, sier Wilson.

– Vi hadde sjansen til å vinne

Etter Milla-showet mot Romania fortsatte VM-ferden mot Sovjetunionen der Kamerun ble banket 4-0 i siste gruppespillkamp. 

Tross tap var Kamerun videre til mellomspillet og her skulle Kamerun og Milla sjokkere verden på nytt. Det stod 0-0 etter ordinær tid, men i ekstraomgangene avgjorde Milla kampen på egenhånd. Biyik slo ballen gjennom til Milla som dro seg forbi Andres Escobar og på ny banket ballen i krysset. 

Tre minutter senere var midtbanemannen på plass igjen og økte til 2-0, da Rene Higuita prøvde å drible Milla inne på Colombias midtbanehalvdel. Bernardo Redin reduserte for colombianerne, men Kamerun holdt ut og gikk videre til kvartfinalen, som det første laget afrikanske laget noengang.

Der måtte «løvene» gi tapt for England som avanserte til semifinalen etter et bittert 2-3 tap.

– For oss å være det første laget fra Afrika til å nå en kvartfinale var noe helt spesielt, men etter noen uker etter VM begynte vi å angre på at vi ikke gikk videre. Vi innså da at vi hadde en sjanse til vinne mesterskapet, har Milla fortalt til BBC.

Driver Roger Milla Foundation

Selv om eventyret endte her for Milla og co, slo laget godt fra seg i USA VM i 1994. 

Der røk kamerunerne ut av gruppespillet. Likevel skulle Milla skrive seg inn i VM-historien. Mot Russland scoret kameruneren og ble dermed VMs eldste målscorer med sine 42 år og 38 dager. Han slo sin egen rekord fra Italia 1990.

På tross av suksessen i VM ble ikke klubbkarrieren til Milla den helt store. Han spilte i Frankrike for en rekke franske klubber, blant annet Monaco, Saint-Etienne og Montpellier.

Idag lever Milla et tilbaketrukket liv i Kamerun der han driver sin egen veldedig organisasjon, Roger Milla Foundation.

Kilder: FIFA.com, BBC.com, Planetworldcup.com og Transfermarkt.co.uk.