Strømsgodset-kamp nevnt i kampfiksingsrapport

Hevder at kampen mellom Godset og latviske Daugava var fikset.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Anti-kampfiksingsorganisasjonen Federbet la i går frem sin årlige rapport til EU Parlamentet. I rapporten kommer det frem at en rekke kamper i europeisk fotball har vært fikset det siste året.

Federbet slår fast at til sammen 110 kamper har vært fikset. Organisasjonen mistenker at ytterligere 350 kamper har vært fikset. Det er en økning på 20 prosent fra i fjor.

En av de 110 kampene som skal være fikset er treningskampen mellom Strømsgodset og latviske Daugava i februar.

– Det er så ubehagelig at du ikke vil tro det, sier Jo Bergsvand i Norsk Toppfotball. 

Ifølge rapporten ble det spilt på at det skulle bli over 4,5 mål i kampen. I tillegg var det spill på at Strømsgodset skulle vinne med 4 mål eller mer. Godset slo Daugava 5-1.

Se 4-1-målet i videovinduet øverst! 

Tim Nilsen, som nå spiller i Sogndal, var på prøvespill i Strømsgodset og scoret to mål i den aktuelle kampen mot Daugava. Han la ikke merke til noe spesielt.

– Jeg merket ingenting. Det var som en vanlig kamp, sier Nilsen.

Informerte lagene om kampfiksing
De to lagene spilte mot hverandre i Copa del Sol. Allerede før kampen ble spilt slo Norsk Tipping alarm. Da hadde selskapet funnet ut at fire av lagene i Copa del Sol tidligere hadde vært knyttet til kampfiksing.

Norsk Toppfotball, som gjennom selskapet Matchworld Group hadde ansvar for å invitere de utenlandske lagene, beklager situasjonen på det sterkeste.

– Vi var klar over at de lagene var i risikosonen. Det ble vi gjort oppmerksom på ved inngangen til turneringen. Endringen kom så sent at vi ikke følte vi kunne gjøre noe med laget. Da hadde vi ødelagt hele turneringen. Før turneringen informerte vi alle lag, inkludert Daugava, om retningslinjene knyttet til kampfiksing. Det ble vi oppfordret til av Norges Fotballforbund, sier Bergsvand. 

Nå vil han ta grep for at norske fotballklubber ikke havner i en slik situasjon igjen. 

– Liker vi at vi hadde med oss et lag med et slikt stempel? Svaret på det er definitivt nei. Gjør vi noe med det? Ja, vi har lært at vi må kvalitetssikre lagene på en litt annen måte enn vi hadde håpet var nødvendig. Det kommer vi til å gjøre, sier Bergsvand.

Treneren stormet banen
Copa del Sol-turneringen ble skjemmet av flere uheldige episoder. Blant annet stormet treneren til Sport Luanda e Benfica banen i kampen mot Molde. Det skjedde kun dager etter at dommer Anders Johansen så seg nødt til å blåse av kampen mellom Odd og Sport Luanda e Benfica, som riktignok ikke var en del av Copa del Sol-turneringen, etter en knapp time i frykt for sin egen sikkerhet.

Nå vil Norsk Toppfotball rydde opp. 

– Matchworld har vært vår kontakt til disse lagene. I de årene vi har hatt denne turneringen har det ikke vært en problemstilling. 

– Er det dere som sjekker lagenes bakgrunn, eller er det Matchworld?

– Det er Matchworld som har ansvaret. De påstår at de i sine kontrakter ikke aksepterer kampfiksing overhodet. Men nå må vi gjøre noen grep rundt det å kvalitetssikre lagene. Vi ønsker ikke å oppleve det ubehaget igjen, sier Bergsvand.

Matchworld-ansatte Joel Reinhard, som var Daugavas kontaktperson i turneringen, henviser TV 2 videre til sin sjef Marc Biolley på spørsmål om kampfiksingsrapporten. 

Biolley, som er lisensiert UEFA- og FIFA-matchagent, har foreløpig ikke svart på TV 2s henvendelse. 

Det har heller ikke Jostein Flo eller Ronny Deila.