Derfor ble Viggo Kristiansen dømt

Drapsdømte Kristiansen ble av rettspsykiateren beskrevet som en seksualpsykopat.

Viggo Kristiansen hevder han er uskyldig dømt for drapene på Lena Sløgedal Paulsen (10) og Stine Sofie Sørstrønen (8) i Baneheia i Kristiansand 19. mai 2000. Advokaten hans, Sigurd Klomsæt har tre ganger forsøk å få saken gjenopptatt, uten å lykkes. Nå prøver de en fjerde gang.

Klomsæt hevder at det kun er Jan Helge Andersens forklaring og et usikkert DNA-funn som er beviser i saken. TV 2 har gått gjennom saken og funnet fram til det som gjorde at Viggo Kristiansen til slutt ble dømt til 21 års forvaring med en minstetid på ti år. Her er oversikten over bevisene i saken.

Jan Helge Andersens forklaring

Det gikk tre måneder fra de to jentene på åtte og ti år ble funnet voldtatt og drept i Baneheia, til politiet pågrep Viggo Kristiansen og Jan Helge Andersen. De to var bestevenner og var sammen så og si hele tiden. Begge ble pågrepet 13. september 2000. Kristiansen ble pågrepet på jobb, mens Andersen ble pågrepet hjemme hos seg selv.

Da Andersen ble pågrepet spurte han om Kristiansen også var tatt.

Allerede i sitt første avhør, da han ble konfrontert med at det fantes DNA-bevis mot ham, tilsto Jan Helge Andersen ugjerningen. Han forklarte seg i detalj og trakk også inn sin beste venn, Viggo Kristiansen i saken. Andersens forklaring stemte godt med de tekniske funnene på åstedet. Han drøyde en måned før han fortalte om de seksuelle overgrepene han selv hadde vært med på.

DNA-beviset

Det ble funnet et kjønnshår i en stor løvhaug på åstedet. Håret tilhørte Jan Helge Andersen. Det ble funnet sædrester på den åtte år gamle jenta, det var DNA fra to menn.

Ingen av de to tiltalte kunne utelukkes.

Rettsmedisinsk Institutt var 100 prosent sikre på at det ble funnet DNA som stammer fra to menn. Det ble også funnet DNA på den ti år gamle jenta. Materialet var dårlig og det eneste man fant ut var at det var type ti, samme type som Viggo Kristiansen hadde, i likhet med 54,6 prosent av alle norske menn.

Vitner

Det var flere vitner som i byretten fortalte at de hadde sett de to tiltalte ved Svarttjønn, noen hundre meter fra åstedet, klokken 18 på drapsdagen. Dette til tross for at Viggo Kristiansen hevder at han aldri var i Baneheia denne dagen.

Ingen av de to tiltalte hadde alibi da ugjerningen fant sted. Det ble riktignok hevdet at et par tekstmeldinger fra Viggo Kristiansens mobiltelefon ikke kunne ha blitt sendt fra åstedet, men både i byretten og spesielt i lagmannsretten var man usikre på dette.

Tilsto barnevoldtekt

Viggo Kristiansen tilsto å ha forgrepet seg seksuelt mot en seks år gammel jente i 1994. Han skal ha begått minst ti overgrep mot jenta.

– Jeg så på jenta som et seksuelt objekt og at hun var noe jeg måtte prøve, sa Kristiansen i byretten.

Viggo Kristiansen skal også ifølge vitner ha forgrepet seg på en fem år gammel gutt, men dette tilsto han aldri. Viggo Kristiansen ble frifunnet for dette forholdet.

Endret forklaring

Både i politiavhør og i byretten endret Viggo Kristiansen forklaring en rekke ganger. I byretten innrømte han at han endret forklaring etter medieoppslag. Han sa først at han aldri hadde vært på åstedet tidligere før han dagen etter innrømmet at han hadde vært der et par år tidligere.

Kristiansen endret så mye på forklaringene sine at aktørene i retten flere ganger konfronterte ham med dette.

Andre hendelser

Det kom fram at Viggo Kristiansen hadde lusket rundt i nabolaget og kikket inn igjennom vinduene. Det ble beslaglagt flere grove pornofilmer, samt en krigsfilm som inneholdt voldsscener der ofrene ble drept med kniv mot strupen, akkurat slik jentene i Baneheia ble drept.

I 1998 drev de to tiltalte å terget to små barn. En jogger spurte hva de drev med. «Vi skal bare voldta dem», svarte Viggo Kristiansen.

Kristiansen truet sin onkel med kniv under en episode forut for drapene i Baneheia. Under pågripelsen sa Viggo Kristiansen at han regnet med at det ville skje.

– Jeg sier ikke noe før jeg har snakket med advokat. Er Jan Helge også tatt? spurte Kristiansen.

En kamerat av de to guttene pekte dem ut da politiet hadde rundspørring i området fire dager etter drapene.

På en fest snakket Kristiansen om at han trodde det måtte være to stykker som hadde begått drapene. Han sa det var lettere for to personer for å unngå støy. Da kunne de holde hånden over munnen på dem, skal Kristiansen ha sagt, ifølge vitner. Kristiansen skal også ha sagt at han selv ikke ville hatt problemer med å ta med seg en ti år gammel jente opp i heia.

Seksualpsykopat

De rettsoppnevnte sakkyndige konkluderte med at både Viggo Kristiansen og Jan Helge Andersen hadde mangelfullt utviklede sjelsevner og at begge er følelsesmessig tilbakestående. Psykiater Børre Husebø sa følgende om Viggo Kristiansen:

– Vi står overfor en seksualpsykopat.

Viggo Kristiansen ble dømt til 21 års forvaring og Jan Helge Andersen ble dømt til 19 års fengsel.