VIL VÆRE EN ROLLEMODELL: Mats Zuccarello Aasen håper han er en rollemodell for unge og gamle i Norge. Foto: TV 2.
VIL VÆRE EN ROLLEMODELL: Mats Zuccarello Aasen håper han er en rollemodell for unge og gamle i Norge. Foto: TV 2.

Zuccarello: – Vanskeligere å fange en mus enn en elefant

Mats Zuccarello Aasen sjarmerte NHL-ekspertene før den store finalen.

Onsdag blir Mats Zuccarello Aasen historisk når han går ut på isen for å spille Stanley Cup-finale for New York Rangers.

26-åringen blir den første nordmannen som gjør nettopp det når hans Rangers møter Los Angeles Kings i den første kampen i best av sju-serien.

– Å være den første nordmannen som spiller i finalen er naturligvis stort. Det er en enorm mulighet for meg å spille mot et vanskelig lag, men vi er et godt lag vi også, sier han i et intervju gjort med New York Times. 

Vil være en rollemodell

«Zucca» har brutt nye barrierer denne sesongen og spist rekordene til Espen Knutsen en etter en - først antall mål på én sesong, og deretter flest målpoeng.

– Om jeg er nordmann eller ikke, blir jeg glad bare jeg får spille i Stanley Cup-finalen, sier han, og legger til at han håper han kan være en rollemodell for de som driver med ishockey i Norge.

– Jeg håper jeg kan være en rollemodell for de som spiller hockey hjemme. Forhåpentligvis kan jeg være med og bidra. De som kjenner meg, som familien min og de som har fulgt meg lenge, synes det er veldig spennende at jeg er i finalen.

– Gjør som dere har gjort før

Men som 26-åringen påpeker, er ingenting oppnådd ennå. Det er Kings som er de store favorittene, men tidligere NHL-spiller og -trener, Craig Ramsay, har oppskriften klar.

– Rangers må ikke endre på noe. De må bare gjøre sitt beste. Ikke gå ut der og spill én-mot-én-hockey for å være stjernen. Gå ut og la ting skje med den farten de har i spillet, kampplanen og samholdet i gruppen, sier mannen med 14 år som NHL-spiller på 70- og 80-tallet til NHL.com.

Han peker ut Rick Nash, Chris Kreider, Brian Boyle og Marc Staal som nøkkelspillerne til Rangers, men sier også at muligheten til å bruke fire forskjellige linjer kan bli en stor fordel.

– De kan spille med alle, noe som er en nøkkelfaktor. Få pucken ut, bytt spillere og hold alle sammen friske og raske. 

– Vanskeligere å fange en mus enn en elefant

Zuccarello ble plukket opp av NHLs egen kanal for intervju før finalen, og der fikk han spørsmål om han var like rask som nevnte Kreider og Carl Hagelin.

– Kanskje det ser slik ut fordi jeg er 60 centimeter høy, ler han. 

– Jeg må være rask eller får de tak i meg. Jeg pleier å si at det er vanskeligere å fange en mus enn en elefant. 

Kritisk til fasilitetene i Norge

Forhåpentligvis får Zuccarello også mye spilletid, og forhåpentligvis ser vi flere nordmenn gjenta denne bragden i fremtiden. Da må i så fall kvaliteten på fasilitetene i Norge opp, hevder han.

– Man må begynne et sted hvis du vil være en hockeynasjon. Vi har kanskje 20-25 haller, men det er ikke is der hele sommeren. Det er tre-fire måneder uten is. Hvordan skal du bli en hockeyspiller uten is? spør han retorisk.

– Fasilitetene i Norge er for dårlige. Det er en lang vei å gå. Det må bli mer is tilgjengelig for barn og nye fasiliteter til folk som vil se hockey.

– Prosessen må starte på toppen, og det kommer til å koste penger, men myndighetene har penger, og de må man bruke på nye haller for å skape blest rundt hockey, sier han.