I en ny artikkel som sprer seg raskt blant norske Facebook-brukere, hevder 78 år gamle Hallbjørn Hareide at han ble kvitt prostatakreft ved å bruke et gammelt kjerringråd fra Tibet.

Noen daglige dråper av en blanding av hvitløk og akevitt, har ifølge 78-åringen reddet livet hans.

Forklaringen blir møtt med skepsis av Kreftforeningen og en av landets fremste kreftleger.

Prostatakreft

Hareide fikk konstatert en aggressiv form prostatakreft i 2002, og hadde en svært høy PSA-verdi i blodet. En verdig som indikerer at noe er galt med prostata. 78-åringen mottok strålebehandling senere samme år, og fikk redusert PSA-verdien kraftig. 

Etter en stund økte denne verdien igjen, og Hareide fikk beskjed om å bruke medikamentet Casodex. Etter syv år på denne medisinen forsvant effekten, og PSA-verdien begynte å øke igjen. 78-åringen fikk da beskjed om å begynne med cellegiftbehandling, men han ønsket selv å avventet denne typen behandling. 

Dette er PSA

 PSA er et enzym som produseres i overflatecellene på prostatakjertelen. Enzymet skilles ut i væsken fra prostata og gjør at sæden ikke klumper seg. Normalt finner man svært lave nivåer av PSA i blodet.

Ved ulike tilstander som rammer prostata, vil man se en økning av mengden PSA i blodet. Dette kan forklares ved at de ulike tilstandene fører til at PSA lekker ut fra prostata. Disse tilstandene er:

  • Prostakreft
  • Betennelse i prostata
  • Godartet vekst av kjertelvev i prostata

Kilde: Norske Helseinformatikk (NHI)

Hareide reiste på dette tidspunkt også til München i Tyskland for få kreftsvulstene lokalisert gjennom en PET-scanning. Scanningen viste at han hadde kreft i tre lymfeknuter ved prostata.

Tilbake i Norge ble han anbefalt av sin lege ved Aker sykehus om å vente med en eventuell operasjon til hans faste lege var tilbake ved sykehuset.

Alternativ behandling 

På denne tiden møtte han en slektning på en restaurant i Oslo, og Hareide fortalte de nedslående nyhetene om sykdommen til slektningen og hans kjæreste. 

Slektningens rumenske kjæreste tipset deretter om et gammelt kjerringråd fra Nepal. Dette rådet skal ifølge Hareide ha reddet livet til en kvinne i Romania, og han tok kontakt med henne.

78-åringen fikk deretter forklart kuren - som består av hvitløk og alkohol.

Siden denne vårdagen i 2010 har Hareide tatt en liten teskje av kuren tre ganger om dagen.

– Jeg anser det som at kuren reddet livet mitt. I 2002 leste jeg meg til at jeg ville vært heldig om jeg ville leve i tre-fire år til. Nå har jeg levd i 12 år, og føler meg helt frisk, sier han til TV 2.

Hareide ønsker ikke å bruke ordet kreftfri om sin egen situasjon, men han sier selv at han føler seg helt frisk og legene ikke ser noe behov for ytterligere behandling. Hareide har heller ikke gjennomgått operasjoner eller cellegiftbehandling.

Tvilende kreftspesialist

Professor og avdelingsleder for kreftavdelingen ved Haukeland universitetssykehus, Olav Mella, hører til stadighet om mirakelkurer skal ha evnen til å kurere kreft. Han har derimot ingen tro på at hvitløkskurer kan helbrede alvorlig kreftsykdom.

– Hvitløk har det vært snakket om i mange år, men noen dokumentert effekt på manifest kreftsykdom kjenner jeg ikke til. Hadde dette vært noe som hadde noe for seg, så hadde det blitt slått sterkere opp. Det har gått på folkemunne, men så vidt jeg kjenner til så er det ikke fremstilt noe kjemisk stoff i hvitløk som effektivt bekjemper kreftsykdom. Det finnes imidlertid noen data som kan tale for en forebyggende effekt mot utvikling av noen former for kreft i fordøyelsessystemet, sier Mella til TV 2.

SKEPTISK: Professor og avdelingsleder for kreftavdeling ved Haukeland sykehus, Olav Mella. (Foto: TV 2)
SKEPTISK: Professor og avdelingsleder for kreftavdeling ved Haukeland sykehus, Olav Mella. (Foto: TV 2)

Ifølge Mella hadde hvitløkskuren blitt tatt i bruk umiddelbart om den hadde hatt en dokumentert effekt.

ADVARER: Ole Alexander Opdalshei ber folk tenke seg grundig om før de oppsøker og bruker alternativ medisin. (Foto: Kreftforeningen)
ADVARER: Ole Alexander Opdalshei ber folk tenke seg grundig om før de oppsøker og bruker alternativ medisin. (Foto: Kreftforeningen)

– Både de som behandler pasientene, pasientene og de pårørende er ofte i en posisjon hvor de ikke har gode behandlingsmuligheter. Hadde vi da hatt noe annet å peke på, så hadde vi gjort det, sier professoren.

Han får støtte av assisterende generalsekretær i Kreftforeningen, Ole Alexander Opdalshei.

– Jeg har som sagt ikke hørt om dette, men jeg stiller meg tvilende til at det har noen effekt. Vi er opptatt av at ting må dokumenteres før vi kan anbefale det. Det er gjerne slik at det dukker opp ulike kurer med jevne mellomrom, som folk mener har en effekt, men der det ofte er manglende dokumentasjon, sier han.

Hallbjørn Hareide er derimot overbevist om at hvitløkskuren har æren for at han fortsatt lever.

– Jeg har aldri hatt erfaring med kjerringråd før, men jeg må si at når jeg tenker på min sak, så har jeg absolutt tro på dette, sier 78-åringen.

Ber folk være på vakt

Kreftforeningen har forståelse for at alvorlige syke mennesker forsøke alternativ behandling i håp om å bli frisk. Opdalshei ber likevel kreftpasienter om å tenke seg grundig om før de prøver ut alternativ medisin.

– Det viktigste er at man orienterer sin lege om eventuelle andre ting man bruker. Det har vært eksempler på hvordan andre typer ting kan forverre effekten av den ordinære behandlingen som finnes, sier Opdalshei til TV 2, og legger til:

– Det er ikke å komme bort fra at en del av de tilbudene som tilbys er ting som koster penger, og da ber vi folk være nøye og tenke grundig gjennom hva man bruker penger på.