THOR I TOUREN? BMC-kaptein Tejay van Garderen har åpenbart ikke Thor Hushovd på sitt foretrukne Tour de France-lag. Foto: Scanpix/montasje
THOR I TOUREN? BMC-kaptein Tejay van Garderen har åpenbart ikke Thor Hushovd på sitt foretrukne Tour de France-lag. Foto: Scanpix/montasje

BMC-kapteinen til TV 2: – Hushovd bør kjøre Tour de France

Tejay van Garderen nevner likevel ikke sørlendingen som et sikkert kort på laget.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En drøy måned før Tour de France tråkkes i gang er det kun Alexander Kristoff som er det eneste sikre norske kortet til start.

Thor Hushovd og Lars Petter Nordhaug må begge overbevise de neste ukene for å komme med, mens Edvald Boasson Hagen ikke virker å være i Tour-planene til Sky. Vegard Stake Laengen er på sin side positiv til egen deltagelse, men det blir utvilsomt tøft å skvise seg inn på det vesle franske laget Bretagne-Séché Environnement.

Kristoff har allerede luftet sin bekymring om at han vil bli eneste nordmann i Touren.

– Thor bør være på laget

En som - i hvert fall tilsynelatende - mener Hushovd bør være på startstreken i Yorkshire 5. juli er BMC-kaptein Tejay van Garderen. 

– En rytter som Thor Hushovd eller Philippe Gilbert bør alltid være på laget og kjøre Tour de France. Det hele handler om de selv ønsker å gjøre det, eller om de vil satse på sine egne mål. Jeg tror at Gilbert har mest lyst til å kjøre Vueltaen som forberedelse til VM, enn å bli med i Touren. Jeg vet ikke helt hva Thor ønsker, sier van Garderen på telefon til TV 2.

Og legger til en uttalelse som sår litt tvil om han selv ser Hushovd som høyaktuell til Touren.

– Ett eksempel på en rytter som jeg er sikker på vil kjøre Touren er Greg Van Avermaet. Han passer nettopp inn i den rollen som en rytter som kan vinne noen etapper og som er en ledertype i seg selv.

Amerikaneren blir for første gang lagets soleklare kaptein i Touren denne sommeren. Van Garderen innrømmer at han dermed har litt å si når laget endelig blir tatt ut.

– Jeg har litt jeg skulle ha sagt, men til slutt så er det sportsdirektørene og ledelsen som plukker ut laget, sier han til TV 2.

Nevner ikke Hushovd som sikkert kort

Og han nevner interessant nok ikke Hushovd på spørsmål om hvilke ryttere han ser for seg på laget.

– Laget har åpenbart ikke blitt tatt ut ennå, men det er flere karer jeg er sikker på vil være der. Det er flere fra klassikerlaget, som Michael Schär, Markus Burghardt og Van Avermaet. De gutta blir viktige på de flate etappene. De blir også viktige på brosteinsetappen, der de kan beskytte meg og få meg i en god posisjon. I fjellene vil Peter Velits spille en nøkkelrolle, sier van Garderen. 

Nettopp den nevnte brosteinsetappen - den 5. mellom belgiske Ypres og den beryktede Arenberg-skogen - er av mange plukket ut som en dag hvor flere sammenlagtfavoritter kan tape Touren. Det samme skjedde nemlig forrige gang Tour-feltet suste over brosteinen i Arenberg i 2010.

– Fordel å følge Thors hjul på brosteinen

Den gangen vant Hushovd på suverent vis. Hvis han blir tatt ut på BMC-laget vil sørlendingen åpenbart ønske å kopiere den bedriften.

Det ser ikke van Garderen på som noe problem, selv om han ikke nevnte «Oksen fra Grimstad» som en av sine foretrukne hjelperyttere over brosteinen.

– Nei, det vil bare være en fordel for meg å ha Thor med der. Han vet virkelig hvordan man skal kjøre over brosteinen. Det hele handler om å holde sammen som et lag. Hvis Thor blir tatt ut, så vil hans hjul være strålende å følge, sier 25-åringen.

Hushovds sjanser til Tour-billett økte betraktelig da lagkompis og stortalent Taylor Phinney pådro seg beinbrudd under det amerikanske mesterskapet nylig.

Det betyr at Phinney sannsynligvis ikke rekker å blir frisk til Tour-starten. Det smerter van Garderen veldig.

– Det var veldig dumt. Jeg var sikker på at han hadde sikret seg billett til Touren og ville gjøre en god jobb der. Derfor var det tungt å få beskjeden om skaden hans. Taylor er min beste venn og romkamerat, sier van Garderen.

PS! Intervjuet med Tejay van Garderen ble gjort gjennom en telefonkonferanse han hadde med flere utenlandske medier tirsdag.