PARKGRILLING: Hvis du gjør gode forberedelser hjemme kan middagen på engangsgrillen bli et skikkelig gourmetmåltid. Foto: Colourbox
PARKGRILLING: Hvis du gjør gode forberedelser hjemme kan middagen på engangsgrillen bli et skikkelig gourmetmåltid. Foto: Colourbox

Slik blir du en mesterkokk i parkgrilling

Deltakerne fra «Norges Grillmester» gir deg sine beste tips til parkgrilling.

Det fine været over store deler av landet har ført sommerglade nordmenn ut i parker og på strender. Middagen har da lett for å bli avviklet ved hjelp av engangsgrillen og andre ulike parkgriller.

Selv om noe så enkelt som pølser i lompe er en slager, skal det ikke mye til før man får noe som ligner et ordentlig og sunnere måltid. Med litt forberedelser kan middagen på engangsgrillen bli et skikkelig gourmetmåltid.

Deltakere fra «Norges Grillmester» gir deg sine beste tips til hvordan du kan briljere på parkgrillen i sommer.

– Hvis du først vil grille noe litt mer fancy enn pølser på engangsgrillen, vil jeg anbefale å bruke litt mer tid på forberedelsene hjemme. En nakkekotelett er for eksempel så godt som umulig å grille på en engangsgrill, men hvis du kutter den opp i relativt små biter hjemme, så kan du lage små fine grillspyd som egner seg mye bedre, sier Ola Johan Brandsnes.

Grillspyd med kjøtt, kylling, fisk og/eller grønnsaker egner seg godt på engangsgrillen eller andre typer parkgriller i sommer. Foto: Matprat.no
Grillspyd med kjøtt, kylling, fisk og/eller grønnsaker egner seg godt på engangsgrillen eller andre typer parkgriller i sommer. Foto: Matprat.no

Gjør forberedelser

En fellesnevner for god grillmat i parken er forberedelser hjemme, ifølge alle deltakerne.

– Kutt grønnsakene, mariner kjøttet og lag ferdig kryddersmør og sauser. Da får du bedre tid i parken, og resultatet kan bli like bra som hjemme, råder Jan Ivar Nykvist.

– Ha en kjølebag med ferdige sauser, salater, hjemmelagde burgere og brød. Glem bakepoteter og ting som tar lang tid. Lag potetsalaten hjemme og ta med ut, bedyrer Helle Øder Valebrokk.

Unngå feilene

En engangsgrill er enkel å ta i bruk, men det er fort gjort å gjøre feil her også.

Ulike grønnsaker på grillen setter prikken over i-en. Husk å skjær opp i små biter før du forlater hjemmet. Foto: MENY
Ulike grønnsaker på grillen setter prikken over i-en. Husk å skjær opp i små biter før du forlater hjemmet. Foto: MENY

– En hovedfeil som ofte blir begått når folk griller på engangsgrillen er at de slenger på alt de skal grille samtidig. Dette fører ofte til at lufttilførselen til grillen blir minimal, og grillen får ikke den temperaturen den skal ha, og i verste fall kveles den helt, sier Ola Johan.

I tillegg bør man finne et trygt og stabilt underlag å sette grillen på, og ikke minst vente til kullet er grått før man tar den i bruk.

Få flere tips fra «Norges Grillmester» her!

Invester i bøttegrill

Av ulike grunner blir engangsgrillen ofte kritisert, og flere av deltakerne er skeptiske til bruk av en slik grill. De anbefaler heller at man investerer i en bærbar «bøttegrill» eller lignende.

– Ved langtidsbruk er det både mer miljøvennlig og økonomivennlig. En slik grill kan man ha i flere år, og du sparer deg tiden og pengene det koster å kjøpe engangsgrill hver gang du vil til parken eller stranda for å grille, sier Jeanette Krosby.

Huskelisten:

1. Sørg for å ha god tid. La grillen bruke den tiden den trenger på å bli 100 prosent klar før du slenger på maten. Gjør du dette for tidlig kan du risikere å «kvele» grillen.

2. Flytt kullet i engangsgrillen over på en side, så har du indirekte- og direkte varme også på engangsgrillen.

3. Det er viktig å planlegge litt. Ikke velg for store krevende kjøttstykker, men heller noe som ikke krever for lang tid på grillen.

4. Lag gjerne aluminiumspakker med fisk, grønnsaker og smør hjemme før du drar ut i parken. Fyr opp grillen og legg på pakkene i 8-10 minutter. Raskt, enkelt og godt!

5. Ha med deg sitron, olje, salt og pepper. Da blir all grillmat litt bedre.

6. Ta vare på og kast engangsgrillen på et egnet sted før du drar videre.

Husk å få med deg «Norges Grillmester» på TV 2 kl. 20.00 i kveld, for enda flere grilltips. I kveld skal deltakerne steke rå, medium og godt stekt biff uten steketermometer og klokke, og de får besøk av stjernekokken Even Ramsvik.