Kramnik: – Jeg har stor respekt for Magnus

Nordmannens «erkerival» avviste etter remisen at forholdet de imellom skal være betent.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Magnus Carlsen og Vladimir Kramnik måtte si seg fornøyde med remis i partiet begge så desperat ville vinne i Norway Chess på onsdag. 

Duoen har en lang og smått turbulent historie bak seg, men i den andre runden med langsjakk i Stavanger var det spillet som var i fokus - og der viste de seg til slutt som like gode.

Etter partiet utspilte det seg også uventede scener da de to duellantene ble sittende ved bordet og diskutere det som nettopp hadde skjedd.

De to rivalene, som begge har slengt med leppa mot hverandre i media opp gjennom årene, så ut til å trives svært så godt i hverandres selskap og måtte til slutt bli hentet til pressekonferansen av arrangøren.

– Jeg har stor respekt for Magnus
Etter partiet stilte Kramnik seg uforstående til at hans forhold til nordmannen skal være betent.

– Har jeg og Magnus et betent forhold? Det har jeg aldri tenkt. Jeg tror dette må være skapt av media - jeg synes vi har et helt vanlig forhold og ingen problemer. Jeg er en veldig fredelig fyr som ikke liker konflikter. Jeg har kanskje et betent forhold til et par spillere i bransjen, men det er alt. Jeg respekterer Magnus veldig høyt. Du bør kanskje stille han det spørsmålet, men jeg kan si at jeg ikke har noen slags form for problem med ham, sa den tidligere verdenseneren til TV 2.

– Tror du hans svar vil være annerledes?

– Jeg vet ikke, men jeg er veldig interessert i å høre hva han har å si! Fortell gjerne til meg i morgen hva han sa, svarte Kramnik lattermildt. 

Se runde tre i Norway Chess i livesenteret til tv2.no og på TV 2 Sportskanalen fra kl. 15.00 torsdag.

– Fikk sjanse til å spille på vinst
Etter en lengre pressekonferanse hvor Kramnik og Carlsen debatterte det nylig avsluttede partiet, tok Carlsen seg tid til å prate med TV 2.

– Det var en helt OK dag på jobben. Jeg er aldri helt fornøyd med remis, men det var helt greit. Det var litt problemer å løse fra åpningen, ingen store problemer, men jeg stod litt dårlig. Men det løste seg egentlig fint. Og på et tidspunkt begynte jeg å spille litt på vinst, selv om jeg skjønte at det objektivt sett nok kom til å bli remis. Men jeg ville prøve å se om det var noen sjanser, sa 23-åringen.

– Hva betyr det å spille remis med svarte brikker mot Kramnik i forhold til andre spillere?

– Det er et greit resultat. Følte jeg gjorde det jeg trengte å gjøre med svart, jeg nøytraliserte presset hans og fikk sjanse til å spille på vinst.

Se hele intervjuet i toppen av saken

– En merkelig affære
Spillet var helt fra starten av veldig jevnt, men etter drøye tre timer gikk Carlsen på offensiven.

Med et overraskende 33. trekk og påfølgende aggressive spill var seier også innenfor rekkevidde en stund, men etter 59 trekk innså de at remis var det eneste mulige utfallet og tok hverandre i hendene.

Med det står de begge med ett poeng hver etter de to første rundene.

– Dronningsluttspillet til Magnus var en merkelig affære. Etter å ha skapt vinstsjanser ut fra ingenting, skuslet han det vekk med de siste trekkene, kommenterte sjakkekspert Erle Marki Hansen.

Samme variant som i 2011
Partiet begynte ikke overraskende relativt jevnt, men mer oppsiktsvekkende var det at de første trekkene nesten var identiske med et parti de spilte tilbake i 2011 - et parti Carlsen vant.

I sitt 12. trekk flyttet dog bæringen springeren sin til e4, og brøt med det mønsteret fra partiet for tre år siden. Det trengte Kramnik tilsynelatende litt tid på å tolke - noe som gjorde at han tok seg en noe lengre tenkepause. 

– At Kramnik er den første som går i tenkeboksen er normalt et godt tegn. Jeg vil tro at Magnus forberedte det trekket på forhånd, og det er generelt alltid positivt (å være den som bryter mønsteret, red. anm), sa Henrik Carlsen, Magnus' far, underveis i partiet. 

I det 13. trekket var det nordmannen sin tur til å tenke seg grundig om. Kramnik flyttet en springer til e5, og verdenseneren tok sin tid før han bestemte seg for en respons.

– Det virker litt som om trekket til Kramnik overrasket Magnus, påpekte sjakkekspert Erle Marki Hansen. 

– Veldig, veldig stor sjanse for remis
Til tross for de lange tenkepausene, var det ingen som klarte å tilrive seg noe klart overtak, og computerens balanserte prosentfordeling indikerte at åpningen var både jevn og vanskelig å spå.

– Dette kan fort ende med remis, sa Hammer etter at ingen av spillerne klarte å få noe merkbart gjennombrudd.

Etterhvert som tiden gikk ble det tydeligere og tydeligere at remis var det sannsynlige utfallet - så lenge ingen gjorde en kjempebrøler.

– Det er veldig, veldig stor sjanse for at det blir remis her, sa tidligere norgesmester Espen Agdestein idet de nærmet seg to og en halv times spill.  

– Nå øyner Magnus seier
Men idet ekspertene i TV 2-studioet bare satt og ventet på at spillerne skulle ta hverandre i hendene og dele poenget, tok partiet en uventet vending.

Med sitt 33. trekk overrasket Carlsen sin motstander.

– Nå øyner Magnus en sjanse for å ta seieren, kom det fra Hammer i studio.

Kramnik klarte dog å ri av den vesle stormen og forsvare seg i det såkalte dronningsluttspillet. 

Etter nesten fem timer var remisen et faktum, noe som gjør at Carlsen fortsatt ikke har tapt mot Kramnik siden 2011.

Caruana i tet
Dagens store vinner var italienske Fabiano Caruana, som tok sin andre seier på rad med å beseire Peter Svidler.

Caruana, som møter Carlsen i morgen, står derfor med to av to poeng så langt.

Levon Aronian ble for sterk for forsvarende mester Sergej Karjakin, mens Alexander Gristsjuk slo tilbake etter gårsdagens tap med å slå Veselin Topalov.

Slik spilles partiene på torsdag:

Sergej Karjakin vs. Simen Agdestein

Alexander Grisjtsjuk vs. Levon Aronian

Anish Giri vs. Vladimir Kramnik

Magnus Carlsen vs. Fabiano Caruana

Peter Svidler vs. Veselin Topalov