Zucca på SMS til moren: – Jeg spilte dårlig

Mats Zuccarello Aasen ble historisk, men Rangers tapte den første kampen i Stanley Cup.

Los Angeles Kings-New York Rangers 3-2 etter spilleforlengelse

Det ble dramatisk helt til siste slutt i den første Stanley Cup-finalen. Los Angeles Kings fullførte en strålende snuoperasjon som kulminerte i matchvinnerscoringen fra Justin Williams i spilleforlengelse.

Snuoperasjon for Kings
Målet kom etter at New York Rangers' Dan Girardi somlet i egne rekker og serverte pucken til vertskapet. Williams var nådeløs da han fikk pucken fra Mike Richards og sendte i vei et skudd som overlistet Henrik Lundqvist i Rangers-målet. 

Se høydepunkter fra kampen øverst på siden! (video med tillatelse fra Viasat)

Etter å ha ledet 2-0 i den første perioden, måtte dermed Rangers skuffet se at Kings snudde kampen. Spesielt i tredje periode ble Rangers presset av vertskapet - et overtak Kings tok med seg inn i spilleforlengelsen.

– Jeg likte måten vi spilte på i de to første periodene. Jeg er ikke sikker på hva som skjedde i tredje periode. Jeg vet ikke om de var gode eller om vi stoppet å flytte pucken og bevege oss, sier Rangers-trener Alain Vigneault på en pressekonferanse etter kampen.

2-3-tapet gjør at Mats Zuccarello Aasen og Rangers ligger under 0-1 i best av sju-serien.

Historisk Zucca
Zucca klarte ikke å notere seg for poeng i nattens drama, men ble historisk da han entret isen i Los Angeles natt til torsdag. 26-åringen er første nordmann til å spille i en Stanley Cup-finale. Han fikk neste 17 minutter på isen mot Kings.

Nordmannen var farlig frempå ved flere anledninger, men poengtørken, som strekker seg tilbake til 17. mai, ble ytterligere forlenget.

– Jeg synes vi spiller en bra kamp. Vi har utrolig mange sjanser. De har flere skudd enn oss, men de skyter mye utenfra. De har ikke like store sjanser som oss. Det er klart vi må score på sjansene våre dersom vi skal vinne kamper. Det er utrolig surt, sier Zuccarello Aasen til VG.

Jarret Stoll (t.v.) i duell med Mats Zuccarello Aasen i nattens kamp i Los Angeles. Zucca ble historisk som første nordmann til å entre isen i en Stanley Cup-finale.   Harry How/Getty Images/AFP
Jarret Stoll (t.v.) i duell med Mats Zuccarello Aasen i nattens kamp i Los Angeles. Zucca ble historisk som første nordmann til å entre isen i en Stanley Cup-finale. Harry How/Getty Images/AFP

Zuccas rekke sto for én av kampens scoringer da Benoit Pouliot sendte Rangers i føringen.

– Rekken vår spiller veldig bra. Vi scorer jo ett mål. Det hadde vært ålreit å fått ett eller to til, men alt i alt er det ikke godt nok når vi taper kamper, sier Zuccarello Aasen.

Syntes selv han var dårlig

Men 26-åringen var tydeligvis ikke fornøyd med egen innsats. Det avslørte moren hans da TV 2 snakket med hun torsdag morgen.

– Jeg synes han var ganske flink jeg, selv jeg fikk meldingen av han i sted der han syntes selv at han hadde spilt dårlig, sier Anita Zuccarello.

Hun forteller videre at sønnen ikke kommer til å grave seg ned etter tapet.

– Kampen er historie, den er ferdig. Han ser fremover. Han går sjelden ned i kjelleren etter tap, men han har jo ikke spilt en så viktig kamp før, så det kan jo hende dette blir litt annerledes.

Tok Kings på senga
En fartsfylt start på kampen ble bare enda bedre for Rangers da Carl Hagelin doblet i undertall.

TOK LEDELSEN: Mats Zuccarello Aasen og Benoit Pouliot jublet for 1-0-scoringen i Los Angeles.   REUTERS/Lucy Nicholson
TOK LEDELSEN: Mats Zuccarello Aasen og Benoit Pouliot jublet for 1-0-scoringen i Los Angeles. REUTERS/Lucy Nicholson

– De hadde mye energi og var friske. De har hatt virkelig gode førsteperioder i hver eneste kamp i sluttspillet. Jeg vet at vi var ikke helt med i starten, sier Kings-trener Darryl Sutter.

Kings reiste seg og utlignet i midtperioden. Til tross for et stormløp mot Rangers-målet, og 20-3 i skudd, klarte ikke Kings å avgjøre kampen i den tredje perioden.

– Han (Lundqvist) er grunnen til at vi kommer oss til spilleforlengelse. Han ga oss en sjanse. Ofte når du kommer til spilleforlengelse blir det avgjort på at pucken spretter eller et skudd. I kveld klarte de det, sier Vigneault.

SVENSK HURTIGHET: Carl Hagelin sendte Rangers opp i 2-0 i undertall i den første perioden.   Victor Decolongon/Getty Images/AFP
SVENSK HURTIGHET: Carl Hagelin sendte Rangers opp i 2-0 i undertall i den første perioden. Victor Decolongon/Getty Images/AFP

Neste kamp i finaleserien spilles natt til søndag - også den i Los Angeles.

Høy intensitet
Den første perioden åpnet i et forrykende tempo etter at hockeylegenden Wayne Gretzky hadde «droppet pucken» i Staples Center. Hele fem minutter gikk før Stanley Cup-finalens første stopp i spillet kom. Da hadde Rangers satt i gang med høy intensitet som resulterte i et par småsjanser.

Gjestenes største sjanse i starten av åpningsperioden kom da Carl Hagelin snappet pucken like foran målet til Kings, men svensken klarte ikke å overliste Jonathan Quick i buret.

På motsatt side gjorde også Henrik Lundqvist i Rangers' mål sakene godt. Han tok det som kom hans vei i starten.

ETTERLENGTET SCORING: Kyle Clifford reduserte for Kings mot slutten av åpningsperioden i Staples Center i Los Angeles. Bruce Bennett/Getty Images/AFP
ETTERLENGTET SCORING: Kyle Clifford reduserte for Kings mot slutten av åpningsperioden i Staples Center i Los Angeles. Bruce Bennett/Getty Images/AFP

Zucca med skuddforsøk
Rangers fikk kampens første power play da Alec Martinez måtte sette seg i utvisningsboksen ni minutter ut i åpningsperioden, men hvittrøyene fra New York klarte ikke å bruke overtallet til å ta ledelsen.

Zuccarello Aasen presenterte seg for første gang i kampen da han prøvde å snike et skudd inn ved Quicks nærmeste stolpe. Heller ikke pasningsforsøket på den løse pucken ga uttelling for Rangers eller nordmannen.

Rangers doblet i undertall
Utover i åpningsperioden handlet det mer og mer om Rangers - drøyt 14 minutter var spilt da gjestene tok ledelsen. Kings' stjerneback Drew Doughty mistet noen overraskende pucken og Benoit Pouliot var lynrask. Alene med Quick satte en iskald Pouliot pucken opp i vinkelen til ledelse for Rangers.

BACKSCORING: Drew Doughty scoret sitt femte mål i sluttspillet da han utlignet til 2-2. Kirby Lee-USA TODAY Sports
BACKSCORING: Drew Doughty scoret sitt femte mål i sluttspillet da han utlignet til 2-2. Kirby Lee-USA TODAY Sports

Zuccarello Aasen pådro seg Rangers' første utvisning for kvelden for holding av Tanner Pearson.

Vertskapet hadde nok håpet på å bruke det påfølgende overtallet til å komme tilbake i kampen, men i steden gikk vondt til verre.

Hagelin serverte først Brian Boyle til en stor Rangers-sjanse, før svensken selv tok ansvar. 25-åringen fra Södertälje viste hvor rask han er på skøytene da han parkerte backen og doblet for Rangers. Pucken gikk i mål via skøyten til Kings-spiller Slava Vojnov.

Vertene reduserte
Men Kings skulle slå tilbake før sluttsignalet gikk for de første 20 minuttene. Anton Strlåman mistet pucken bak eget mål til Jeff Carter. Kyle Clifford foran målet omsatte pasningen fra Carter i scoring.

Den andre perioden startet nesten identisk med den første. Rangers åpnet i et høyt tempo og presset Kings bakover. Zuccarello Aasen vartet opp med to skuddforsøk, men det ble ikke scoring. 

Rangers fikk kveldens andre power play da Jake Muzzin røk på en interference etter drøyt fire minutter av midtperioden. Akkurat som i den første perioden, klarte ikke Rangers å score i overtallet.

Doughty slo tilbake
Kampen åpnet seg opp, og seks minutter var passert da Doughty slo tilbake etter tabben som ga Rangers 1-0-ledelsen. Backen fikk pucken i god posisjon, dro seg fri og satte pucken iskaldt i nettet bak Lundqvist.

Så var det Kings' tur til igjen å prøve seg i overtall etter at Derick Brassard gikk vel hardt til mot Dustin Brown. Men heller ikke vertskapet klarte å utnytte to minutter i overtall.

Det jevnet seg etter hvert ut i midtperioden, men ingen av lagene klarte å skape de helt store sjansene. Rangers fikk et nytt power play mot slutten av perioden da Mike Richards måtte i utvisningsboksen for høy kølle mot Brassard, men heller ikke denne gangen klarte gjestene å omsette i scoring.

Fornøyd Zucca
Dermed gikk Zucca og Rangers i garderoben med uavgjort etter midtperioden.

– Det er høyt tempo, men det har vært høyt tempo i hele sluttspillet. Det er som en vanlig kamp for oss. Det er business. Vi må gå ut der og vinne. Ingenting er vunnet ennå, men det er artig å være der ute, sa Zucca i et intervju vist på Viasat etter den andre perioden.

Nordmannens rekke sto for den første av Rangers' scoringer.

– Vi har skapt noen sjanser, men vi må omsette. Vi må jobbe så hardt vi kan hver gang vi er på isen. Jeg synes vi har spilt bra så langt, sier Zucca.

Dominerte skuddstatistikken
Kings innledet den tredje perioden positivt. Lundqvist ble satt på prøve flere ganger i løpet av de første minuttene, men supersvensken stoppet forsøkene til Anze Kopitar, Mike Richards og Tanner Pearson.

Power play viste seg fortsatt å være vanskelig å løse for begge lagene. Kings fikk muligheten etter at Dan Girardi røk på en utvisning, men klarte ikke å bruke overtallet til å score.

Rangers hadde store problemer med å henge med på tempoet til Kings i sluttperioden. Vertene presset Rangers bakover og produserte flere kvalifiserte sjanser. Det sto hele 11-0 i skuddstatistikken etter åtte spilte minutter, men ingen av forsøkene var gode nok til å overliste Lundqvist. 

Dramatisk sluttminutt
Kings-dominansen fortsatte utover i perioden - men uttellingen lot vente på seg. Med ett minutt og 36 sekunder igjen av kampen fikk vertene en gyllen mulighet til å avgjøre kampen da Brian Boyle måtte i utvisningsboksen.

Det siste minuttet av kampen ble høydramatisk. Først holdt Hagelin på å gjøre det store for andre gang, men Quick sto støtt da svensken kom i høyt tempo mot målet.

Så klarte nesten Jeff Carter å lure pucken i nettet på den andre siden. Lundqvist og Rangers-spillerne kastet seg imidlertid foran mål og fikk stoppet pucken.

Williams ble overtidshelt
Dermed gikk kampen til spilleforlengelse. Der ble Justin Williams den store helten for hjemmefansen i Los Angeles.

Dan Girardi rotet det til i egne rekker og serverte pucken til Kings. Williams fikk omsider pucken og gjorde ingen feil alene med Lundqvist. 

– Jeg forsøkte å spille opp i midten, pucken hoppet og jeg blir stående på ett kne. Jeg tenkte jeg skulle få den opp langt vantet, men han var der, sier Girardi.

Kings tar med det ledelsen 1-0 i Stanley Cup-finalen.